Pandemiczne podsumowanie nr 110 – ostatni kwartał 2020

Choć do końca roku zostało jeszcze trochę czasu, to postanowiłam dam Wam znać jakie miejsca otworzyły się w ostatnim kwartale tego roku, mimo trudnej sytuacji i ograniczenia branży gastronomicznej do działania tylko w formie wynosów i dowozów. Oczywiście zachęcamy do wspierania swoich ulubieńców, ale pamiętajcie też o tych, którzy zdecydowali się wystartować mimo ciężkich czasów i zasługują na wsparcie.

OTWARCIA I ZAMKNIĘCIA:

1 października, ruszyło bistro Cantucci.

6 października otwarto drugi lokal Charlie’s Pie Shop przy ulic Nadwiślańskiej.

7 października otwarto food trucka Paśnik przy ulicy Dajwór. Niestety w wyniku zamknięcia Truckarni musieli zamknąć trucka i zamawiać u nich można tylko mailowo, telefonicznie lub przez Facebooka.

W połowie października otwarto Fen’s Original. Ostatnio ich pierożki biją rekordy popularności. My jeszcze nie próbowaliśmy. A Wy?

15 października otwarto Vegan AF Ramen przy ulicy Krupniczej.

17 października otwarto Holy Hummus przy ulicy Batorego.

19 października otwarto Pop Up Coffee Shop przy ulicy Karmelickiej.

19 października ruszyły Funky Zapiekanky czyli nowy punkt właścicieli M22 na Muralu.

22 października, tuż przed zamknięciem gastro, otwarto Placek Wolnica. Oprócz pizzy, możecie też u nich zamawiać artykuły delikatesowe z dostawą do domu.

23 października, otwarto Soup Culture. Niestety lokal w Krakowie zostaje zamknięty do odwołania.

23 października, był ostatnim dniem funkcjonowania Bunkier Cafe oraz cocktailbaru Z ust do ust.

24 października ogłoszono zamknięcie Kuku Cafe&Wine.

Na początku listopada otwarto Eclair Cafe na Stradomiu.

2 listopada ruszyło Karmana Food.

W połowie listopada otwarto Onuts, lokal z pączkami inspirowanymi Seulem.

19 listopada, otwarto Pinsarie 22.

22 listopada, otwarto Delhi Curry House.

25 listopada, otwarto The BAP, lokal z kuchnia koreańską na Bronowicach. 

26 listopada, ruszyło Porco Dio czyli dziecko pandemii z Karakterem. Nie da sie ukryć, że niekoronowany król jesiennej fali pandemii. Ich pizza ze słoniną śni nam się po nocach i zabija nasz marzenia o diecie.

30 listopada, otwarto Ręce w mące.

Pod koniec listopada zamknięto Truckarnię.

Na początku grudnia zamknięto CK Dezerter i Dawno temu na Kazmierzu.

2 grudnia, AF Ramen otworzył drugą lokalizacje w Hali Lipowa.

3 grudnia, ruszył G-Bar. Na razie możecie u nich składać zamówienia świąteczne, ale bardzo jesteśmy ciekawi co będzie dalej… Tym bardziej, że mamy ich za rogiem na Konfederackiej 4.

3 grudnia, Tartelette ruszyło w w nowej lokalizacji przy ulicy Stradom.

5 grudnia, otwarto Kawa i wino na Kleparzu.

7 grudnia, otwarto Tashi Thai Sushi.

5 grudnia, na Dębnikach ruszyło Bistro Słoiki.

9 grudnia, otwarcie kawiarni Nic Nowego.

11 grudnia zamknięcie ogłosił Krakowski Hultaj.

W połowie grudnia otwarto Lumi, lokal z portugalskimi winami i kuchnią śródziemnomorską.

21 grudnia, otwarto piekarnię Młyn na Azorach.

22 grudnia, zamyka się Vegano.

22 grudnia, otwarto pizzerię Pizza Pande Mio.

24 grudnia, przedpremierowo otworzyła się piekarnia Zmączeni w Swoszowicach. Oficjalne otwarcie 7 stycznia.

WYDARZENIA I KIERMASZE

Od 17 listopada do 17 stycznia trwa Delivery Week. Podczas trwania festiwalu możecie zamówić dwudaniowy zestaw w cenie 39 PLN. W Krakowie, w festiwalu biorą udział, między innymi: Filipa 18 Wine Art, Albertina i Andromeda Alfa,

Hala Lipowa rusza z cotygodniowym świątecznym targiem. Pierwsza edycja w sobotę, 12 grudnia.

Świąteczny kiermasz wystartował też w Cafe Manggha. Smaczne upominki świąteczne ozdoby oraz małe choineczki, wieńce czy bombki będzie można kupić w każdy weekend. Wejście od strony bulwarów.

Podobne rozwiązania wprowadziła restauracja A’Bracciate Pasta&Wine. W każdy weekend produkty z ich świątecznego menu możecie zakupić na stoisku. przed drzwiami restauracji.

OFERTA ŚWIĄTECZNA

Jak co roku, restauracje, kawiarnie i cukiernie, wprowadziły ofertę typowo świąteczną. Poniżej kilka propozycja, ale polecam Wam też zajrzeć na http://haveabite.in/article/catering-wigilijny-krakow/ , bo dziewczyny przygotowały bardzo ciekawy przegląd oferty świątecznej

Restauracja Filipa 18 przygotowała menu świąteczne oraz specjalną opcję kolacji dla dwóch osób.

Podobne rozwiązanie znajdziecie w restauracji Albertina. Możecie u nich zamówić tradycyjne świąteczne dania oraz BOX z kolacją dla dwóch osób.

Część restauracji biorących udział w programie Polskie Skarby Kulinarne Makro ma w swojej ofercie dania świąteczne. Menu znajdziecie na stronie programu. Szukajcie lokali oznaczonych świątecznym serduszkiem.

GDZIE PO WINO?

Chabry z poligonu – w Chabrach kupicie zestawy świąteczne (3 wina za 200 PLN lub 6 wina za 400 PLN) oraz autorskiego grzańca.

Czarna Owca Wino Bar – w Czarnej Owcy świąteczny zestaw możecie skomponować sami, a oni zapakują go w kartonik lub skrzyneczkę. Zakupy można zrobić również telefonicznie lub przez aplikację

Miro Winiarnia i Sklep – w Miro możecie skomponować zestawy świąteczne z wina oraz włoskich produktów delikatesowych, które mają w ofercie.

Winnacja – w Winnacji zakupicie nie tylko wino z Gruzji, Kaukazu, Bałkanów i POlski, ale też cydry i destylaty.

Enoteka Kazimierz – to sklep producencki podkrakowskiej Winnicy Kresy. Kupicie tam wszystkie produkowane przez nich wina oraz grzańca,