Widelcowe podsumowanie numer 108 – wrzesień/październik 2020

OTWARCIA I ZAMKNIĘCIA:

W sierpniu, przy ulicy Krowoderskiej otwarto Aurelita Cafe – kawiarnię z kawą speciality i planszówkami.

15 września otwarto Yellow Monkey Coffee przy ulicy Getrudy.

17 września, otwarto sklep rybny Dorada na Starym Kleparzu. Dostawy odbywają się dwa razy w tygodniu i kupicie tam specjały z Adriatyku. Jesli kiedyś próbowaliście owoców morza na Art&Food Bazar to jest to właśnie ten sam dostawca.

18 września, przy ulicy Rakowickiej otwarto Trattoria Da Mamma Agnese.

Weekend 19-20 września, to były ostatnie dni działaności większości lokali w kompleksie Tytano przy ulicy Dolnych Młynów 10. Najbardziej tęsknimy oczywiście za Meat&Go i czekamy na ich nową lokalizację.

22 września otwarto ZapieTruck na Skwerze Judah.

Weekend 25-26 września był z kolei ostatnim weekendem działalności Miejscówki.

26 września, otwarto Przestrzeń Pełną Czasu czyli połączenie kawiarni, strefy coworkingowej, rozwojowej biblioteki i sklepu z produktami Pani Swojego Czasu oraz innych polskich marek.

Na 17 października planowane jest otwarcie restauracji Holy Hummus przy ulicy Batorego.

WYDARZY SIĘ (1-16 PAŹDZIERNIKA 2020):

Jeszcze do 4 października potrwa World Class Cocktail Festival i festiwal Z ognia i z wody – Azja.

1 października, w Kolorowance, wernisaż i degustacja win zorganizowana przez stowarzyszenie Kobiety i wino.

1 października, w Wine Barze Lustra, degustacja komentowana: Przegląd nowości.

2 października w Wine & Spirits Bar by Grand Ascott, premiera nowej karty win „Złota polska jesień”i degustacja.

2 października, w Wine Concept, degustacja: Jesienny przegląd czerwieni.

3 października, w Szkole Sommelierów, kurs WSET Level 1.

3 i 4 października, w Hali Lipowa, odbędzie się Festiwal piwny. Szczegóły w wydarzeniu.

3 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni greckiej.

3 października, winiarnia Miro świętuje pierwsze urodziny. Czeka na was wino i muzyka.

4 października, przedostatnia w tym sezonie edycja Art&Food Bazar na Starym Kleparzu.

4 października, w wine barze, Dzikie wino, inauguracja VI Jesieni Enologicznej.

5 października, w Cafe Manggha, październikowa edycja warsztatów Japonia na talerzu.

7 października, w ZaKładce kolacja z degustacją win z Bodegas Menade.

8 października, w Kulinarnych kreacjach, warsztaty z wołowiny.

8 października, w restauracji Gavi, Jesienne Smaki Małopolski. Komentowana Kolacja Degustacyjna.

8 października, w winiarni Miro, degustacja: Bliski Daleki Nowy Świat.

8 października, w Albertinie, Slow Food Masterclass

9 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni koreańskiej.

10 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni gruzińskiej.

13 października, w Kuflach i widelcach, craft beer & food pairing.

15 października, w COOLinarium, warsztaty: Italia do zjedzenia.

CO DALEJ?

Przy ulicy Berka Joselewicza powstaje kawiarnia Nic Nowego

Przy ulicy Pawiej powstaje Zdrowa Krowa.

Na ulicy Brzozowej powstaje meze bar Muhabbet.

Pizzeria Vicenti szykuje kolejne dwa lokale: na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej oraz na ulicy Bonifraterskiej.

Przy placu Wolnica powstaje Placek Wolnica.

M22  nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.