Nie tylko knedliki czyli Widelec na Morawach

W tym roku, z różnych powodów, musieliśmy zrezygnować z wakacji na południu Europy. Postanowiliśmy więc wybrać się po sąsiedzku, na Morawy, w okolice Brna.  Choć z początku trochę żałowaliśmy, że nie dane nam będzie zajadać się owocami morza, szybko przekonaliśmy się, że czeska kuchnia też może być bardzo smaczna. I że Czechy mają dużo więcej do zaoferowania, niż tylko tylko gulasze, zawiesiste sosy i knedliki.

W naszym hotelu z jedzeniem bywało różnie, staraliśmy się więc, tak często jak tylko się dało, poznawać smaki południowych Moraw w okolicznych barach i restauracjach. Do najgorszych przeżyć należały chyba grillowany ser z wodnistym mega słonym sosem, plastikowy burger i puree z proszku. Soli to w ogóle nam w Czechach nie żałowano…

Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis- Lamb knee with eggplant-potato mash

Jagnięcina z purée ziemniaczano-bakłażanowym, z proszku…

Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis - udko z kurczaka

Udko z kurczaka z prawdziwymi ziemniakami

Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis - zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

Morawy - Brno - Teepee - Pieczywo

Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis - Smażony hermelin

Grillowany ser Camembert. Pomyłka.

Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis - Burger

Plastikowy burger. Brrr

Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis - Grillowana wieprzowina

Mix grillowanej wieprzowiny. Przyjemne.

Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis - Roladki wołowe z szynką parmeńską

Roladki wołowe z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. Reklamowane jako czeska specjalność…

Aby pozbyć się smaku soli, raczyliśmy się tradycyjnymi czeskimi płynami.

Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis - Rulandske modre Morawy - Modry Portugal Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis - Frankovka Morawy – Brno – kofola Morawy – Brno – Chardonnay

Morawy - Brno - Teepee - Limonada Zulu

Bardzo popularna lemoniada Zulu. Podobno ma malinowy smak.

Morawy - Brno - Teepee - Piwo pszeniczne Krusovice

Pszeniczne. Dla mnie smakowało jak kwas chlebowy 😉

Morawy - Rozdrojovice - Hotel Atlantis - Piwo

Przysmak Widelca: Starobrno.

Okolice brneńskiego jeziora obfitują w restauracje i bary z tradycyjnymi czeskimi przekąskami:Morawy - Brno - Brněnská přehrada - Budka Morawy - Brno - Brněnská přehrada - Hospudka u Kosa Morawy - Brno - Brněnská přehrada - Langose Morawy - Brno - Brněnská přehrada - Zmrzlina

Miejscem, które odwiedziliśmy jako pierwsze był bar TeePee serwujący dania z grilla. Pstrąg był super, ale szczególnie posmakowały nam żeberka w marynacie jakiej jeszcze nie próbowaliśmy.Lekko słodkawej, ale nie agresywnej. Niestety nie wzięliśmy przepisu. Nasz czeski był wtedy jeszcze bardzo słaby.Morawy - Brno - Teepee

Morawy – Brno – TeePee - żeberka

Żeberka

Morawy – Brno – TeePee - Pstrąg

Pstrąg

Morawy - Brno - Teepee - Pstrąg z grilla Morawy - Brno - Teepee - żeberka z grillaNastępnego dnia trafiliśmy do restauracji Pristav, i gdyby nie to, że nie zawsze nam było tam po drodze na obiad, jadalibyśmy tam codziennie. Ach te ich rybki! Okonie, sumy, karpie.. Palce lizać!

Morawy - Brno - Přístav - karp z fasolką

Karp

Morawy - Brno - Přístav - karp z fasolką i ziemniakami Morawy - Brno - Přístav - karp, fasolka i ziemniaki Morawy - Brno - Přístav - karp, fasolka i ziemniaki pietruszkowe

Morawy – Brno – Přístav – sum ze śródziemnomorskimi ćwiatkami

Sum i mediteránské čtvrtky

Morawy – Brno – Přístav – sum z ziemniakami

Morawy – Brno – Přístav – okoń

Okoń

Morawy – Brno – Přístav – okoń z ziemniakami

Po drugiej stronie jeziora znaleźliśmy restauracje U Kotvy. Zdecydowanie mniejszy wybór, ale też bardzo smacznie. I przesympatyczna obsługa!

Morawy - Brno - Restaurace U Kotvy- Pstrąg ziemniakami z czosnkiem

Pstrąg i americké brambory s česnekem

Morawy - Brno - Restaurace U Kotvy- Pstrąg Morawy - Brno - Restaurace U Kotvy- Pstrąg z ziemniakami

Morawy - Brno - Restaurace U Kotvy- Medaliony z polędwicy wieprzowej

Medaliony z polędwicy wieprzowej

Morawy - Brno - Restaurace U Kotvy- Medaliony z polędwicy wieprzowej z łodeczkami

Na tym tle dość słabo wypadła restauracja Selsky Dvur, gdzie zdecydowaliśmy się spróbować bardziej tradycyjnej czeskiej kuchni. Karkówka w panierce, jak ocenił Widelec, mogła się schować przy naszym schabowym, a w moim daniu, poniekąd smacznym, mogłoby być trochę więcej mięsa. W końcu był to gulasz!

Morawy - Vyškov - Selský dvůr - Karkówka w panierce

Panierowana karkówka

Morawy - Vyškov - Selský dvůr - Gulasz wołowy z knedlikiem

Gulasz wołowy z knedlikiem

Morawy - Vyškov - Selský dvůr - Stół z beczki

Hotel Selský dvůr

Morawy - Vyškov - Selský dvůr - wnętrze

Restauracja Selský dvůr

Morawy - Vyškov - Selský dvůr - ściana

W następnym wpisie opowiemy Wam jakie atrakcje kulinarne czekały na nas w stolicy południowych Moraw, Brnie.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter