Niezwykłe wina z Friuli czyli degustacja w Vintage

Tym razem mieliśmy, wspólnie z Widelcem, przyjemność degustować wina z włoskiej winnicy Ronchi di Manzano uważanej za najlepsze terroir położone w centrum apelacji Colli Orientali del Friuli. Degustację, zorganizowaną przez stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz restaurację Vintage, poprowadziła Basia Lejkowska, importerka, sommelierka i właścicielka sklepu z winem Vintage.

vintage-7

Degustacja przeprowadzona była w niecodzienny sposób. Wina podawane były w parach, tak abyśmy mieli możliwość porównania, które z nich lepiej komponuje się z serwowanym do niego daniem. Taka forma bardzo przypadła nam do gustu choć nie zawsze zgadzaliśmy się co do połączeń smakowych. Ale przecież o to w tym wszystkim chodzi, żeby każdy mógł odnaleźć najbardziej odpowiadające mu kompozycje.

W naszej ocenie tego wieczoru blendy wypadły zdecydowanie lepiej niż wina jednoodmianowe. Choć tym ostatnim też nic nie można było zarzucić. A Cabernet Franc doskonale zagrał nam z pieczonym burakiem. Jeśli chodzi o dania, to niewątpliwym królem tej degustacji była nowa pozycja w karcie Vintage: sfilacci di cavallo czyli paski z suszonej końskiej polędwicy podane na rukoli.

Tego wieczoru spróbowaliśmy:

– Sauvignon Vigne della Rocca (Friuli Colli Orientali DOC 2014) i Elegri Rosazzo Bianco (Friuli Colli Orientali DOC 2014) podanego z krewetką, mango, awokado i sałatą z dressingiem. Jako wino wygrało Elegri, ale Sauvignon Blanc lepiej komponowało się, w moim odczuciu, z jedzeniem.

vintage-9

– Friulano Vigne della Rocca (Friuli Colli Orientali DOC 2014) i Rosazzo Bianco (DOCG 2013) podanego z sałatą z kurczakiem oraz szpinakiem i ricottą. Tutaj zdania były podzielone, ale dla mnie Friuliano lepiej zagrało ze szpinakiem, a Rosazzo z sałatką.

vintage-11

– Pinot Grigio (Ramato Friuli Colli Orientali DOC 2015) i Ribola Gialla (Rosazzo 2015 Friuli Colli Orientali DOC). Swój różowy kolor Pinot Grigio zawdzięcza 36-cio godzinnej maceracji skórek winogron. Tutaj z jedzeniem lepiej skomponowało mi się jednak wino Ribola Gialla.

vintage-14

– Cabernet Franc (Vigne della Rocca, Friuli Colli Orientali DOC 2012) i Refosco (Friuli Colli Orientali DOC 2011). Jak już wyżej wspominałam Cabernet Franc świetnie zagrało z burakami (podanymi z kaczką). Konina (to opinia zdecydowanej części sali) była świetna w każdym połączeniu. Tak świetna, że Widelec zapomniał zrobić zdjęcia. 😉 (Dla dociekliwych: zdjęcie z komórki można znaleźć na naszym Instagramie.)

Rosazzo Rosso Brauros (Friuli Colli Orientali DOC 2009) i  Merlot Ronc di Subule (Friuli Colli Orientali DOC 2009) podane z wołowymi klopsikami z borówkowym dressingiem. Cierpki merlot początkowo nie wzbudził naszego uznania, za to doskonale skomponował nam się z jedzeniem.

vintage-23

 – wino deserowe: Verduzzo Friulano Vigne della Rocca (Friuli Colli Orientali DOC 2015)

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z tego wieczoru.

vintage-1

vintage-10

vintage-12

vintage-13

vintage-15

vintage-16

vintage-17

vintage-19

vintage-2

vintage-20

vintage-21

vintage-22

vintage-3

vintage-4

vintage-5

vintage-6

vintage-8

Dziękujemy właścicielom Vintage za zaproszenie na degustację.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter