Widelcowe podsumowanie numer 107 – wrzesień 2020

Hiszpania - Gibraltar - Dolphins Bar - owoce morza
Najlepsze ryby i owce morza są od niedawna dostępne na Starym Kleparzu.

OTWARCIA I ZAMKNIĘCIA:

1 września, otwarto Ciao ragazzi przy ulicy Lubomirskiego.

2 września, otwarto restaurację Rogatka Krakowska.

3 września, otwarto Bubble Kingdom przy ulicy Dunajewskiego.

5 września, miało miejsce otwarcie food trucka Yellow Submarine Smash Burger & Shake , który stacjonuje na Dajworze.

5 wrześniaHabibi Kebab otworzył lokal przy ulicy Meiselsa 9.

8 września, przy ulicy Krakowskiej, na wysokości placu Wolnica otwarto nowy lokal Bonjour Cava. Tymczasem 21 września to ostatni dzień działalności lokalu przy dolnych Młynów.

Od 9 września, przy ulicy Konfederackiej 4 (w podwórku) działa kawiarnia i cocktail bar Paon.

10 września, otwarto Casa Mia, włoska restaurację przy ulicy Ułanów.

11 września, otwarto Bon Bon Boutique przy ulicy Nadwiślańskiej.

12 września, otwarto Velour Cake Studio przy ulicy Dobrego Pasterza.

13 września, podczas ziemniaczanej edycji Najedzeni Fest!. zadebiutowała Kluska, która na razie świadczy usługi tylko w dowozie.

15 września, otwarto Salvator Espresso Bar.

17 września, otwarto sklep rybny Dorada na Starym Kleparzu. Dostawy odbywają się dwa razy w tygodniu i kupicie tam specjały z Adriatyku. Jesli kiedyś próbowaliście owoców morza na Art&Food Bazar to jest to właśnie ten sam dostawca.

18 września, przy ulicy Rakowickiej otwarto Trattoria Da Mamma Agnese.

Weekend 19-20 września, to ostatnie dni działaności większości lokali w kompleksie Tytano przy ulicy Dolnych Młynów 10.

WYDARZY SIĘ (20-31 WRZEŚNIA 2020):

Jeszcze jutro, 20 września, trwa Arena na FEST!Pożegnanie lata przy Tauron Arenie.

Do 20 września, potrwa tez Veganmania na stadionie Korony.

20 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Francja na słodko.

20 i 21 września, to ostatnie dnie działalności Lastriko.

21 i 28 września, w Szkole Sommelierów, kurs WSET Level 2.

21 września, w La Casa del Habano, Rum & Cigars Night, degustacja rumów Abuello.

Od 23 września do 4 października potrwa World Class Cocktail Festival. W Krakowie biorą w nim udział, między innymi, Bistro The Hours, Blossom, Hala Lipowa, Hilo, Kraina Szeptów, Neon, Solna 1 i Trzcina.

23 września, w COOLinarium, warsztaty kuchni gruzińskiej.

23 września, w enotece Czas Wina przy ulicy Balickiej, degustacja win gruzińskich.

24 września, startuje festiwal kulinarny Z ognia i z wody – Azja. Festiwal potrwa do 4 października.

24 września, w winiarni Miro, degustacja Vins Libres.

25 września, w Kulinarnych Kreacjach, degustacja: Polskie tapasy bez mięsa.

25 września, w Zielonkach, Parapetówka Fermentu na pożegnanie lata.

25 września, w Zakładce, degustacja win francuskich.

25 września, w KUKU Cafe&Wine, degustacja win hiszpańskich.

25 września, w Miód i wino, degustacja: Wzdłuż rzeki Douro-przekraczając granice Portugalii i Hiszpanii.

26 września, jesienny targ na placu Handelka.

26 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wypieku pizzy.

26 i 27 września to ostatni weekend działalności Bezogródka.

26 września, w Hali LIpowa, panel degustacyjny: Czym jest kawa wysokiej jakości?

26 września, w Szkole Sommelierów, podstawowy kurs wiedzy o winie.

26 września, w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem z browarem Golem.

29 września, w Tekturze, warsztaty: Kawa to podstawa.

CO DALEJ?

Na ulicy Brzozowej powstaje meze bar Muhabbet.

Akita Ramen ogłosili, że będą powiększać lokal na Węgłowej.

Pizzeria Vicenti szykuje kolejne dwa lokale: na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej oraz na ulicy Bonifraterskiej.

Przy placu Wolnica powstaje Placek Wolnica.

Na Kurdwanowie powstaje restauracja Zacna Szama

Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.

M22  nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.