W oczekiwaniu na wiosnę czyli widelcowe podsumowanie numer 52– luty/marzec 2018

Mira Bark - Barka - Kuk na Barce

10 i 11 marca, na Barce, będziecie mogli spróbować koreańskich dań przygotowanych przez Mirę Park i zespół Barki. Fot. Michał Ziębowicz

Wydarzyło się w Krakowie (15-28 lutego 2018):

Od połowy lutego działa Megami Sushi przy ulicy św. Jana. Doszły nas słuchy, że warto się tam wybrać na długopieczoną kaczkę teryiaki i sushi w iście japońskim stylu.

23 lutego, Mr Tortilla otworzył stały punkt w Truckarni przy ulicy Dajwór 21.

24 lutego,  otwarto Tao Restaurant & Club w kompleksie Tytano przy ulicy Dolnych Młynów.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 marca 2018):

1 marca,  w Chederze, rodzinne warsztaty kulinarne: Purim.

1 marca, na Lipowej 6F, rumuńskie święto wiosny i degustacją win od pięknej Livii z Winnicy Crama Gîrboiu oraz koncert zespołu IGLIKA. Podczas wieczoru będzie można spróbować tradycyjnych rumuńskich przekąsek.

1 marca, w BARaWINO, degustacja win z gorącego południa na zimę.

2 marca,  w Pastrami Deli, warsztaty z Wanke Cook’ink i Pastrami Deli: Pastrami Foodporn!

2 marca,  w Craftowni, weekend z krakowskimi browarami rzemieślniczymi.

2 marca,  w Wine Spot, nielimitowana degustacja 6 win.

2 marca, w sklepie Dobry Rok, degustacja win z regionu Navarry i Rioja.

3 marca,  w Szkole Sommelierów, Kurs Wiedzy o Winie Poziom 2.

2 marca,  na placyku przy ulicy Kupa, po zimowej przerwie rusza food truck Just Spicy Chicken.

3 marca,  w Sissi Restaurant & Wine, kolacja degustacyjna z browarem Browanza pod hasłem Beer is the new wine.

3 marca, w BALu, warsztaty makaronowe dla dzieci.

4 marca,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej. W menu carbonara i inne propozycje dań z makaronem.

4 marca, w Pinakotece, warsztaty dla dzieci z robienia pizzy.

5 marca,  nowe otwarcie Jajowni z nowymi właścicielami. Czy nadal będzie smacznie?

6 marca,  w Wine Spot, degustacja w ciemno.

7 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty przygotowywania wegańskich tortów.

7 marca, w Wavelove, International Wine College – warsztaty winiarskie.

8 marca startuje weekend z owocami morza we Włoskiej.

8 marca, w kinokawiarni KIKA, wieczór specjalny w kolorze rosé. Dodatkowo obejrzycie włoską komedię z Kasią Smutniak w roli głównej Żona czy mąż.

8 marca,  w restauracji Trzy rybki w Hotelu Starym, kolacja charytatywna: Kobiety kobietom.

9 marca,  w Enotece Pergamin, degustacja win z winnicy Goja.

9 marca, na Uniwersytecie Rolniczym, otwarte szkolenie enologiczne.

9 marca, w Klimatach Południa, wieczór degustacyjny: Podróż do źródeł. Wina starej Europy w niecodziennym połączeniu smaków.

9 marca,  w restauracji Miodova, kurs podstawowy wiedzy winiarskiej.

9 marca,  w kinokawiarni Kika, wytrawny wieczór filmowy podczas którego będzie można przyjrzeć się bliżej czerwonym winom z Bałkanów. Wieczór poprowadzi Mariusz Kapczyński. Na ekranie czarna komedia prosto z Serbii: Dziennik maszynisty.

9 marca,  w Winomanie, degustacja win z regionu Kastylia – La Mancha z winnicy Verum z Tomelloso. 

10 marca, otwarcie Dworek Street Food Park przy ulicy Pawiej. Znajdziecie tam, między innymi, rzemieślnicze piwo od Brokreacji i Frytki Belgijskie.

10 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni hiszpańskiej. W programie tortilla, paella, crema catalana i sangria.

10 marca,  w Centrum Targowym Chemobudowa, Targi na zdrowie czyli wszystko związane ze zdrowym stylem życia, zgromadzone w jednym miejscu i o jednym czasie.

10 i 11 marca, na Barce, Korean MIRAcle | KUK na BARCE vol. 2 czyli gastrorejs z Mirą Park, rodowitą Koreanką. Szczegołówe menu poznamy już wkrótce, a część potraw zagości na stałe w menu Barki.

11 marca,  w Patynowy, warsztaty kiszonkowe: myślę więc kiszę.

15 marca,  w Księgarni pod Globusem, spotkanie z autorami książki Burgerdream.

Co dalej?

W marcu planowane jest otwarcie restauracji Art przy ulicy Kanoniczej (w miejsce Kurki Wodnej).

Na wiosnę planowane jest otwarcie Lodowego Warsztatu na Dębnikach. Tylko gdzie ta wiosna?

W marcu Akita Ramen otworzy lokal przy ulicy Węgłowej 4.

Tofu Bistro planuje otwarcie lokalu w Krakowie, w okolicach Nowego Kleparza.

Mezzalians szykuje nowy lokal przy ulicy Kalwaryjskiej 19. Otwarcie już na wiosnę.

Właściciele food trucka Real Greek planują w marcu otwarcie lokalu przy ulicy Zwierzynieckiej. Prace remontowe już trwają.

Do otwarcie szykuje się Zbiory Bistro.

Przy ulicy Wałowej powstaje Carl&Bart Zabłocie.

Przy ulicy Starowiślnej powstaje indyjska restauracja Namaskar.

Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie planowane jest w kwietniu.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium