Sezon na grilla czyli widelcowe podsumowanie numer 30 – marzec/kwiecień 2017
Wydarzyło się w Krakowie (15-31 marca 2017):
17 marca ruszyła restauracja Zielonym Do Góry serwująca tradycyjną kuchnię, ale przewróconą “do góry nogami”.Ciekawi jesteście co to znaczy? Ja trochę też.
18 kwietnia, na skwerze Judah zakotwiczył Wurst Truck. Zajął on miejsce po Big Red Bustaurant. W nowym trucku zjecie kiełbaski w różnych konfiguracjach.
20 marca, po remoncie, otwarto Somnium Cafe.
21 marca miało miejsce otwarcie Mihiderki – nowej restauracji wegetariańskiej i wegańskiej na Kazimierzu.
29 marca, otwarto lodziarnię Hallo Cafe na osiedlu Dywizjonu.
30 marca otwarto na Kleparzu, w pawilonie nr 58 (środkowe wejście od ul. Paderewskiego) sklep z dziczyzną Dziki Trop.
Również w drugiej połowie marca na Szewskiej otwarto punkt z frytkami belgijskimi Chipsy King.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 kwietnia 2017):
1 kwietnia, jak w co drugą sobotę, Cheder zaprasza na drugie śniadanie i ósme urodziny Chederu. W menu, miedzy innymi, hummus z jajkiem i smażoną cieciorką z za’atarem, marchewka pieczona z kuminem i kolendrą, buraki z czarną tahiną i inne przysmaki.
1 kwietnia, rusza Smokehouse BBQ Kraków przy Błoniach Czekać będzie na Was prawdziwe BBQ przygotowywane na smokerze. Nie zabraknie grillowania, wędzenia oraz ogniska.
1 kwietnia, na nowy sezon zaprasza Was Bezogródek. Oprócz stałych bywalców, podczas weekendu otwarcia, znajdziecie tam też food truck ZIO Pizza.
Jeśli macie ochotę na street food, to 1 i 2 kwietnia warto też zajrzeć pod Galerię Bronowice , gdzie odbywać się będzie FoodTruck Stars Tour 2017 w Krakowie vol.1. Nakarmi Was 14 food trucków z kuchnią amerykańską, szwajcarską, belgijską, włoską, azjatycką, hiszpańską, żydowską, meksykańską.
1 kwietnia, Good Lood uruchamia nowy punkt z lodami na Kurdwanowie, a Frytki Belgijskie otwierają punkt w Borku Fałęckim.
1 kwietnia, restauracja Filipa 18 zapraszana wyjątkową kolację na cztery ręce. Sześciodaniowa degustacja autorskiego, wiosennego menu szefa Marcina Sołtysa połączona będzie selekcją win z Wino Makłowicz.
1 kwietnia, w Szkole Sommelierów, odbędzie się kurs wiedzy o winie, poziom 2.
1 kwietnia, w Food&People by Pastrami Deli, warsztaty kuchni włoskiej z Krakowskim Makaroniarzem. W menu, między innnymi, mozzarella in carrozza i gnocchi alla romana.
1 kwietnia, w Winomanie, degustacja pod hasłem Wina Marchii Wschodniej. Będzie to spotkanie z winami i kuchnią C.K. Austrii.
Weekend 1 i 2 kwietnia to także szóste urodziny Mostowa ArtCafe. W lodówce w ten wieczór znajdziecie specjalne piwo – trochę mokry kamień, trochę ponton na środku jeziora, ale z jednym wiosłem.
2 kwietnia, kiermasz wielkanocny w Dworku Białopradnickim. Będziecie mogli zakupić rękodzieło, regionalne przysmaki, mazurki, palmy, zające, baranki, pisanki i wiele innych unikatowych wielkanocnych ozdób i smakołyków.
2 kwietnia, w Inudstrial Resto & Bar, wydarzenie pod hasłem NieDZIELMYsię. Plan na niedzielę jest prosty. Relaks i uśmiech. Będzie to nieoficjalna inauguracja Industrial Resto & Bar w zupełnie nowym wydaniu.
3 kwietnnia, YUME Onigiri uruchamia drugą lokalizację na placu Niepodległości, przy Hali Korony.
