Po polsku, nowocześnie i z tradycją czyli Miodova

Co jakiś czas, znajomi proszą mnie o polecenie restauracji z polską kuchnia, do której mogliby zabrać swoich kontrahentów lub przyjaciół z zagranicy. Ostatnimi czasy, wybór bardzo często padał na Ed Reda, w którym oprócz sezonowanych steków znaleźć można ciekawe dania z innych rodzajów mięs, a także często niedocenianych podrobów. Jednak nawet najlepsza restauracja (a o Ed Red coraz częściej słyszę, że poziom ma bardzo nierówny – nam, na szczęście, do tej pory udawało się większej wpadki tam nie zaliczyć) może się znudzić. Dlatego cieszę się, że powstało, tym razem na Kazimierzu, kolejne miejsce, które śmiało mogę polecić.Kraków - Miodova - zupa rakowa

Zajrzeliśmy do Miodovej (nie ukrywam, że trochę mnie ta nazwa z „v” razi) w środku tygodnia. Trzeba przyznać, że wnętrze robi wrażenie i wdać, że jest ono bardzo przemyślane. Szarości przełamano kolorowymi, ale stonowanymi poduszkami, drewnem oraz mieniącymi się na złoto miedzianymi rurami i rondlami. Dodatkowych „atrakcji” dostarcza toaleta, ale o tym już musicie się sami przekonać. 😉 Kraków - Miodova - wnętrze

W listopadzie, jak na tradycyjną, polską restaurację przystało, Miodova proponowała menu z dużą ilością gęsiny. Nie udało nam się jednak na nie załapać. Ich nowe menu jest jednak równie interesujące i z pewnością każdy znajdzie tam coś dla siebie. My skusiliśmy się, między innymi, na zupę rakową (inspirowaną przepisem z 1987 roku – 25 PLN), tatara z sezonowanego rostbefu – 29 PLN) i pierogi ze szpinakiem i ogonem wołowym (29 PLN).

Kraków - Miodova - zupa rakowa kremowa Kraków - Miodova - pierogi z mięsem z ogona wołowego

Naszym faworytem zostało jednak całkiem inne dani, moja przystawka czyli placki z grubo tartych ziemniaków, z kwaśną  śmietaną, jajkiem w koszulce i kawiorem z łososia (29 PLN). Chrupiące placki, świetnie uzupełniające się smaki – delikatne jajko w koszulce i zdecydowany smak kawioru. To danie to małe arcydzieło. Drugą pozycję przyznałabym pierogom. Jeszcze w żadnym lokalu nie spotkałam tak delikatnego ciasta na pierogi. W farszy szpinak jest mało wyczuwalny, na korzyść mięsa z ogona wołowego. Do tego podsmażona na masełku cebulka. Te pierogi śmiało mogą konkurować z domowymi.Kraków - Miodova - pierogi ze szpinakiem i mięsem z ogona wołowego Kraków - Miodova - Placki z ziemniaków, z kwaśną śmietaną, jajkiem i kawiorem z łososia

Zupa z raków była bardzo kremowa (co nie do końca przypadło do gustu Widelcowi) i, dziwnym trafem, nijak nie przypominała potraw z raków, które do tej pory mieliśmy okazję spożywać w Zdybance czy tawernie w Zielonkach. Bliżej jej było w smaku do krewetek, ale kelner zapewnił nas, że przygotowywana jest ona na wywarze z ryb i raków. NIe zachwyciła nas, tak jak i tatar, który można zamówić już wymieszany bądź wymieszać do samemu. Nasz przyjaciel zamówił go w wersji „zrób to sam”, aby kontrolować jego smak. Mięso było świeżutkie i bardzo delikatne, zabrakło jednak zdecydowanych dodatków i mimo pomocy pieprzniczki, danie pozostało trochę nijakie. A szkoda, bo z takiego mięsa mógłby powstać tatar wybitny.Kraków - Miodova - TatarJako danie główne panowie zamówili policzki wołowe z demi-glace i purée truflowym. Pochwalili mięso, skrytykowali małą ilość sosu i truflowe purée, które, ich zdaniem, nie do końca pasowało do policzków. Znów nie dało się uniknąć porównań ze Zdybanką i tamtejszymi policzkami, które panom smakują zdecydowanie najbardziej. Ale tak ogólnie to byli zadowoleni. I zrozum tu mężczyznę! 😉Kraków - Miodova - Policzki wołowe z sosem demi glace, na puree truflowym

Mimo iż porcja policzków była dość solidna, panom starczyło jeszcze miejsca na desery: ciasto czekoladowe z solonym sosem karmelowym i bitą śmietaną (22 PLN) i miodownik małopolski (19 PLN). Co tu dużo mówić, desery nas nie zachwyciły i, o ile na obiad chętnie byśmy wrócili, to ciastko wolelibyśmy zjeść gdzie indziej. Kraków - Miodova - MIODOWNIK MAŁOPOLSKI Kraków - Miodova - Ciasto czekoladowe z solonym sosem karmelowym i lekkim kremem z bitej śmietany

Dwudaniowa kolacja dla trzech osób z napojami: 280 PLN. Stosunek jakości do ceny bardzo dobry, ale raczej na specjalne okazje niż weekendowe obiady.miodova33 miodova30 miodova27 Kraków - Miodova - czekadełko - twarożek - chleb Kraków - Miodova - nalewka wiśniowa Kraków - Miodova - czekadełko - twarożek Kraków - Miodova - nalewka Kraków - Miodova - pierogi - ze szpinakiem i mięsem z ogona wołowego Kraków - Miodova - policzki wołowe Kraków - Miodova - twarożek na poczekanie Kraków - Miodova - budynek Kraków - Miodova - Policzki wołowe z sosem demi glace, na puree truflowym Kraków - Miodova - ptaszek na choince Kraków - Miodova - Placki z grubo tartych ziemniaków, z kwaśną śmietaną, jajkiem i kawiorem z łososia

MENU

Miodova Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Miodova, ul. Szeroka 3,Kraków

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter