Winna jesień czyli widelcowe podsumowanie numer 42 – wrzesień/październik 2017

 Małopolska Jesień Enologiczna

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach:

W czerwcu, pod Wawelem, otwarto restaurację Sheep&Dragon Cafe.

Wydarzyło się w Krakowie (16-30 września 2017):

15 września, na Starym Kleparzu, otwarto bar i kawiarnię Czary Mary.

16 września, zainaugurowano Bistro Gotujemy czyli Sezony Bistro w nowej odsłonie. Będzie to kuchnia oparta o lokalne produkty od rolników z Targu Pietruszkowego.

16 września, ruszyła Paninoteca Vicenti przy ulicy świętego Tomasza. Możecie wybrać panini z menu bądź skomponować własne z 21 dostępnych składników.

18 września, na osiedlu Piastów, otwarto lokal Grill & Bistro.

21 września, otwarto kawiarnię Nakielny w Galerii Kazimierz.

23 września, miało miejsce otwarcie restauracji Łemkowski Gar na Ruczaju. W menu znajdziecie zarówno dania kuchni łemkowskiej (hałuszki, fuczki, warenyki, czebureki), jak i restauracyjne klasyki takie jak: tatar wołowy, rosół, schabowy, mielone czy gołąbki. W menu nie zabrakło też łososia i sałatki z kurczakiem.

Od 25 września, Frytki Belgijskie mają nowy punkt przy miasteczku studenckim AGH.

28 września, właściciele Domku Tymolinka otworzyli, przy ulicy Długosza, wegetariański lokal Sufeat.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 października 2017):

Od 30 września do 1 października potrwają IV Małopolskie Targi Żywności Zasmakuj z UR, które odbędą się na terenie zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego przy ulicy Balickiej.

1 października, spotkanie z Robertem Makłowiczem: Dalmacja nie tylko od kuchni.

4 października, w Winomanie, spotkanie z cyklu Wieczory z polskim winem pod hasłem: Ogień i wino. Gościem spotkania będzie Kuba Lorek.

5 października, w Winosferze, degustacja win z winnicy Backsberg w RPA.

Od 6 do 8 października, we Włoskiej, weekend z dziczyzną i grzybami.

6 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty słodki street food z Agnieszką Jasińską. Na warsztatach nauczycie się przygotowywać, między innymi, hiszpańskie churros.

6 października, w Fitagain Café, degustacja komentowana dziewięciu win z regionu Apulii.

6 października, w studio Twój Kucharz, Sekcja Żywienia – pionierska operacja kulinarna czyli niecodzienna kolacja, na którą złożą się podroby, owady, owoce i warzywa.

7 października, zbiory w winnicy Wieliczka czyli możliwość uczestniczenia w pierwszym etapie powstawania wina.

7 października, rusza lokal z deserami Bubble Waffle przy ulicy Józefa (otwarcie zostało przesunięte z 30 września).

7 października, w restauracji Zablocie 13, warsztaty kulinarne dla dzieci: Czas na pizzę! Podobne warsztaty odbędą się również w sobitę i niedzielę w Pinakotece.

7 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej. W menu: ravioli, spaghetti, kurczak i tarta cytrynowa.

7 października, w Musso Sushi, warsztat sushi, podczas których nauczycie się przygotowywać uramaki, futomaki i hosomaki.

7 października, w Food & People by Pastrami Deli, warsztaty kuchni tajskiej, które poprowadzi Daniel Wanke.

7 października, w Winomanie, Wine Australian Open czyli degustacja win z australijskiej winnicy Route du Van.

8 października, ostatni już w tym roku Art & Food Bazar na Starym Kleparzu, który wypełnią aromaty i dania jesienne.

8 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni indyjskiej, a w menu samosy, zupa, dania z kurczaka i desery.

9 października, w Szkole Sommelerow, Masteclass Malbec – Cahors – Black is Black czyli degustacja win z winnicy Triguedina Jean-Luc Baldes.

12, 13 i 14 października, w Taco Mexicano, warsztaty kulinarne: Kuchnia Fridy i Diego, ktore poprowadzi Pamela Montellano López, szefowa kuchni Ambasadora Meksyku w Polsce.

13 października, w Hotelu Polskim Pod Białym Orłem, degustacja win Master Class Burgundia z Markiem Bieńczykiem.

13 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej, które poprowadzi Jakub Antoniszak – Komar.

13 października, w Wine Concept, Nieoczywista degustacja nowości.

13 października, w kinie Agrafka, premierowa projekcja filmu Nasz najlepszy rok, którego akcja rozgrywa się w płynącej winem Burgundii. Na gości czekać będzie kieliszek wina.

14 i 15 października, przed Galerią Kazimierz, jesienna edycja Street Food Polska Festival.

14 października, w Szkole Sommelierów, Podstawowy Kurs Wiedzy o Winie.

14 października, w Magazynie Wina, spotkanie z właścicielem winnicy Boeckel, który zaprezentuje swoje wina naturalne.

14 października, w restauracji Filipa 18, kolacja z okazji zakończenia sezonu Art & Food Bazar na Starym Kleparzu.

Co dalej?

Już wkrótce otwarcie nowego lokalu Massolitu.

Przy ulicy Filipa, w sąsiedztwie Starego Kleparza, powstaje restauracja Handelek, która specjalizować się będzie w śniadaniach. Ich kanapek mogliście już spróbować na ostatnim małym Najedzeni Fest! na Starym Kleparzu.

Na rogu ulic świętego Tomasza i Szpitalnej powstaje restauracja Tomasza 20 Resto Bar.

Przy Urbanowicza (osiedle Na Lotnisku) powstaje restauracja rodzinna Wesołe Gary.

House of donuts planuje otwarcie punktu w Galerii Kazimierz.

Do startu szykuje się food truck Keto Kebab.

Przy ulicy Radzikowskiego powstaje restauracja Mamma Toscana.

M22 planuje otwarcie food trucka, który stacjonował będzie przy ulicy Dekerta.

W niedługim czasie, w Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.