Widelcowe podsumowanie numer 100 – wiosna 2020

Te szparagi z Molam były hitem naszych posiłków w kwarantannie.

Otwarcia i zamknięcia:

Na początku marca, na osiedlu Dywizjonu 303 otwarto Trattorię di Bufala.

Na początku marca o zamknięciu poinformował lokal Pan da jeść. W tym miejscu powstaje teraz lodziarnia.

Od marca na Krupniczej działa Choi’s Korean chicken & Cupbop, a na Karmelickiej Ouch!cken z koreańskim smażonym kurczakiem.

14 marca, przy ulicy Karmelickiej, otwarto włoska restaurację Loredana.

19 marca, na osiedlu Złocień otwarto piekarnię Chleb się piecze.

Pod koniec marca ruszył Toaster, bar z tostami, rogalami i muffinami.

1 kwietnia, otwarto sklep z lokalnymi produktami Rudi Rydz przy ulicy Kalwaryjskiej.

Pod koniec kwietnia ogłoszono zamknięcie BALu na Ślusarskiej. Liczymy na szybkie otwarcie w nowej lokalizacji!

Również pod koniec kwietnia ruszyło OSOM! Delivery  czyli wszystko co chcielibyście zjeść oglądając kolejne odcinki ulubionego serialu

26 kwietnia otwarto Enotekę Kazimierz– sklep producencki wraz z wine barem podkrakowskiej Winnicy Kresy. 

W połowie maja, przy ulicy. Floriańskiej ruszyła restauracja Floriańska 10

Na początku maja, ekipa Fiki otworzyła Body Espresso Bar przy ulicy Dolnych Młynów.

6 maja otwarto piekarnię Dzieża na Dąbiu.

22 maja, przy ulicy Augustiańskiej, otwarto Casa de Los Cubos, lokal z piwem i przekąskami w stylu hiszpańskim.

23 maja otwarto Mniamoo– manufakturę lodów na osiedlu Stalowym.

23 maja, w Galerii Kazimierz, otwarto Laba Bistro.

24 maja, otwarto restaurację włoską Worek Pszenicy przy ulicy Krupniczej, w miejscu Sissi.

30 maja, w budynku hotelu Cracovia otwarto Umeblowana Cafe.

30 maja, nad Zalewem Nowohuckim otwarto food truck park Huta Wita.

Wydarzy się (1-15 czerwca 2020)

2 czerwca, otwarcie POP-up baru, tymczasowego ogródka z koktajlami na Rynku Głównym.

2 czerwca, Fine Wine organizuje degustację online win z Patagonii.

2 czerwca, Chaczapuri Story czyli warsztaty kuchni gruzińskiej online.

3 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Tajska kuchnia jarzynova.

3 czerwca, webinar Klubu Wina Niemieckiego Centrum Rieslinga.

4 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Bliskowschodni Brunch.

4 czerwca, w ramach szkoły Winicjatywy online, live na temat białych szczepów winorośli.

4 czerwca, w Fine Wine na Zabłociu, degustacja win z północnej Hiszpanii.

5 oraz 12 i 13 czerwca, na placu Handelka, Targi Sąsiedzkie Wiosna/Lato 2020.

5 czerwca, Polish Your Cooking zaprasza na warsztaty online, których tematem będzie ramen.

5 czerwca, w Fine Wine, degustacja nowości z Nowej Zelandii.

6 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiny.

6 czerwca, otwarcie sezonu w Truckarni.

6 czerwca, w ramach Ogrodów Wina w Twoim domu, masterclass z winami reńskim online.

7 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej.

8 czerwca, w COOLinarium, warsztaty kuchni gruzińskiej.

10 czerwca, w winiarni MIRO, degustacja win czerwonych na lato.

10 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Pasta e basta, wegańskie makarony.

11 czerwca, piknik Slow Wine w winnicy Jura.

12 i 13 czerwca, dni otwarte winnicy Wieliczka.

12 czerwca, w COOLinarium, warsztaty cukiernicze.

12 i 13 czerwca, winnica Słońce i wiatr zaprasza na oficjalną premierę siedmiu nowych win.

13 czerwca, piknik w winnicy Gródek.

Co dalej?

W miejscu Południowego Baru Mlecznego powstaje restauracja z kuchnia polską Prosto z mostu

Przy rynku Podgórskim powstaje Chrzan – bar z polskimi tapasami.

Również w Podgórzu powstaje restauracja Art&Craft Atelier.

Przy Krakowskiej, na wysokości placu wolnica powstaje kolejny lokal Bonjour Cava.

Przy Cystersów powstaje piekarnia Świeżo Upieczona.

Przy ulicy Piłsudskiego powstaje Velo Food&Bar

Na Zabłociu powstaje food hall o wdzięczne nazwie Halka.

Przy placu Wolnica powstaje bar Balkan. Oprócz kawy z tygielka, rakiji i piw z browaru Pinta znajdziecie tam również bałkańskie przekąski i świeże wypieki. W tej samej samej okolicy powstaje restauracja Placek Wolnica.

Makutra Bakery szykuje się do otwarcia lokalu na Starym Podgórzu

Na Kurdwanowie powstaje restauracja Zacna Szama

Krakoski Hultaj otwiera lokal w Podgórzu.

Na Kazimierzu powstaje Niebo w gębie, lokal z hawajskimi miskami.

W Zielonkach powstaje piekarnia Ferment.

Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.

Przy Rynku Głównym, w Pałacu pod Baranami, powstaje wine bar Dzikie Wino.

Na Zabłociu, przy Romanowicza, powstaje Veganic.

Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.

M22  nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter