Powiew wiosny czyli widelcowe podsumowanie numer 54– marzec/kwiecień 2018

Akita Ramen

W połowie marca ruszył lokal Akita Ramen na Węgłowej.

Wydarzyło się w Krakowie (15-31 marca 2018):

16 marca otwarto Wine Lab, sklep z winem i przekąskami do wina.

17 marca nastąpiło długo wyczekiwane otwarcie lokalu Akita Ramen przy ulicy Węgłowej 4. Nie trzeba ich chyba nikomu przedstawiać, bo do ich trucka, podczas festiwali street foodu, zawsze ustawiała się największa kolejka.

19 marca otwarto restaurację Art przy ulicy Kanoniczej. Restauracja specjalizuje się w kuchni polskiej.

21 marca otwarto Meat & Fit – Slow Food przy ulicy Krakowskiej. Jak sami o sobie piszą: Meat & Fit – Slow Food to sieć punktów gastronomicznych serwujących sandwiche, burgery, shake, smoothies owocowe i warzywne oraz sałatki.

ZAMKNIĘCIA: Z końcem marca zamknięto Klubczyk.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 kwietnia 2018):

3 kwietnia, otwarcie baru z kanapkami Meat & Roll.

3 kwietnia, w Centrum Kultury Podgórza Klub Przewóz, warsztaty zdrowej żywności.

5 kwietnia, w klubie Scena54, warsztaty degustacji amerykańskiej whiskey.

5 kwietnia,  na Lipowej 6F, spotkanie: Kultura nad naturą – wino w biznesie i poza nim. Gościem specjalnym będzie dziennikarz, publicysta i podróżnik, Robert Mazurek.

Od 6 do 8 kwietnia, pod Galerią Kazimierz znowu staną food trucki. To wszystko oczywiście w ramach Street Food Polska Festival w Galerii Kazimierz.

6 kwietnia, w nowym studio kulinarnym projektu Twój Kucharz w hotelu Forum, warsztaty kulinarno – winiarskie.

6 kwietnia, pierwsze urodziny świętować będzie Cafe Lisboa, a drugie Blossom. Z tej okazji przygotowali dla Was różne atrakcje.

6 kwietnia, w Miodovej, warsztaty wina – kurs podstawowy.

6 kwietnia, w Albertinie, degustacja szampanów Laurent-Perrier.

6 kwietnia, w Enotece Pergamin, degustacja Armaniaków Delord.

6 kwietnia, w Fitagain Cafe, degustacja win ze szczepu Syrah/Shiraz.

7 kwietnia, w CMUJ, VegeDay z Polskim Towarzystwem Studentów Farmacji Kraków – czyli konferencja, której tematem będzie dieta wegańska.

7 i 8 kwietnia, w Centrum Filmowym przy ulicy Lipowej, odbędzie się Festiwal Kawy. Na festiwalu zaprezentują się palarnie kawy z Polski i kawiarnie z Krakowa.

7 kwietnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kulinarne pod hasłem: makarony.

7 kwietnia, w Magazynie Wina, warsztaty kuchni z Krakowskim Makaroniarzem. Tym razem na widelcu znajdzie się kuchnia Umbrii.

8 kwietnia, na Starym Kleparzu, pierwszy w tym roku Art & Food Bazar.

8 kwietnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kulinarne pod hasłem: dziczyzna.

8 kwietnia, w Muzeum PRLu, warsztaty tradycyjnej kuchni żydowskiej z Kasią Leonardi, szefową kuchni JCC.

8 kwietnia, otwarcie nowej Jadłodzielni w  Spółdzielni Ogniwo w Krakowie.

8 kwietnia, w piwniczce Hotelu pod Różą, degustacja win pod hasłem „Bliżej natury”.

13 kwietnia, w restauracji Filipa 18, warsztaty z kolacją degustacyjną „Be a Kingsman”.

13 kwietnia, w Chederze, kolacja urodzinowa. Kolacja odbędzie się w Klubie Kolacyjnym, nowej przestrzeni na drugim piętrze kamienicy, w której znajduje się Cheder. Menu oparte na dziewięciu smakach dziewięciu wspólnot przygotowała załoga chederowej kuchni – Not So Kosher.

14 kwietnia, otwarcie Vegano Cafe.

14 kwietnia,  w Chederze, drugie śniadanie urodzinowe. Na tę okazję załoga Chederu przygotuje zestaw dziewięciu różnych smaków.

14-15 kwietnia, Żarcie Na Kółkach: Start Sezonu w Bezogródku.

14 kwietnia,  w Szkole Sommelierów, podstawowy kurs wiedzy o winie. 

14 kwietnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Sześć klasyków kuchni szwedzkiej.

15 kwietnia, kolejna edycja Najedzeni Fest! tym razem pod hasłem: Na cyku.

15 kwietnia, w Pinakotece, warsztaty robienia pizzy dla dzieci.

15 kwietnia,  w klubie Cabaret, kolacja argentyńska.

Co dalej?

Na Zabłociu powstaje nowy food truck park. Otwarcie po koniec kwietnia.

Nowy lokal Ramen People przy ulicy Czystej zostanie otwarty pod koniec kwietnia.

W kwietniu planowane jest otwarcie Lodowego Warsztatu na Dębnikach. Dokładna data nie została jeszcze ogłoszona.

Tofu Bistro planuje otwarcie lokalu w Krakowie przy ulicy Śląskiej (okolice Nowego Kleparza)

Mezzalians szykuje nowy lokal przy ulicy Kalwaryjskiej 66. Otwarcie już na wiosnę.

Przy ulicy Wałowej powstaje Carl&Bart Zabłocie. Otwarcie planowane jest w kwietniu.

Do otwarcie szykuje się Zbiory Bistro.

Przy ulicy Starowiślnej powstaje indyjska restauracja Parampara.

Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie planowane jest w kwietniu.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter