Wiosna w pełni czyli widelcowe podsumowanie numer 55– kwiecień 2018

Lodowy Warsztat - Dębniki - Kraków

Stare Dębniki wreszcie doczekały się lodów. W tygodniu i w weekendy, wszędzie widać uśmiechniętych ludzi z rożkami wypełnionymi lodami na śmietance i sorbetami.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 kwietnia 2018):

3 kwietnia otwarto bar z kanapkami Meat & Roll.

4 kwietnia otwarto Cupcake Corner Bakery przy ulicy Grodzkiej.

7 kwietnia otwarto Lodowy Warsztat na Dębnikach.

7 kwietnia otwarto lodziarnię Smocza Gała.

13 kwietnia otwarto Tofu Bistro.

13 kwietnia otwarto food trucka z kuchnia wenezuelską: Karibe.

14 kwietnia otwarto Vegano Cafe.

14 kwietnia  otwarto drugi punkt Gruzińskiej Chatki przy placu Nowym.

14 kwietnia otwarto pizzerię Topizza.

ZAMKNIĘCIA: 1 kwietnia  działalność zakończyło Atelier, a z końcem marca zamknięto restaurację Guliwer.

Wydarzy się w Krakowie (16-30 kwietnia 2018):

16 kwietnia, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru.

16 kwietnia, w Czajowni, warsztaty parzenia herbaty.

17 kwietnia, w Centrum Kultury Podgórza Klub Przewóz, warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży.

17 kwietnia, w Kolanku, warsztaty kuchni marokańskiej.

17 kwietnia, w Wine Spot, degustacja w ciemno.

18 kwietnia startuje Kraków Restaurant Week. W tej edycji Festiwalu udział biorą, między innymi, takie restauracje jak Bistro 11, Ed Red, La Grande Mamma, Gąska, Zenit czy Włoska.

19 kwietnia,  Coffee Tasting w Lokalnej.

19 kwietnia,  w Sissi, kobiece wieczory przy winie. Na panie będzie spotkanie z przedstawicielką francuskiej firmy Caudalie produkującej kosmetyki z winogron, a mającej swoją siedzibę w Bordeaux oraz wykład na temat łączenia win z potrawami.

19 kwietnia,  w Bottiglierii 1881, degustacja win ze szczepu Cabernet Franc.

20 kwietnia, otwarcie food trucka Ur’Tacos, który serwować będzie francuskie tacos.

20 kwietnia,  w Miodovej, warsztaty win francuskich.

20 kwietnia,  czwarta rocznicę powstania świętować będzie T.E.A Time Brewpub. Z tej okazji przygotowali wiele atrakcji, których szczegóły znajdziecie w wydarzeniu.

20 kwietnia,  w kinie Agrafka, pokaz specjalny filmu Boginie jedzenia. Na widzów czekać będzie spotkanie z Paniami związanymi z krakowskimi i małopolskimi kulinariami oraz kieliszek wina i drobny poczęstunek.

20 kwietnia,  w Magazynie Wina, winne rozmowy literackie czyli spotkanie z Renatą Rusnak.

20 kwietnia,  w Wine Spot, winny piątek: pijesz ile chcesz.

21 kwietnia,  na Barce, kolejna edycja projektu KUK na Barce. Tym razem gotować będzie Sheuli, która przygotuje dla Was dania kuchni indyjskiej.

21 kwietnia,  w Galerii Anna, Maraton win polskich.

21 kwietnia,  stowarzyszenie Polanda, zaprasza na spotkanie z kuchnią libańska. W takcie spotkania będziecie mieli okazje skosztować homos’u w kilku smakach, narodowej sałatki libańskiej tabbouleh, oraz słynnej już sałatki z grillowanym bakłażanem. Nie zabraknie także selekcji mięs – kofty, shish taouk i kurczaka po libańsku a do tego rzecz jasna pasta z bakłażana, arabski chleb, frytki i klasyczne libańskie sosy.

21 kwietnia, sezonowe otwarcie food truck parku Truckarnia z gwiazdami kuchni.

21 kwietnia,  na placu Imbramowskim, zlot food trucków połączony z potańcówką i kinem plenerowym.

21 kwietnia,  w Kuflach i widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem.

21 kwietnia,  w Dwie Dziewiąte, degustacja win karpackich.

22 kwietnia,  w Pinakotece, warsztaty małych odkrywców.

22 kwietnia,  w Ośrodku kultury Norwida, Gotuję nie marnuję czyli kuchnia zero waste polku – spotkanie z Sylwią Majcher.

23 kwietnia,  w Krakowskiej Szkole Restauratorów, kurs szefa kuchni.

23 kwietnia,  w Nolio, w ramach Akademii Nolio, kurs przygotowywania deserów.

23 kwietnia, w Wino Makłowicz, degustacja win z Robertem Makłowiczem.

26 kwietnia, Podwieczorek na dwa kieliszki, którego gościem będzie Krzysztof Maurer.

27 kwietnia,  w Filipa 18, kolacja degustacyjna z bourbonami.

28 kwietnia, otwarcie food truck placu przy Dekerta 21.

28 kwietnia,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: wieprzowina w kuchni azjatyckiej.

28 kwietnia, w Enotece Pergamin, warsztaty mieszania whisky.

29 kwietnia,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: japońskie desery.

29 kwietnia, w klubie Cabaret, kolacja argentyńska.

Co dalej?

W czerwcu powróci Piknik Krakowski. Pierwsza edycja już 2 czerwca w Parku Krakowskim. Lokalizacje pozostałych czerwcowych edycji poznamy wkrótce. W lipcu piknik odbywał się będzie w Parku Bednarskiego i Parku Krakowskim, w sierpniu nad Zalewem Nowohuckim i w Parku Decjusza, a we wrześniu w Parku Bednarskiego i w Parku Krakowskim.

Nowy lokal Ramen People przy ulicy Czystej zostanie otwarty pod koniec kwietnia.

Mezzalians szykuje nowy lokal przy ulicy Kalwaryjskiej 66. Otwarcie już na wiosnę.

Przy ulicy Wałowej powstaje Carl&Bart Zabłocie. Otwarcie planowane jest w kwietniu.

Do otwarcie szykuje się Zbiory Bistro.

Przy ulicy Starowiślnej powstaje indyjska restauracja Parampara. Otwarcie jeszcze w kwietniu.

Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie w kwietniu.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium