Węgier na Meiselsa czyli Deli Bar / Budapest (zamknięte)

Fakt istnienia węgierskiej restauracji na Meiselsa przez długi czas ignorowaliśmy. Do czasu, kiedy w kilku grupach na Facebooku przeczytałam bardzo pozytywne opinie o tym lokalu. I to z ust Warszawiaków! „Cudze chwalicie, swego nie znacie.”- pomyślałam, bo za wzór kuchni węgierskiej w Polsce uważałam warszawską restaurację „U Madziara”. Postanowiliśmy się przekonać jak gotuje nasz lokalny Madziar.Kraków - Delibar - Okno

W późne sobotnie popołudnie w Deli Barze tłumów nie było. Naszą uwagę od razu zwrócił ustawiony na środku sali piec (doceniliśmy, bo było dość mroźno) i wystrój z lat osiemdziesiątych (Ach te wazony z barwionego szkła! Jak u mamy!). Zajęliśmy najbardziej oświetlony stolik (zdjęcia niestety i tak wyszły ciemne) i zabraliśmy się za studiowanie karty.

Kraków - Delibar - Menu

Jako, ze tej soboty Widelec spędził połowę dnia w pracy, oczekując na niego miałam czas zapoznać się z kartą. Na szczęście Widelec zgodził się z moim wyborem i szybko złożyliśmy zamówienie. Na pierwszy rzut poszła tradycyjna węgierska zupa Halászlé (16 PLN – można zamówić pół porcji). Gęsta, mocno paprykowa, lekko pikantna. W każdej porcji (zjedliśmy po połowie) pływał spory kawałek ryby. O takiej zupie rybnej marzyłam od dawna.Kraków - Delibar - węgierska zupa rybna

Jako danie główne zamówiłam paprykarz z suma z dodatkiem bryndzy i galuszki (30 PLN). To jedno z droższych z dań w karcie znajdujące się w dziale ” szef kuchni poleca”. W pamięci miałam cały czas pysznego suma, którego zjadłam „U Madziara” w Warszawie. Ten krakowski był trochę inaczej podany, kawałki ryby były większe, przez co mniej zamoczone w sosie. Danie było smaczne, ale jednak nie przebiło warszawskiego suma. Za to galuszka smakowała mi bardziej w Krakowie. Surówki strasznie słone,w większości zostały na talerzu.Kraków - Delibar - Harcsa paprikás  Kraków - Delibar - Paprykarz z suma

Tymczasem Widelec konsumował jedno z domowych dań węgierskich, gulasz z jagnięciny z galuszką (28,50 PLN). Mięsko było mięciutkie, doskonale doprawione, wręcz rozpływało się w ustach. Polecam wszystkim niezdecydowanym w kwestii jagnięciny!

Kraków - Delibar - Gulasz z jagnięciny z galuszką Kraków - Delibar - Birkapörkölt

Bardzo się cieszymy, że się do Węgra na Meiselsa wybraliśmy. Na kolejną wizytę już zaprosiliśmy połowę rodziny marzącą o zupie rybnej i jagnięcinie. Gdyby jeszcze podawali zupę czosnkową jak w Pozsonyi Kisvendéglő w Budapeszcie… Ale i tak jest super.Kraków - Delibar - Halászlé  Kraków - Delibar - Bar

Prawdziwa węgierska uczta z napojami i napiwkiem zamknęła się w 90 PLN.

MENU

Delibar Budapest, ul. Meiselsa 5, Kraków.
Budapest Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato