Ku wiośnie czyli widelcowe podsumowanie numer 29 – marzec 2017

Burgertata - Kraków - Rzeźnicza 2

Co nam umknęło w poprzednich miesiącach?

Z końcem lutego,  na ulicy Lea otworzyła się cukiernia Zefir.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 marca 2017):

1 marca wystartował bar śniadaniowy Ranny Ptaszek przy Augustiańskiej.  W ofercie warzywa, owoce, kasze, strączki, jajka, hummus, sosy, konfitury, pieczone kiełbaski. A danie skomponować możecie sobie sami.

1 marca na plac Inwalidów powróciło YUME onigiri.

2 marca, znani z Gruzji na kółkach Sabina i Zviad, otworzyli restaurację Tbilisuri, w miejscu dawnego DeliBar przy Meiselsa (koło przystanku tramwajowego). Od dnia otwarcie ciężko tam o wolny stolik więc lepiej zróbcie rezerwację.

Od 4 marca, na rogu Miodowej i Bożego Ciała, tam gdzie dawniej mieściła się przeniesiona na Podgórze Manzana, działa restauracja Kazimir. Restauracja serwuje dania tradycyjnej polskiej kuchni z elementami kuchni żydowskiej.

Od 6 marca, na Ruczaju działa Bistro Hygge, które powstało z inspiracji duńskim stylem życia i designem. Hygge to dla Duńczyków osiąganie szczęścia podczas prostych czynności życiowych takich jak jedzenie, picie, odpoczywanie, rozmawianie. Bistro jest przyjazne dzieciom, a w ich menu znajdziecie propozycje śniadaniowe i lunchowe oraz desery.

10 marca, miało miejsce otwarcie nowego lokalu Burgertaty przy Rondzie Grzegórzeckim (Rzeźnicza 2). W menu, oprócz znanych wszystkim burgerów, znajdują się kanapki z długo pieczonym mięsem zamkniętym w bułkach z Piekarni Mojego Taty oraz Ulubione Kanapki Burgertaty, które, jak nic, świetnie pasują jako opcja śniadaniowa czy lunchowa. Jest piwo, kawa i desery. Lokal otwarty jest od 11.00 do 22.00.

14 marca, otwarto Gogo Burgera. Oprócz burgerów serwować mają kanapki i sałatki oraz koktajle bez cukru.

Wydarzy się w Krakowie (16-31 marca 2017):

16 marca, w lutomski.wino na Zabłociu, degustacja win Rudolfa Maya. Degustacja odbędzie się w formule otwartych butelek i skierowana jest do osób związanych z branżą winiarską oraz wszystkich miłośników jakościowych win. W dniu degustacji istnieje możliwość zakupienia win Rudolfa Maya z 10% rabatem.

W dniach 17 do 19 marca, Atelier świętować będzie trzecie urodziny. W każdy dzień czekać będzie na Was inna promocja.

17 marca, rozpoczną się też obchody trzecich urodzin Wesoła Cafe. W piątek impreza urodzinowa trwać będzie cały dzień, a w sobotę i niedzielę zapraszają na specjalne menu urodzinowo-śniadaniowe.

17 marca rusza Zielonym Do Góry, restauracja serwująca „zdrową kuchnię z tradycyjnym twistem”. Mają łączyć wiele nurtów kulinarnych z różnych zakątków świata i bazować na świeżych, lokalnych produktach oraz własnoręcznych przetworach.

17 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiną. W menu steki, sosy do mięs, wołowe ragout i sałatka z rostbefem.

17 marca, tajemnicza degustacja: Jak szczypiorek na wiosnę.

17 marca,  w Magazynie Wina, spotkanie z winemakerem winnicy Galić, Slavenem Jeliciciem. Slaven opowie o swojej pasji, życiu w winnicy i najlepszej grasevinie na świecie. Oczywiście skomentuje swoje wina, które wspólnie tego wieczoru będzie można degustować.

17 marca, Dobry Rok zapraszamy na pierwszą degustację komentowaną win z winnicy Kellerei Bozen z Alto Adige, Wavelowe zaprasza na wieczór z włoskimi winami, a Enoteka Pergamin na kolację z polskimi miodami.

W dniach 17 do 19 marca, w Pinakotece, obchody dnia świętego Patryka z zielonym piwem, cydrem i whisky.

18 marca, w Food&People by Pastrami Deli, Cucinare bene! Warsztaty z Krakowskim Makaroniarzem.

18 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej. W menu pappardelle z sosem grzybowym, tortellini z serem ricotta, orzechami nerkowca i wędzonym łososiem oraz cantucci – migdałowe ciasteczka.

18 marca, w Baroque, live cooking i spotkanie z Robertem Makłowiczem.

18 marca, wiosenne otwarcie Lady’s Food Truck na Dajworze.

19 marca,  w Willi Retro, kolejne warsztaty Akademii Kuchni Włoskiej na temat: „Torniamo a cucinare czyli… powrót w wielkim stylu”.

21 marca, w kilkunastu restauracjach w Krakowie (między innymi w Białej Róży, Albertinie, Bistro 11 i Zakładce) będziecie mieli możliwość spróbowania smaków Francji w ramach wydarzenie  Goût de France/Good France 2017. Lista krakowskich restauracji biorących udział w wydarzeniu dostępna jest na stronie Ambasady Francuskiej pod tym linkiem.

21 marca, w Vinotece 13, Mini Class. Klasyczna Europa – Węgry. Mini Class to mieszanka, tylko trochę wybuchowa, warsztatów, panelu degustacyjnego, treningu, wymiany myśli oraz doskonalenia wiedzy o winie. Tym razem degustacja obejmuje 6 etykiet z różnych regionów Węgier.

22 marca, na Lipowej 6F, kolejny podwieczorek na dwa kieliszki, które gościem będzie Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny.

23 marca, Kraków znów nawiedzi AKITA Ramen. Stacjonować będą jak zwykle na Dajworze.

24 marca,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kulinarne ryby i owoce morza. W menu: staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną, mule duszone w mleku kokosowym, kolendrą i chilli, roladki z pstrąga ze szpinakiem i orzechami w sosie kurkowym oraz risotto szafranowe z krewetkami.

24 marca, Magazyn Wina zaprasza na Albariño z Galicji. Degustacji będzie towarzyszyć krótka prezentacja regionu.

25 marca,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kulinarne z dziczyzną. W menu: pierogi z sarniną, pęcakiem w winnym sosie jałowcowym, kotlet z dzika z czerwoną kapustą, pieczonymi ziemniakami i sosem cynamonowo-śliwkowym oraz przepiórka faszerowana kaszą i grzybami.

31 marca,  w Chederze, kolacja szabatowa. Szczegóły opublikują wkrótce.

Od 31 marca do 1 kwietnia, we Włoskiej, weekend z owocami morza. Oprócz świeżych ryb serwować będą ostrygi, vongole, mule, jeżowce, świeże kalmary i inne morskie przysmaki.

Co dalej?

Z początkiem kwietnia rusza Smokehouse BBQ Kraków przy Błoniach Nie zabraknie grillowania, wędzenia oraz ogniska. Więcej szczegółów w następnym podsumowaniu na koniec marca.

Na Kazimierzu szykuje się lokal z kuchnią roślinną: Mihiderka

Tarteletek z Cafe Lisboa mogliście już spróbować na ostatnich Najedzonych, a otwarcie ich lokalu ma nastąpić jeszcze w marcu.

Nadal czekamy na otwarcie Pieca na Zabłociu. Mamy nadzieję, że już niedługo, bo Ci co już testowali donoszą, że jest na co czekać.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter