Na barana! czyli Krakó Slow Grill & Pavel Portoyan

Czasami jestem pod wrażeniem jak bardzo zmieniają nam się smaki na przestrzeni lat. W przedszkolu, moim największym przekleństwem był szpinak i wątróbka. A dziś dość regularnie pojawiają się w naszym jadłospisie. Szpinak nauczyłam jeść Widelca i mojego brata, a nawet szanowny rodziciel od czasu do czasu się skusi. Tylko mama wciąż krzywi się na myśl o szpinaku. Pâté z wątróbki pozwoliło kolejnym kilku osobom rozpocząć przygodę z podrobami. Jeszcze dziesięć lat temu odrzucał mnie zapach barana, a dzisiaj zamawiam baraninę (lub jagnięcinę) jeśli tylko znajdę ją w menu. Dlatego wizyta w kaukaskim grillu na Lipowej była tylko kwestią czasu.

Kraków - Lipowa 6F and Krakow Slow Grill

Kaukaski grill Pavla Portoyana to właściwie przyczepa ustawiona przed winiarnią przy Lipowej 6F. Ale niech pozory Was nie mylą. Wystarczy zaciągnąć się zapachem dochodzącym z grilla i już niemożliwym jest odejść z Lipowej bez złożenia zamówienia. A na grillu króluje baranina, steki, szaszłyki i lula kebab. Obowiązkową pozycja jest tez ryba i danie wegetariańskie (np. bakłażan). W weekendy w menu pojawia się chinkali, często przygotowane przez Keti, która miałam przyjemność poznać na warsztatach w studio Twój Kucharz. W oczekiwaniu na zamówienie zasiąść możecie przy jednym z rozstawionych na zewnątrz stolików Lipowa 6F/ Krakó Slow Wines albo też wewnątrz lokalu w otoczeniu fantastycznych win z Europy Środkowo-Wschodniej i Kaukazu. Bez względu na to które miejsce wybierzecie, koniecznie spróbujcie tez wina! Obsługa chętnie Wam doradzi i poleci wino jakiego szukacie.Kraków - Lipowa 6F Krako SLow Wines

Kraków - Lipowa 6F Krako Slow Grill

Wracając do jedzenia, to jeśli tak jak my przepadacie za baraniną, koniecznie spróbujcie jej w wersji z grilla bądź zapiekanej. Po obgryzieniu wszystkich kosteczek, aż chce się oblizywać palce! Charakterystyczny smak baraniny podkreślony jest sosem z granatu, a jako dodatki na talerzu znajdziecie lawasz i surówkę z młodej kapusty, ogórka i koperku (37 PLN). Któregoś razu Widelec zamówił tez wieprzowy lula kebab (30 PLN), również bardzo smaczny, ale naszym faworytem jest zdecydowanie baranina. Kraków – Krakow Slow Grill – zapiekana baranina z lawaszem i surowka

Kraków - Pavel Portoyan Krakow Slow Grill - Lula Kebab z chlebkiem i sałatką

Kraków - Pavel Portoyan Krakow Slow Grill - Baranina z chlebkiem i sałatką

Ceny mogą wydawać się wygórowane jak na jedzenie z przyczepy, a co poniektórzy narzekać pewnie będą na wielkość porcji. Wszystkim dogodzić nie sposób, a kto nie spróbuje niech żałuje. My będziemy zdecydowanie wracać. Kraków – Krakow Slow Grill – zapiekana baranina

Kraków - Krakow Slow Grill - Lula Kebab

Kraków - Pavel Portoyan Krakow Slow Grill - Baranina

Kraków - Pavel Portoyan Krakow Slow Grill - Baranina z grilla

Kraków - Pavel Portoyan Krakow Slow Grill - Lula Kebab z chlebkiem i sałatką

Dwie porcje baraniny + kieliszek wina lub piwo to wydatek rzędu 90 PLN.

Krakó Slow Grill & Pavel Portoyan, Lipowa 6F, Kraków.
Krako Slow Grill & Pavel Portoyan Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter