Warsztaty, festiwale i kolacje czyli widelcowe podsumowanie numer 43 – październik 2017

Kraków - Kanton Dim Sum House - Ramen drobiowy

Czekamy na otwarcie nowej ramenowni!

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach:

We wrześniu, na rogu ulicy św. Anny i Wiślnej, w pomieszczeniach po dawnych Domach Towarowych „Centrum” otwarto bar i restaurację Czeczotka.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 października 2017):

2 października, właściciele Kanton Dim Sum House poinformowali o przekazaniu lokalu w nowe ręce i jednocześnie zapowiedzieli otwarcie ramenowni przy ulicy Dajwór.

5 października, na Woli Justowskiej (tam gdzie kiedyś było Alpino) otwarto włoską restaurację La Carbonara.

6 października otwarto drugi punkt Mazaya Falafel przy Starowiślnej 10 (tam gdzie wcześniej był Tak Yak, Nam nam i Pasta Bar).

7 października, ruszył lokal z deserami Bubble Waffle przy ulicy Józefa.

ZAMKNIĘCIA: Na początku października, o zamknięciu lokalu poinformowali właściciele La pizzette (di Rebecca). Jeśli chcecie jeszcze raz sprawach ich wyrobów o musicie udać się do Rzeszowa.

Wydarzy się w Krakowie (15-31 października 2017):

18 października, w Trattorii Stalla, włoska uczta czyli menu degustacyjne.

18 października, w Fitagain Café, degustacja dla odważnych. Jeśli odgadniesz wszystkie z pięciu prezentowanych win, to nie ponosisz kosztów degustacji.

19 października w BALu, warsztaty dyniowe dla dzieci i młodzieży.

19 października, w ICE, wykład: Zielone koktajle to nie dieta, to zdrowy styl życia.

19 października, w Food & People by Pastrami Deli, warsztaty z Aleksandrem Baronem pod hasłem:  Kiszonki i fermentacje.

19 października, w restauracji hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport, wieczór z sushi.

20 października startuje Kraków Restaurant Week, który potrwa do końca miesiąca. W tej edycji udział biorą, między innymi: Bistro 11, Ed Red, Kurka Wodna, Włoska i Zakładka.

20 października, w kinie KIKA, Wytrawny wieczór filmowy: Małopolska. Widzowie będą mieli okazję spróbować win z podtarnowskiej winnicy Janowice w połączeniu z regionalnymi przekąskami. Na ekranie nowy film Bodo Koxa: człowiek z magicznym pudełkiem.

21 października, w Food & People by Pastrami Deli, warsztaty z przygotowania pastrami ramen, które poprowadzi Daniel Wanke.

21 października, w Dworze Sieraków, gala Człowiek Roku magazynu Czas Wina i spotkanie z genialnym winemakerem polskiego pochodzenia Warrenem Winiarskim.

21 października, w hotelu Poziom 511 Design Hotel & Spa w Ogrodzieńcu, kolacja degustacyjna: Muzyczna Jesień. 

22 października, zorganizowany przez Cheder, spacer: Szlakiem kazimierskich knajp we współczesnej literaturze.

22 października, w Forum Przestrzenie, kolejna edycja festiwalu kulinarnego Najezeni Fest!, tym razem pod hasłem: Etnicznie. U blisko osiemdziesięciu festiwalowych wystawców będzie można spróbować potraw z różnych stron świata.

22 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej, a w menu: zupa, sałatka, curry i kurczak.

24 października, w restauracji Ed Red, kolacja degustacyjna i warsztaty food & wine pairingu.

24 października, w Vinotece 13 Hotelu Pod Różą, mini-class: polskie wina.

25 października, w Coffee Proficiency, startuje trening Sensory Performance, który ma na celu podniesienie umiejętności sensorycznych w zakresie kawy.

26 października, na Lipowej 6F, spotkanie z profesorem Fabio Parasecoli pod hasłem: What is Polish Cuisine? Look from outside.

27 października, otwarcie kawiarni Caféleon w Galerii Serenada

27 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty wegańskie z Alicją Rokicką, autorką bloga Wegańskie Nerd.

27 października, w Zakładce, kolacja z Justyną Słupską Kartaczowską, szefową kuchni i współwłaścicielką poznańskiej restauracji Jadka.

27 października, w restauracji Filipa 18, kolacja degustacyjna z Wild Turkey i Glenfiddich whiskey.

27 października, w restauracji i winiarni Klimaty Południa, degustacja: Królowie szczepów: riesling, chardonnay, pinot noir i syrah w różnych siedliskach.

29 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni hiszpańskiej, podczas których nauczycie się przygotowywać tortillę z ziemniaków, paellę z owocami morza i crema catalana.

Co dalej?

Już wkrótce Massolit pojawi się na Kazimierzu.

Otwarcie Handelka już z początkiem listopada.

Na rogu ulic świętego Tomasza i Szpitalnej powstaje restauracja Tomasza 20 Resto Bar.

Przy Urbanowicza (osiedle Na Lotnisku) powstaje restauracja rodzinna Wesołe Gary.

House of donuts planuje otwarcie punktu w Galerii Kazimierz jeszcze w październiku.

Do startu szykuje się food truck Keto Kebab.

W Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.

Zanosi się też na reaktywację tapas baru La Fuente.

W Galerii Serenada powstaje włoska restauracja Cucina Aperta.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter