Piknikowy szał czyli widelcowe podsumowanie numer 11 – czerwiec 2016

Tak jak obiecywałam w poprzednim podsumowaniu, druga połowa czerwca będzie dużo bardziej gorąca. I nie mam tutaj (tylko) na myśli temperatury za oknem, a raczej ilość wydarzeń i nowych lokali, które będziecie mogli już w czerwcu odwiedzić. Powoli rusza Tytano, jeśli jednak chodzi o to przedsięwzięcie, to tylko przedsmak tego co będzie się działo w kolejnych miesiącach. Przed nami dwa festiwale food trucków i szereg imprez o piknikowych charakterze, w tym te najbardziej znane czyli Najedzeni Fest (mała i duża edycja) oraz Art & Food Bazar. Zapraszam do lektury, bo każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.Kraków - Plac Izaaka - Tajskie Lody

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 czerwca 2016):

W pierwszym tygodniu czerwca  miało miejsce otwarcie Mazaya Falafel przy Grzegórzeckiej 20. W ramach promocji, do 19 czerwca wszystkie dania można kupić za pół ceny. A na zdjęciach prezentują się one niesamowicie apetycznie.

4 czerwca, na placyku przy Dajwór 21 pojawił się nowy food truck: Robimy pierogi. W menu oczywiście pierogi, na słodko i na słono, z mięsem i wegańskie.

Niedaleko, bo przy placu Izaaka, od 4 czerwca stacjonują Frozen Rolls drugi, po Rolls&Rolls w Bezogródku, food truck z tajskimi lodami. Dostępne są smaki owocowe i warzywne (truskawka, kiwi, banan, gruszka, ogórek), a także mieszanka krakowska, knoppers, oreo, pieguski, kawa. Cena porcji to 12 PLN.

Przy Tomasza 19 (tam gdzie było Lo Scrigno i Love Krove), w okolicach zeszłego weekendu, otworzyła się japońska restauracja z sushi i shabu shabu, o nazwie Urara. Dania w obrazkowym menu wyglądają obłędnie więc wróżę nam szybkie odwiedziny

Od 11 czerwca działa lodziarnia Beza-krówka (co za nazwa!) przy Zwierzynieckiej. Mają już lokale w całej Polsce. Ciekawe czy ich lody zasmakują krakowianom.

12 czerwca, Kipi Resto Bar przemieniło się w StopBar. Nowy wystój już jest, czekamy na prezentację nowego menu.

Wydarzy się w Krakowie (16–30 czerwca 2016):

Już jutro, 16 czerwca, otwarcie nowego lokalu na Dębnikach. Przy ulicy Zduńskiej (boczna od Barskiej) zagościła restauracja o nazwie Kardamon, która specjalizować ma się w kuchni polskiej (przynajmniej według profilu na Facebooku). Jeśli coś Wam dzwoni, że lokal o podobnej w nazwie już w Krakowie był, to macie rację, bo przy Retoryka działa siostrzane Kardamon Cafe. Teraz czas na Kardamon Dębniki. Otwarcie przyciągnie zapewne głównie mięsożerców, bo w menu burgery, kurczak, schabowy, smalczyk i lisiecka. O wypieki zadbają sami. Oferować będą też kosze piknikowe na zamówienie.

Jeśli macie ochotę na wino, to 16 czerwca króluje Hiszpania. Degustacje będą się odbywać w Winosferze (Rioja), po prostu wino (Ribera del Duero i Rioja) i Enotece Pergamin (kolacja degustacyjna z winem dobranym do każdego dania).

Hilton Garden Inn Krakow Airport zaprasza na kolację połączoną z muzyką na żywo. W ten czwartek (16 czerwca) kolacja odbywać się będzie pod hasłem „Letnie grillowanie”. w menu najlepsza polska wołowina, soczysta jagnięcina i klasyczne amerykańskie burgery oraz świeże sałatki i warzywa, a także aromatyczne desery przygotowane na bazie letnich owoców: rabarbaru, truskawek i agrestu

A w piątek,17 czerwca, otwarcie nowej restauracji na Ruczaju, na terenie stadniny koni. jej nazwa to Trattoria Cavalli. Na Facebooku reklamują się kuchnią włoską, pizzą z pieca opalanego drewnem oraz garden grillem. Specjalnością zakładu ma być stek z antrykotu bądź z rostbefu. Na ich profilu możecie już sobie podejrzeć menu, ale wszystkie dania są na razie bezcenne.

W weekend, 18-19 czerwca, czeka Was trudny wybór, bo pod Galerię Kazimierz znów zajadą food trucki w ramach trzeciej już chyba w tym roku edycji Street Food Polska Festival, a w Forum odbędzie się III Forum Food Camp. Lista wystawców pod galerią jest już znana i dostępna w wydarzeniu na FB. My najbardziej chyba czekamy na Rozbrykaną Owcę, która, ku naszemu zdziwieniu i ogromnej radości (jagnięcina!) jest food truckiem z Krakowa i działa od 11 maja. Zapoznać się z nią mogli już pracownicy niektórych skupisk biurowców. Zapraszamy więc owcę na Czerwone Maki pod Green Office! Jeśli chodzi o imprezę pod Forum, to lista wystawców nie została jeszcze niestety opublikowana. Damy znać na Facebooku jak coś się w tej kwestii zmieni. AKTUALIZACJA: Lista food trucków, które pojawią się pod Forum jest już dostępna w wydarzeniu.

Jeśli food trucki to nie Wasza bajka, to możecie się 19 czerwca wybrać na Małe Najedzeni Fest! Małopolskie do parku Decjusza. Od 12 do 17 czekają na Was oliwki, hummus, pstrągi, burgery, maczanka, botwinka, karczek w koprze włoskim, gęś i oczywiście desery. Szczegóły w wydarzeniu. A co, gdy na Wolę Wam nie po drodze? Możecie wybrać się na Stary Kleparz, gdzie w tę niedzielę (19 czerwca) odbędzie się kolejna edycja Art & Food Bazar, a na straganach zagoszczą znane i lubiane owoce morza od Tomka Kałamuckiego, biodynamiczne wina, oliwki, onigiri, falafele, wegańskie ciasta i cydrowe lody od Si Gela. To oczywiście nie wszyscy wystawcy, a ich pełną listę znajdziecie w wydarzeniu na Facebooku.

Piknik szykuje się również na łąkach nowohuckich (19 czerwca). Będą ciasta i lemoniady od łancafe i zimne piwo. Będzie można również zakupić kosze piknikowe. A na Katowickiej 41, Przydrożny Piknik Sąsiedzki z tortillą i Skazanymi na Sznycla (18 czerwca).

Na tych, którzy wybiorą się w tę sobotę (18 czerwca) do Ojcowa czekają jurajskie wina i Pstrąg Ojcowski.

Dla miłośników gotowania i kuchni portugalskiej, 18 czerwca, DELI 8 szykuje warsztaty z degustacją portugalskich specjałów – wyśmienitych konserw z ryb i owoców morza, oliwek i wina.

Win libańskich spróbować można będzie w Stoccaggio, a Magazyn Wina zaprasza na swoje pierwsze urodziny z mnóstwem muzyki, dobrego jedzenie, welcome drinkiem, atrakcyjnymi rabatami i sporą ilością niespodzianek. Oba wydarzenia będą miały miejsce w sobotę, 18 czerwca.

20 czerwca, Kulinarne Kreacje zapraszają na Wegański piknik czyli warsztaty sezonowego gotowania.

22 czerwca, na Lipowej 6F, Podwieczorek na dwa kieliszki. Tym razem Mariusz Kapczyński zaprasza na spotkanie o piwie i z piwem w ręku.

