Foodtruckowa wiosna czyli widelcowe podsumowanie numer 7 – kwiecień 2016

Restauracji na kółkach w Krakowie wciąż przybywa (ku naszej radości), a w drugiej połowie kwietnia będzie miało miejsce oficjalne otwarcie aż dwóch food truck parków. W poniższym zestawieniu przeczytacie też o nowych lokalach, które już się otworzyły bądź planują otwarcie w najbliższych dniach. Będzie też o festiwalach, bo wraz z nadejściem wiosennej aury jest ich coraz więcej. Miłej lektury!

Kraków - plac Izaaka - Walenty Kania - Potato Factory

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 kwietnia 2016):

Od 1 do 10 kwietnia mieliśmy możliwość, dzięki Restaurant Week Polska, spróbować trzech dań za 39 PLN w kilkudziesięciu restauracja w Krakowie. Nasze wrażenia z Restaurant Week znajdziecie tutaj. Czekamy na kolejną edycję.

2 kwietnia miało miejsce otwarcie Mo-ja Cafe przy Starowiślnej (niedaleko Tak Yaka). W ofercie Mo-ja Cafe znajdziecie śniadania (serwowane przez cały dzień), dania lunchowe (makarony, wrapy, sałaty), smoothie, desery i świeże soki owocowo-warzywne. W karcie jest sporo dań wegetariańskich i wegańskich.

5 kwietnia wystartowała restauracja Stół, przy ulicy świętej Anny, w miejsce zamkniętego niedawno The Dorsza. W menu wiosennym znajdziecie, między innymi, grasicę, stynki, zupę ogonową i cielęce policzki. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie brzmi to co najmniej zachęcająco. Poza regularną wiosenną kartą będzie też dostępne „menu szefa kuchni” – miesięczne wkładki ze specjałami z wykorzystaniem sezonowych produktów. Od poniedziałku do piątku serwują również  lunche składające się z zupy oraz dania głównego w cenie 21 PLN.

9 kwietnia otworzyła się  wreszcie restauracja Albertina. Jest to miejsce z autorską kuchnią fine dining w wykonaniu Szefa Kuchni Grzegorza Fica oraz z winiarnią, w której za selekcję win odpowiada Kuba Janicki.

Również 9 kwietnia otwarto restauracje Fresh & Fun na Królowej Jadwigi. Restauracja stawia na rodziny z dziećmi. W środku znajdziecie dwupoziomowy, wewnętrzny plac zabaw ze zjeżdżalniami, suchym basenem i inne atrakcje dla najmłodszych. Serwować mają serwować kuchnię europejską z akcentami fit.

Od 9 kwietnia, na placyku przy ulicy Dajwór 21 (tam gdzie Gruzja na kółkach) stacjonuje nowy food truck Zacna Ryba Milordzie. W ich ofercie znajdziecie oczywiście ryby, pochodzące z własnej hodowli (Gospodarstwo Rybackie Stawy), smażone i wędzone.

11 kwietnia, przy ulicy Balickiej, rozpoczęło działalność Bistro Katie. Otwarte jest przez pięć dni w tygodniu, od 9 do 17, i specjalizuje się w domowych obiadach. W menu znajdziecie również śniadania, makarony i desery. Menu lunchowe na cały tydzień znajdziecie na ich stronie internetowej.

A za Biedronką na Berka Joselewicza, również 11 kwietnia, otworzyła się kawiarnia SpotKawie. W menu śniadania, kanapki (w preclach i croissantach) i słodkości. Również bezglutenowe.

12 kwietnia, w nowej lokalizacji (20 metrów na prawo od starej lokalizacji) ruszyło Da Pietro.

13 kwietnia miało miejsce otwarcie restauracji Kurka Wodna na Kanoniczej (w miejscu dawnego Ukraińskiego Smaku, który jakiś czas temu przeniósł się na Grodzką). Restauracja serwować będzie kuchnię polską.

Z ulicy Meiselsa zniknął odrażający „kebaboburger” (lokal po Leniwym Koytku), a jego miejsce zajął oddział Od Świtu do Zmierzchu z Sebastiana. Nie ukrywamy, że ta zmiana całkiem przypadła nam do gustu.

ZAMKNIĘCIA:

1 kwietnia o zamknięciu poinformowała restauracja Alpino.

Z Szerokiej zniknęło Alebriche. Lokal przy Karmelickiej wciąż działa.

Wydarzy się w Krakowie (15 – 30 kwietnia 2016):

16 kwietnia otwiera się Chinkalnia przy kładce. Sieć tych restauracji z powodzeniem funkcjonuje na Ukrainie i przyjęła się z ciepłym przyjęciem we Wrocławiu. Czy tak samo będzie Krakowie? W menu: chinkali, chaczapuri, dania z grilla,  dużo warzyw i  domowe wino.

16 kwietnia czeka nas również oficjalne otwarcie Bezogródka. W sobotę zapraszają na targ śniadaniowy, a w niedzielę na śniadanie na trawie. W menu, między innymi, scandalicznie dobre burgery, zupy z głębokich talerzy i hot dogi na kółkach. Szczegóły w wydarzeniu na Facebooku.

W Atelier Cookia16 kwietnia, odbędą się warsztaty poświęcone croissantom, brioszkom, a także makaronikom. 23 kwietnia możecie nauczyć się u nich przygotowywać tort z ptysiów czyli Croquembouch lub makaroniki cytrynowe. 30 kwietnia warsztaty z przygotowywania ciasta francuskiego oraz Tarta Tatin & Tarta Bourdaloue. Szczegóły na stronie Atelier.

