Na pierogi czyli Krym Art & Grill (zamknięte)

Do Krymu zrobiłam dwukrotne podejście. Najpierw na obiad wybrałam się sama. Nie było źle więc kolejnym razem zabrałam tez Widelca. Po pierwszej wizycie miałam mieszane uczucia, ale czułam też niedosyt, no bo ile może zjeść jedna (nawet bardzo głodna) osoba. Po drugiej wizycie, wiedziałam, że warto, choć najlepsze kąski trafiły się Widelcowi.

Kraków - Art&Grill Krym - manty z wołowiną i dynią

Najlepsze dwa dania, których spróbowaliśmy w Krymie to zdecydowanie bulion z pielmieni (14 PLN), a zwłaszcza same pierożki, mocno mięsne, idealnie doprawione oraz medaliony z jagnięciny (47 PLN), upieczone w punkt w tandorze, kruche i soczyste. Widelec uzupełnił konsumpcję khartopem czyli ziemniakami smażonymi z pieczarkami na patelni (10 PLN). Te ostatnie akurat mnie nie urzekły bo smakowały jak odgrzewane, a nie podsmażone na patelni. No, ale przecież nie na ziemniaki tam poszliśmy.Kraków - Art&Grill Krym - Jufach-asz- bulion z pielmeini

Kraków - Art&Grill Krym - Medaliony z jagnięciny

Kraków - Art&Grill Krym - khartop - ziemniaki z grzybami smażone na patelni

Bardzo zadowolona byłam za to z mant – pierogów przygotowanych na parze w wersji z wołowiną i dynią (16 PLN). W mojej klasyfikacji pierogów z różnych krajów nigdy nie wyprzedzą co prawda chinkali (kolendra!), ale też plasują się wysoko. Były szczelnie wypełnione smakowitym farszem, a ciasto miały cieniutkie i lekko tłuste. Doskonale komponowały się z kremowym jogurtem i octową marynatą, którą w Krymie robią sami.

Kraków - Art&Grill Krym - wnętrze

Przy pierwszej wizycie spróbowałam zupy pomidorowej z małżami (12 PLN). Ta zupa, to niby nic odkrywczego, a z drugiej strony, mocno pomidorowa propozycja to idealne danie na upały. Małży znalazłam całe cztery i raczej nie wnosiły one do dania żadnej wartości dodanej.

Kraków - Art&Grill Krym -chyrmyzly - pomidorowa z małżami

Przy lula kebab (27 PLN) uczucia miałam mocno mieszane. Na początku szaszłyki z mielonego mięsa, mocno doprawione kuminem całkiem mi smakowały, potem okazało się, że mięso zostało niedokładnie wymieszane i w niektórych kawałkach przypraw praktycznie nie było. Nierówne to było danie, niby soczyste, a jednak trochę żylaste. Jeśli jedliście lula kebab od Portoyana, albo z Gruzji na kółkach, wersja tego dania w Krymie raczej Was nie urzeknie. Tak jak i emir ashy (14 PLN) czyli podawana na zimno mieszanka bakłażana, papryki i cebuli. W mojej ocenie zbyt zimna aby poczuć jej smak. W karcie figuruje jako dodatek do dań, ja zjadłam ją na przystawkę i zazdrośnie przy tym spoglądałam w talerz Widelca pełen smakowitych pielmieni.Kraków - Art&Grill Krym - lula kebab

Kraków - Art&Grill Krym - sosy

Kraków - Art&Grill Krym - Emir ashy - bakłażan, papryka, pomidory

W Krymie trwa degustacja win, dlatego przy zamówieniu jednego kieliszka białego wina (6 PLN – Widelec pił Obolona – 9 PLN) zostałam poczęstowana dodatkowymi trzema kieliszkami innych win krymskich. Najlepiej wypadł tutaj deserowy muskat, sauvignon blanc, moim zdaniem, było raczej płaskie i mało aromatyczne, a merlot ciężki i pełen nut skórzanych. Nie będzie to więc raczej moje ulubione miejsce na wino. Chętnie jednak wrócę na rożnego rodzaju pierożki i jagnięcinę.

Kraków - Art&Grill Krym - Jagnięcina

Kraków - Art&Grill Krym - wina

Kraków - Art&Grill Krym - wina z Krymu

Kraków - Art&Grill Krym - domowe pieczywo

Kraków - Art&Grill Krym - domowe pieczywo

Kraków - Art&Grill Krym - nakrycie

Obiad jednoosobowy: 50 PLN. Obiad dwuosobowy: 115 PLN.

MENU dostępne jest w galerii na Facebooku.

Art&Grill Krym, ul. Dajwór 2a, Kraków

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter