Widelcowe podsumowanie numer 102 – czerwiec/lipiec 2020

W ten weekend restauracja Gęś w dymie w Laskowej zaprasza na specjalne menu degustacyjne.

OTWARCIA I ZAMKNIĘCIA:

18 czerwca, otwarto piekarnię Ferment w Zielonkach.

19 czerwca, miało miejsce ponowne otwarcie Chabrów z poligonu.

20 czerwca, otwarto Velo Food&Bar

20 czerwca, przy ulicy Smoleńsk otwarto klubokawiarnię Patio.

23 czerwca, przy ulicy Grodzkiej, otwarto wegańską lodziarnię Vegan Dream.

27 czerwca, otwarto salonik cukierniczy Makutra Bakery oraz restaurację Prosto z mostu.

2 lipca, w Pałacu pod Baranami, otwarto wine bar Dzikie Wino.

2 lipca, przy rynku Podgórskim otwarto Chrzan – bar z polskimi tapasami.

4 lipca, otwarcie restauracji Floriańska 10.

5 lipca, to ostatni dzień działalności Fiki przy ulicy Sebastiana.

WYDARZY SIĘ (3-15 LIPCA 2020):

3 lipca, kolacja Fine Dining w plenerze w Ojcowie.

3 lipca, w Massolicie, Massolit Wine Evening.

3 lipca, w M&P Alkohole i Wina Świata – Salon Kraków, degustacja win alzackich.

3 lipca, w Wine&more, degustacja win musujących „Spumante, Prosecco, Cava, Sekt”.

3 lipca, Winnica Silesian w ZaKładce – Naturalnie.

4 lipca, wielkie tartowanie w wino barze Czarna Owca.

4 lipca, w COOLinarium, tajskie warsztaty kulinarne.

4 i 5 lipca, Gęś w dymie zaprasza na menu degustacyjne dwóch Marcinów.

4 lipca, w Pełnym szkle przy Dolnych Młynów, Paella show with wine selection.

6 lipca, w COOLinarium, warsztaty kuchni włoskiej.

9 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Koreański Street Food.

10 lipca, 10 lat! Urodziny House of Beer!

10 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty przygotowania wege pierogów.

10 lipca, w COOLinarium, warsztaty kuchni koreańskiej.

10 i 11 lipca, w M&P Alkohole i Wina Świata – Salon Kraków, degustacja win alzackich.

Od 10 do 12 lipca, Żarcie Na Kółkach: Start Sezonu, ale w Krakowie. Tym razem food trucki zagoszczą w Nowej Rezydencji przy ulicy Ujastek.

10 lipca, w Wine Concept, Opcje – komentowana zabawa winem.

11 i 12 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty chlebowe.

11 lipca, Festiwal Dobrego Jedzenia i Piwa w Wieliczce.

11 lipca, pierwsza rocznica urodzin Luster.

12 lipca, Śniadanie na trawie – piknik w ogrodzie PURO.

13 lipca, w COOLinarium, warsztaty kulinarne kuchni Słowian.

13 i 14 lipca, w Tekturze, warsztaty: Kawa to podstawa.

14 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Podróż po Azji południowo-wschodniej.

14 lipca, w Kuflach i widelcach, craft beer and food pairing.

15 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: koreańska kuchnia 2.0.

CO DALEJ?

Restauracja Samui zmienia lokalizację. Już wkrótce otworzą lokal przy ulicy Berka Joselewicza 18.

Pizzeria Vicenti szykuje nie jeden, a trzy nowe lokale: na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej, w Hali Lipowa oraz na ulicy Bonifraterskiej.

Na Kazimierzu powstaje nowy food truck park Kazimierz Food Square.

Przy placu Wolnica powstaje Placek Wolnica.

Przy rynku Podgórskim powstaje Chrzan – bar z polskimi tapasami.

Przy Krakowskiej, na wysokości placu Wolnica powstaje kolejny lokal Bonjour Cava.

Na Zabłociu powstaje food hall, którego nazwa została zmieniona na Hala Lipowa.

Na Kurdwanowie powstaje restauracja Zacna Szama

Krakoski Hultaj otwiera lokal w Podgórzu.

Na Kazimierzu powstaje Niebo w gębie, lokal z hawajskimi miskami. Przewidywana data otwarcie to 10 lipca.

Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.

M22  nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.