Stoccaggio16 kwietnia degustacja win argentyńskich, 19 kwietnia EnoWtorek czyli DARMOWA degustacja win portugalskich, a 22 kwietnia degustacja win z regionu Veneto.

16 kwietnia to również urodziny Tea Time Brew Pub. Możecie spodziewać się nowego piwa z zaskakującymi dodatkami i oczywiście tortu. Szczegóły w wydarzeniu na Facebooku.

W Magazynie wina, 16 kwietnia, degustacja win z doliny Rodanu, a 29 kwietnia, darmowe warsztaty łączenia win z jedzeniem.

17 kwietnia, w Forum Przestrzenie, wiosenna edycja Najedzeni Fest. Tym razem na cyku, czy jak kto woli, na bani. Będą wina, piwa i cydry. Szczegóły w wydarzeniu na Facebooku.

19 kwietnia, na Lipowej, Smaki i Kolory Afryki czyli opowieść o afrykańskich przysmakach i ich degustacja. W programie także pokaz tańca i pokaz bębniarski. A 20 kwietnia, Lipowa zaprasza na afrykański cupping z Bartkiem Koziną. W programie degustacja 6 rodzajów kawy i ciekawostki o uprawie kawy w Afryce.

19 kwietnia startuje food truck House of Donuts przy kampusie Uniwersytetu Ekonomicznego.

21 kwietnia,  w cyklu „Zdrowe Czwartki” odbędzie się spotkanie edukacyjne w Marchewka Bistro w Nowej Hucie.

22 kwietnia, kolejna tajemnicza degustacja, tym razem pod hasłem Tajemnicze Podkarpacie. Krakowski Makaroniarz i Monika Bielka-Vescovi ze Szkoła Sommelierów zabiorą Was w niesamowitą podróż po Podkarpaciu i odkryją przed Wami tradycyjne polskie potrawy oraz świetne podkarpackie wina.

22 kwietnia planowane jest otwarcie trattorii Sicilian Corner przy Meiselsa 14 (obok Woka).Zapowiadają grillowane mięsa i dużo makaronu. Czekamy.

22 kwietnia odbędzie się wiosenna degustacja win z Francji, Hiszpanii, Rumunii, Słowenii, Węgier, Włoch oraz Polski.w sklepie Dionizos przy Kościuszki.

23 kwietnia, tradycyjne już, szabasowe śniadanie w Chederze. Natomiast Atelier zaprasza na warsztaty sushi.

23 kwietnia Walenty Kania zaprasza na oficjalne otwarcie parku food trucków Plac Izaaka. Oprócz Walentego, znajdziecie tam meksykańskie tortille od Compadre, ziemniaki od Potato Factory (vel krakowskie ziemniaczki), Trdelnik i, już niedługo, indyjskie przysmaki od Indian Curry.

Również 23 kwietnia, otwarcie winoteki Winoman przy ulicy Brackiej.

Jeżli zaś mielibyście ochotę spędzić sobotę, 23 kwietnia, poza Krakowem, to zapraszamy do Szczawnicy na bicie rekordu Guinessa w najdłuższej szarlotce. My tam będziemy!

24 kwietnia, Art & Food Bazar wraca na Stary Kleparz, co osobiście bardzo mnie cieszy, bo na Rajskiej nie było klimatu. Nie ma to jak zagryzać stynki i popijać białe wino siedząc na straganie.

Również 24 kwietnia, Najedzeni Fest zapraszają na warsztaty kulinarne NF! wegetariańskiej kuchni żydowskiej „Kraków-Jerozolima Pesach: sefardyjski placek z macy, tadżin, mace braj, charoset”.

26 kwietnia, w Instytucie Cervantesa, kolejne spotkanie z serii Architektura i wino. Spotkanie poświęcone będzie winom z regionu Rioja, który cieszy się największym, międzynarodowym uznaniem oraz uznawany jest za kolebkę win Hiszpanii. Bohaterami wieczoru będą dwie prestiżowe winnice z tego regionu: Marqués de Riscal i Campo Viejo.

28 kwietnia, na Barce, kolejna edycja Kina w kuchni. Tym razem w kuchni rządzić będą Jadwiga Lorek i Przemek Błaszczyk. A na ekranie: Niebo w gębie. Zapowiada się smakowity wieczór.

Również 28 kwietnia, w w restauracji Vintage, kolejne spotkanie z cyklu Kobiety, Wino i Przyjaciele . Tym razem degustowane będą wina z włoskiej winnicy Ronchi di Manzano.

Od 29 kwietnia do 1 maja,  restauracja Ganesh zaprasza na weekend z nietypową kuchnią indyjską, tym razem pod hasłem INDIAN VEGGIE BURGERS, czyli po prostu wegetariańskich indyjskich burgerów.

30 kwietnia,  Kulinarne Kreacje zapraszają na warsztaty z Dominiką Wójciak, zwyciężczynią III edycji programu MasterChef. Dominika pokaże Wam jak kreatywnie wykorzystać sezonowe warzywa i owoce.

30 kwietnia (do 2 maja) pod Galerię Kazimierz znów zajadą food trucki. A to wszystko dzięki Street Food Polska. Szykujemy się szczególnie na MamRamen, Beef Brothers i, oczywiście, na naszych ulubionych na B.B.Kings.

Co dalej?

Wkrótce przy placu Nowym zagości Empanada Loca.

Na Ruczaju, koło biblioteki papieskiej (przystanek Chmieleniec), przygotowuje się do działania food truck z pizzą. Przypomnijmy, że działają tam już Krakowskie ziemniaczki i Hindus, a w środy, pod Green Office, zajeżdżają Urban Cowboys.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.