23 czerwca, w Smakach Gruzji spotkanie z kuchnią gruzińską i prezentacje o Gruzji. Przy okazji zapraszamy do zapoznania się z relacjami z naszej wizyty w tym pięknym kraju.

Również 23 czerwca, w Winomanie, Greckie Dionizje czyli degustacja win greckich.

24 czerwca, Tajemnicza degustacja – Lato – na wino czy na piwo? Bartek Kieżun – Krakowski Makaroniarz i Monika Bielka-Vescovi (Szkoła Sommelierów) zbiorą Was w podróż po letnich alkoholach i tym razem nie skończy się na winie, a w studiu Twój Kucharz, kolacja na cztery ręce w wykonaniu szefa studia, Bartka Płócienniaka, i Miłosza Kowalskiego z Hilton Garden Inn Airport.

To nie koniec atrakcji na ten miesiąc, bo 25 czerwca ruszają dwa lokale w kompleksie Tytano przy Dolnych Młynów 10. Pierwszy z nich, WeżżeKrafta, to nowy krakowski multitap, „gdzie oprócz piw rzemieślniczych, polskich i zagranicznych, które poleją się z 25 kranów, nie zabraknie także innych eventów związanych z piwem” (cytat z wydarzenia na FB). Drugi lokal, Mr. Pancake ma być rajem dla wielbicieli amerykańskich naleśników i gofrów. Oferować też będą napoje z procentami, a w sekcji BIFOR do startu imprezy. przygotują Was DJ’e. Strefa chill znajdować się będzie w ogrodzie wyposażonym w leżaki i hamaki. Do startu w Tytano szykuje się też wegetariańska i wegańska restauracja Veganic, ale data jej otwarcia nie jest nam jeszcze znana. Oczywiście będziemy Was informować, o kolejnych lokalach w Tytano. A wiemy, że jest na co czekać. Oficjalne otwarcie całego kompleksu planowane jest na wrzesień.

25 czerwca, w Chederze, drugie śniadanie, które rozpocznie 26 już Festiwal Kultury Żydowskiej w Krakowie.

Tych rozpoczynających przygodę z winem, wine bar Stoccaggio zaprasza do Szkoły Wina Stoccaggio na Podstawowy Kurs Wiedzy i Degustacji Wina. W Żydowskim Muzeum Galicja w Krakowie odbędzie się w tym samym dniu (25 czerwca) degustacja win izraelskich.

26 czerwca, jak zwykle w niedzielę, i jak zwykle w Forum, Najedzeni Fest! Piknik. Nie będziemy nawet próbować wymieniać wszystkich wystawców, wspomnimy tylko o debiutującej na Najedzonych cukierni Nad & Greg, która już wkrótce otworzy swe podwoje na Rynku Podgórskim. Coś nam się widzi, że ich stoisko w Forum będzie mocno oblegane.

Co dalej?

Przy Józefa 40, rozkręca się kawiarnia Dwa okna.

Na Brzozowej 20, wkrótce otwiera się kazimierski oddział Che Bonta  włoskimi specjałami.

Otwarcie wegańskiego bistro właścicieli Kantonu planowane jest na koniec czerwca/początek lipca.

Również w tym terminie powinno otworzyć się Pochlebstwo czyli niskonakładowa mikropiekarnia, w której na 13 metrach kwadratowych mieści się kompletny proces produkcji chleba. 

Przy Szerokiej 2 powstaje Sababa czyli klub i cocktailbar z nutą Bliskiego Wschodu.

W lipcu do Krakowa powróci targ śniadaniowy pod nazwą Piknik Krakowski. W każdy weekend (oprócz weekendów ŚDM), począwszy od 2 lipca będzie się on odbywać w parkach Bednarskiego (sobota) i Krakowskim (niedziela) w godzinach od 10.00 do 16.00.

Naprzeciwko Jubilata, w miejscu Via Otta podobno powstaje restauracja ormiańska. Wkrótce wybierzemy się tam na przeszpiegi.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.