Widelcowe podsumowanie numer 101 – czerwiec 2020

Jednym z pierwszych miejsc, do którego pobiegliśmy po otwarciu restauracji było oczywiście Euskadi.

OTWARCIA I ZAMKNIĘCIA:

5 czerwca, przy placu Wolnica, otwarto bar Balkan.

6 czerwca, otwarto restaurację Worek Pszenicy przy ulicy Krupniczej.

6 czerwca, przy Cystersów otwarto piekarnię Świeżo Upieczona.

8 czerwca, otwarto w Podgórzu restaurację Art&Craft Atelier.

10 czerwca, otwarto nową kawiarnię na Dębnikach, Królowa Przedmieścia.

10 czerwca, restauracja Po krakosku otworzyła się na nowo z nowym właścicielem.

17 czerwca, startuje kolejna edycja Restaurant Week Polska.

18 czerwca, otwarcie piekarni Ferment w Zielonkach.

19 czerwca, ponowne otwarcie Chabrów z poligonu.

20 czerwca, otwarcie Velo Food&Bar

27 czerwca, otwarcie saloniku cukierniczego Makutra Bakery w Podgórzu

WYDARZY SIĘ (16-30 CZERWCA 2020):

18 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: ryby i owoce morza.

19 i 20 czerwca oraz 26 i 27 czerwca, na placu Handelka, Targi Sąsiedzkie- wiosna/lato 2020.

19 czerwca, w Tekturze, bezpieczny cupping z BeMyBean.

19 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni wietnamskiej.

19 i 20 czerwca, w COOLinarium, warsztaty: Kuchnia Stambułu.

19 czerwca, w restauracji Leonardo, kolacja degustacyjna z piwem rzemieślniczym.

19 czerwca, w Dada Boutique Home Hotel, kolacja degustacyjna z winami naturalnymi.

19 czerwca, w Wine&more, Degustacja win: Nowe wina ze Słowacji i Rumunii.

20 i 21 czerwca, Festiwal Azjatycki oraz Festiwal Wina, Piwa i Cydru w Forum Przestrzenie.

20 czerwca, na placu Handelka, święto wina i serów.

20 czerwca, Charles Daigneault & Walenty Kania gotują Pod Księżycem.

20 czerwca, Polish Your Cooking organizuje warsztat online – Pad Thai idealny, kulinarna podróż do Bangkoku.

20 czerwca, w Magazynie Wina, warsztaty kuchni indyjskiej z szefem kuchni Paveer Baliga.

20 czerwca, w Solnej 1, kolacja degustacyjna z wine pairingiem.

20 czerwca, drugie urodziny obchodzi Nowy Kraftowy.

21 czerwca, Art&Food Bazar na Starym Kleparzu.

21 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.

21 czerwca, degustacja win – z kieliszkiem po Polsce – w ZaKładce.

22 czerwca, w Hevre, konferencja Od gastro o gastro dla gastro.

25 czerwca, w COOLinarium, warsztaty kuchni indyjskiej.

25 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.

25 czerwca, w MIRO winiarnia, degustacja win morawskich.

25 czerwca, w Klimatach Południa, degustacja Chleb, wino i sery.

26-28 czerwca, zlot food trucków w Czyżynach.

26 czerwca, degustacja nowości w Wino, Kawa, Oliwa.

27 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty wegańskie kuchni sezonowej.

27 i 28 czerwca, Wielki festiwal jedzenia i picia w Tauron Arena.

27 czerwca, czwarte urodziny świętuje Weźże Krafta.

27 czerwca, w Magazynie Wina, Weingut FXPichler. Komentowana degustacja szmaragdów.

28 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni baskijskiej.

30 czerwca, w Kuflach i Widelcach, craft beer and food pairing.

CO DALEJ?

Restauracja Samui zmienia lokalizację. Zamknięto lokal przy ulicy Wiślnej i szykują otwarcie w nowym miejscu.

Przy placu Wolnica powstaje Placek Wolnica.

Przy rynku Podgórskim powstaje Chrzan – bar z polskimi tapasami.

W miejscu Południowego Baru Mlecznego powstaje restauracja z kuchnia polską Prosto z mostu

Przy Krakowskiej, na wysokości placu wolnica powstaje kolejny lokal Bonjour Cava.

Na Zabłociu powstaje food hall o wdzięczne nazwie Halka.

Na Kurdwanowie powstaje restauracja Zacna Szama

Krakoski Hultaj otwiera lokal w Podgórzu.

Na Kazimierzu powstaje Niebo w gębie, lokal z hawajskimi miskami.

Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.

Przy Rynku Głównym, w Pałacu pod Baranami, powstaje wine bar Dzikie Wino.

Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.

M22  nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.