3 kwietnia, Międzymiastowa odpala nowy, cykliczny projekt: Dni miast w Międzymiastowej czyli tygodnie zainspirowane kuchnią wybranych miast świata. Na pierwszy ogień idzie Bangkok.
Na skwerku przy Bobrzyńskiego na Ruczaju stanęła nowa przyczepa o zachęcającej nazwie Diler. Premiera ich kanapek ma nastąpić w przyszłym tygodniu czyli 3 kwietnia.
4 kwietna, w Studiu Qulinarnym kolejna odsłona „Kolacji na cztery ręce”, cyklu qulinarnych spotkań organizowanych przez tę restaurację.
5 kwietnia, w ramach Dni Arabskich, w White Camel odbędą się warsztaty kulinarne ” Galilejskie smaki: Humus, tabula, kofta, babaghanoush”
5 kwietnia, w Szkole Sommelierów, WSET Level 2 Award in Wines & Spirits czyli kurs dla osób, które chcą rozwijać swoją wiedzę o winie. Kurs ten jest przeznaczony dla osób pracujących zarówno w branży winiarskiej bądź gastronomicznej jak również miłośników wina.
6 kwietnia Tajemnicza Degustacja pod hasłem kwiecień plecień czyli Sycylia wiosną.
6 kwietnia, w „po prostu wino”, degustacja oparta na klasykach „Starego Świata”.
6 kwietnia, w Krakowskiej Wolnicy, Cocktail Meeting vol. 3 – Premiera nowego Menu.Będziecie mieli okazję spróbować siedmiu nowych autorskich pozycji według receptur barmanów z Krakowskiej Wolnicy.
7 kwietnia, w Musso Sushi startuje Targ Rybny, którego głównym bohaterem będzie czarna tempura.
7 kwietnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty burgerów, na których nauczycie się przygotowywać bułki do burgerów, kotlety z wołowiny i łososia oraz sosy.
7 kwietnia, w kinokawiarni KIKA, sernikowe popołudnie czyli spotkanie autorskie z Renatą Czelny- Kawa, autorką bloga „Raj dla podniebienia” i książki „Serniki słodkie i wytrawne”.
7 kwietnia, WSET 3 weekendowo czyli zaawansowany kurs winiarski WSET 3 w wersji weekendowej. Dwa weekendy zajęć, trzeci fakulatywnego tastingu i egzamin teoretyczno-praktyczny.
8 kwietnia, w Spółdzielni „Ogniwo”, wieczór wina gruzińskiego. O winiarskich tajnikach i sekretach opowie niezastąpiona Keti Prangulaishvili – Młoda Ambasador Gruzji, mieszkająca w Polsce od 4 lat.
8 kwietnia, w Cytat Cafe, wieczór izraelski połączony z degustacją przysmaków kuchni żydowskiej.
9 kwietnia, jak zwykle w Forum Przestrzenie, kolejna edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest!. Tym razem pod hasłem: Na cyku. Czekają na Was degustacje, warsztaty i spotkanie w kinie. Udział zapowiedziało ponad 70 wystawców, którzy przygotują dania z różnych zakątków świata. Wielbiciele trunków będą mogli spróbować różnych win, rzemieślniczych cydrów i piw – w końcu temat przewodni tej edycji to „na cyku”.
11 kwietnia, w ramach Dni Arabskich w Krakowie, w Pinakotece (Tytano), warsztaty kulinarne, które poprowadzą założyciele Stowarzyszenia Polanda. Podczas warsztatów poznacie tajniki klasycznej libańskiej kuchni.
Co dalej?
Na Stradomskiej 17 powstaje Bhajan Cafe.
Nadal czekamy na otwarcie Cafe Lisboa oraz Pieca na Zabłociu.
W Tytano, w kwietniu, planowane jest otwarcie Cargo, restauracji i steak house, gdzie serwować będą sezonowane na sucho steki z polskiej wołowiny, ryby i owoce morza z Morza Śródziemnego oraz wino z Chile, Francji i Włoch.
Zapowiada się, że w końcu ruszy restauracja i bistro Tomasz Leśniaka, kucharza reprezentacji Polski w piłce nożnej.
Na placyku przy Dajór 21 stacjonuje serwująca pizzę przyczepa Laki Luka. Mają zamknięte do końca marca. Damy Wam znać, kiedy się znowu otworzą.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.