Weekendowe wycieczki czyli Widelec na Podhalu i na Śląsku

Ostatnimi czasy bardzo nam doskwierał krakowski smog, dlatego każdą możliwość wyjazdu poza Kraków witaliśmy z entuzjazmem. I tak, raz udało nam się wyskoczyć na spacer nad Morskie Oko, a następny weekend spędziliśmy na odkrywaniu uroków Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Każdemu wyjazdowi towarzyszyły oczywiście atrakcje kulinarne. Bo jakże by  inaczej!Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - jagnięcina w sosie

Po spacerze nad Morskie Oko, zdecydowaliśmy się odwiedzić kultową restaurację Bury Miś w Bukowinie Tatrzańskiej, która polecamy odwiedzić nie tylko ze względu na kuchnię, ale i niesamowite wnętrze. I zewnętrze 😉 Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - miś

Na stolik w Burym Misiu, jak na kultową restaurację przystało, trzeba było czekać. Choć z głodu nam już kiszki marsza grały, poczekaliśmy. Ani ja, ani Widelec nie mieliśmy problemu z wyborem: ja wybrałam jagnięcinę w sosie pomidorowo-czosnkowo-śmietanowym, a on udziec barani opiekany z masłem czosnkowym (każde z dań około 30 PLN, dodatki płatne osobno – rachunek zaginął). Nasi towarzysze wybrali placki po zbójnicku i kotlet „Góral” (oscypek z masłem w schabie panierowanym).Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - Udziec barani opiekany z masłem czosnkowym

Moja jagnięcina wylądowała oczywiście na stole w momencie, w którym oddaliłam się aby umyć ręce. Dlatego po powrocie dowiedziałam się, ze wszyscy już jej spróbowali i sos jest absolutnie pyszny! rzeczywiście, sos z pomidorów, czosnku i śmietany był wyjątkowo dobrze skomponowany choć trochę gasił smak jagnięciny. Mistrzowsko smakowała za to baranina Widelca, idealnie podkreślona masełkiem z czosnkiem. Do tego zasmażane buraczki co do których zdania były podzielone: żeńska część grupy uważała je za, co najwyżej, niezłe, podczas gdy męskiej części smakowały  bardzo.Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - buraczki Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - jagnięcina w sosie pomidorowo czosnkowo śmietanowym Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - baran smażony na maśłe

Placki z gulaszem nie zachwycały. Same placki były dość grube i zdążyły mocno namoknąć sosem. Dodatkowo okraszone zostały śmietaną, żółtym serem i warzywną sałatką. Choć poszczególne elementy tej układanki były wysokiej jakości, danie w całości trochę przekombinowane. Polski przesyt składników. Trochę tak jak z polską pizzą.Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Oscypek w schabie wylądował na stole jako ostatni i równie szybko powędrował z powrotem do kuchni. Mięso było różowe i niedosmażone, co w przypadku wieprzowiny nie powinno mieć miejsca, Na szczęście nie było problemu z wymianą schabu na jagnięcinę i głód ostatniej osoby w końcu również został zaspokojony.Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - Kotlet „Góral” (oscypek z masłem w schabie panierowanym)

Z Burego Misia wyszliśmy więc połowicznie zadowoleni. Połowa moja i Widelca, miała to szczęście, że posiłkiem była bardzo usatysfakcjonowana.Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - baran Bukowina Tatrzańska - Bury Miś - szyld

Kolejny weekend spędziliśmy na Śląsku w otoczeniu zamków na szlaku Orlich Gniazd. Jednym z naszych celów (przynajmniej według mojego planu) miała być Pstrągarnia Raczyńskich w Złotym Potoku, ale kiedy odkryliśmy Smażalnię pod lasem, Widelec nie chciał jeść już nigdzie indziej. Dlatego wizytę w pstrągarni musiałam odłożyć na kolejny raz.Jura krakowsko-częstochowska - Janów - Złoty Potok - pstrągarnia Raczyńskich Jura krakowsko-częstochowska - Janów - Złoty Potok - pstrągarnia Raczyńskich - ogrodzenie Jura krakowsko-częstochowska - Janów - Złoty Potok - pstrągarnia Raczyńskich - stawy Jura krakowsko-częstochowska - Janów - Pstrągarnia RAczyńskich - ogrodzenie Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem

Nowością w smażalni są dania z dziczyzny, nie omieszkaliśmy więc spróbować gulaszu z dzika z plackami ziemniaczanymi. Placki idealne: małe, wysmażone, chrupiące. Gulasz aromatyczny, a mięsko rozpływa się w ustach. Pycha. Mają jeszcze potrawkę z jelenia, ale tę zostawiliśmy sobie na kolejną wizytę. Bo w karcie tyle ryb do spróbowania! A wszystkie świeżutkie, jeszcze niedawno pływające w pobliskim stawie. I jeszcze zupy: rybna z kaszą jaglaną i delikatny rosół z jesiotra z kluseczkami (10 PLN każda). Ja zaczęłam od tej drugiej, dobrze doprawionej pełnej warzyw zupy rybnej, dlatego rosół z jesiotra wydał mi się po niej trochę mdły. Ale Widelec był rosołkiem zachwycony.Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - rosół z jesiotra Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - zupa rybnaJura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - placki ziemniaczane - gulasz z dzika

Tym razem padło na ryby smażone, ale są też parowane i grillowane. Moim faworytem został sandacz, a Widelec został fanem mięsnego w konsystencji jesiotra. Do rybek wart zamówić zestaw pysznych surówek z kapusty pekińskiej i kiszonej kapusty (z marchewki zrezygnowaliśmy).Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - placki ziemniaczane - jesiotr - dzwonko Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - sandacz Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - sandacz i jesiotr Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - dzwonko z jesiotra Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - zestaw surówek

W Smażalni można też zakupić robione przez nich przetwory rybne (w zalewie octowej), smalec, a od marca pieczony na miejscu chleb. My zakupiliśmy smalczyk. A na rybki z pewnością jeszcze wrócimy.Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - ryby w occie Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - sala Jura krakowsko-częstochowska - Sygontka - Janów - Smażalnia pod lasem - ryby w zalewie octowej

Mamy nadzieję, że kolejne weekendowe wyprawy będą równie smaczne.

Czteroosobowy obiad z napojami w Misiu: 220 PLN.

Obiad dla dwóch osób w smażalni to około 100 PLN.

MENU Bury Miś

MENU Smażalnia pod lasem

Bury Miś, ul. Długa 154, Bukowina Tatrzańska

Smażalnia pod lasem, Sygontka, ul. Leśna 10 42-250 Przyrów

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter