Na zgliszczach Sfinksa czyli La Grande Mamma

W restauracjach na Rynku nie gustujemy (wyjątkiem jest znajdująca się tuż przy Rynku Zdybanka), ale są takie okazje kiedy z wyborem miejsca się nie dyskutuje. Sporym zaskoczeniem był dla nas fakt, że La Grande Mamma znajduje się w budynku zajmowanym wcześnie przez Sphinxa. Wystrój ma mało włoski, dość niejednolity: tu drewniany stół z motywami ludowymi, tam reflektor jak z Batmana albo artylerii przeciwlotniczej, na ścianie rozczłonkowana Dama z łasiczką na kapslach (foremkach do kruchych babeczek?), a w oknie ciężkie kotary. Kraków - La Grande Mamma - widok z zewnątrz

Karta niby włoska, ale są w niej też oczywiście burgery i, mnie osobiście irytujące, powiedzenia w stylu: „Co zapłacone musi być zjedzone”. Starałam się jednak skupić na wyborze jedzenia. Mimo iż wielokrotnie obiecywałam sobie nie zamawiać owoców morza w Krakowie, skusiłam się na carpaccio z ośmiornicy (28 PLN). Jako danie główne wybrałam mało włoski makaron pappardelle (za dużo składników) z polędwicą wołową, salsciccią, szpinakiem i ciecierzycą (29 PLN).Kraków - La Grande Mamma - makaron z polędwicą, salsiccią, ciecierzycą, szpinakiem

Kraków - La Grande Mamma - carpaccio z ośmiornicy

Moi współtowarzysze biesiady próbowali carpaccio z polędwicy (26 PLN), bakłażana z ricottą (16 PLN) i krewetek w białym winie (24 PLN). Jako dania główne na stole wylądowały: stek z polędwicy (antrykotu i rostbefu już tego dnia nie mieli, a był środek tygodnia – 59 PLN), pierś kaczki z sosem karmelowym i ravioli faszerowanym gruszką i selerem (41 PLN) oraz brodetto czyli kalmary, małże i ryby duszone w sosie pomidorowym z czosnkiem (39 PLN).Kraków - La Grande Mamma - bakłażan z ricottą i pieczonymi pomidorami

Kraków - La Grande Mamma - pierś z kaczki z sosem karmelowym z ravioli z gruszką i selerem

Kraków - La Grande Mamma - carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej

Kraków - La Grande Mamma - krewetki duszone w białym winie

Kraków - La Grande Mamma - krewetki, kalmary, małże, łosoś, sandacz

Kraków - La Grande Mamma - filet mignon, ziemniaczki pieczone

Nie dam rady opisać po kolei każdego dania, powiem tylko, że żadne nas nie rozczarowało. Z przystawek najlepsze chyba były krewetki, choć oba carpaccio również nam smakowały. Najsłabiej wypadły bakłażany. Stek poprawny, ale lepszy znajdziecie w Well Done czy w Ed Redzie. Kaczka w karmelowym sosie z ravioli, intrygująca. Bardzo smaczne, jak na polskie warunki ryby i owoce morza. Sam makaron bardzo smaczny, ale trochę za dużo w nim było dodatków i brak było w nim smaku przewodniego. Ale ogólnie byliśmy na tak.Kraków - La Grande Mamma - pierś z kaczki z ravioli

Kraków - La Grande Mamma - stek z polędwicy z ziemniaczkami

Kraków - La Grande Mamma - brodetto

Kraków - La Grande Mamma - polędwica

Niektórzy znaleźli miejsce na desery. Spróbowaliśmy bardzo mało włoskiej, ale bardzo przyjemnej panna cotty (12 PLN) i ciastka Czarny Las (13 PLN).  Które znów, było smaczne, ale nijak się miało do nazwy: ciężki biszkopt i krem, wiśni tam w ogóle nie było. Pooglądałam inne desery w witrynach i trochę uderzyło mnie, że za tło służyły im nieciekawie wyglądające cytrusy.Kraków - La Grande Mamma - panna cotta z sosem malinowym

Kraków - La Grande Mamma - ciastko czarny las

Kraków - La Grande Mamma - desery w witrynie Graner

La Grande Mamma to moim zdaniem restauracja nastawiona na turystów. Świadczą o tym wystrój, karta (dobór dań i język) oraz ceny. No ale cena za wynajem na Rynku Głównym też pewnie niemała. Wyszliśmy zadowoleni, lecz nie jest to lokal, który będziemy często odwiedzać. Nie nasz klimat. Ale dla turystów, to chyba najlepszy lokal na tym odcinku rynku.Kraków - La Grande Mamma - ciasto czarny las - deser

Kraków - La Grande Mamma - wnętrze

Kraków - La Grande Mamma - poczęstunek

Kraków - La Grande Mamma - panna cotta z sosem malinowym

Kraków - La Grande Mamma - ciasta w witrynie Graner

Kraków - La Grande Mamma - Pappardelle con filetto di manzo - makaron z polędwicą

Kraków - La Grande Mamma - carpaccio di polpo

Kraków - La Grande Mamma - bakłażan z ricottą

Kraków - La Grande Mamma - carpaccio z wołowiny, rukola, pieczarki, grana padano

Kraków - La Grande Mamma - makaron, szpinak, wołowina, parmezan

Kraków - La Grande Mamma - druga sala

Kraków - La Grande Mamma - menu

Kraków - La Grande Mamma - bułeczki

Kolacja dla czterech osób z winem: około 450 PLN (nie my płaciliśmy). Rynek kosztuje.

MENU

La Grande Mamma, Rynek Główny 26, Kraków.

La Grande Mamma Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter