Nie taki post straszny czyli widelcowe podsumowanie numer 51– luty 2018

Fine Dining Week w Kogel Mogel

Jeszcze do 18 lutego trwa Fine Dining Week.

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

Zamknięto Kurkę Wodną. W tym miejscu powstaje restauracja Art.

13 stycznia otwarto Lokal Bistro przy ulicy Librowszczyzna.

19 stycznia otwarto Aisha Hummus & Falafel na miasteczku studenckim.

Wydarzyło się w Krakowie (1-14 lutego 2018):

2 lutego, miało miejsce otwarcie tapas baru La Fuente.

4 lutego, podczas Najedzonych, zadebiutował Madziar Food Truck.

W walentynki, 14 lutego,  miało miejsce przedpremierowe otwarcie Bhajan Cafe.

Wydarzy się w Krakowie (15-28 lutego 2018):

Do 18 lutego 2018 potrwa Fine Dining Week. Łapcie ostatnie wolne stoliki.

15 lutego, w restauracji Ganesh, walentynkowy kurs gotowanie: Afrodyzjaki w kuchni indyjskiej.

15 lutego,  w pubie Dietla 75, warsztaty winiarskie i degustacja destylatów austriackich.

16 lutego, w BlossomFive Elephant x Blossom – Cupping kaw prosto z Berlina.

16 lutego, w Magazynie Wina, degustacja win ze słonecznej Sycylii. Wszystkie prezentowane wina będą pochodzić z portfolio winiarni Feudo Ramaddini.

17 lutego, w Szkole Sommelierów, podstawowy kurs wiedzy o winie.

17 lutego, w Cafe Świat Książki, pyszne spotkanie z autorami bloga Kuchenne Wariacje i ich znakomitą książką kulinarną: Sezonowo Bezglutenowo. Autorzy częstować będą smakołykami przygotowanymi wg przepisów z książki.

21 lutego, Tajemnicza degustacja pod hasłem La Dolce Vita. Krakowski Makaroniarz przygotuje dla Was dania, które odkrył podczas swoich ostatnich podróży a Monika Bielka-Vescovi ze Szkoła Sommelierów opowie Wam o włoskich winach i endemicznych śródziemnomorskich szczepach.

22 lutego, w Vinotece 13 (restauracja Amarone), degustacja win z winnicy Gulfi Wines.

22 lutego,  Zenit rozpoczyna świętowanie swych drugich urodzin. W czwartek zjecie i wypijecie za pół ceny, a w piątek czekać na Was będzie specjalna oferta śniadaniowa, również w atrakcyjnej cenie.

22 lutego,  w spółdzielni Ogniowo, wykład i spotkanie z pszczelarzem. Tematem przewodnim będzie apiterapia.

23 lutego, w Musso Sushi, startuje weekend z krewetkami, podczas którego serwować będą wiele rodzajów krewetek w rozmaitych opcjach.

Od 23 do 25 lutego potrwa weekend z polskimi winami w dworze Sieraków.

23 lutego, Società Dante Alighieri – Comitato di Cracovia, spotkanie z producentem pomarańczy Andreą Valenzianim z rodziną, który opowie o uprawie cytrusów na Sycylii i o misji przywrócenia szacunku i autonomii rolnictwa jakiej się podjął wraz ze swymi przyjaciółmi,lokalnym producentami.

23 lutego, w Wine Spot, wina na zimowy wieczór czyli degustacja sześciu win idealnych na zimową porę.

24 lutego,  w Chederze, szabatowe drugie śniadanie. Za garami: Not So Kosher Crew.

24 lutego,  w Musso Sushi, warsztaty kulinarne, podczas których przygotujecie 40 kawałków sushi, a doświadczony sushi master opowie Wam o tradycji i kuchni japońskiej.

24 lutego, w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem.

24 lutego,  w Dworze Sieraków, degustacja win z Sandomierza i kolacja sandomierska.

24 lutego, w Magazynie Wina, warsztaty kulinarne Cucinare Bene z Krakowskim Makaroniarzem. Tematem warsztatów będzie kuchnia Neapolu.

25 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, Roślinny rzeźnik czyli wegańskie warsztaty bezmięsne.

26 lutego,  w Szkole Sommelierów, kurs dla sommelierów WSET Level 3.

27 lutego, w Szkole Sommelierów, kurs dla sommelierów WSET Level 2.

Co dalej?

Już niedługo otwarcie Lodowego Warsztatu na Dębnikach. Tego nam właśnie na dzielni brakowało. Lodów!

Przy ulicy Pawiej powstaje Dworek Street Food Park. Otwarcie planowane jest na marzec.

W marcu Akita Ramen otworzy lokal przy ulicy Węgłowej 4.

Tofu Bistro planuje otwarcie lokalu w Krakowie, w okolicach Nowego Kleparza.

Mezzalians szykuje nowy lokal przy ulicy Kalwaryjskiej 19. Otwarcie już na wiosnę.

Właściciele food trucka Real Greek planują w marcu otwarcie lokalu przy ulicy Zwierzynieckiej. Prace remontowe już trwają.

Do otwarcie szykuje się Zbiory Bistro.

Przy ulicy Wałowej powstaje Carl&Bart Zabłocie.

Musso Sushi Zwierzyniecka zmienia swoją siedzibę. Tymczasem zapraszają do lokalu przy ulicy Sukienniczej.

Przy ulicy Starowiślnej powstaje indyjska restauracja Namaskar.

Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie planowane jest w kwietniu.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter