Warsztatowy grudzień czyli widelcowe podsumowanie numer 46 – listopad/grudzień 2017

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - śledź z ziemniakami, jarmużem

Wydarzyło się w Krakowie (15–30 listopada 2017):

18 listopada otwarto kawiarnię Lu-kier przy rynku Podgórskim.

22 listopada, przy ulicy Lipowej otwarto restaurację ORZO People Music Nature Kraków.

22 listopada otwarto Kawalernię przy Rynku Podgórskim.

ZAMKNIĘCIA: Pod koniec października zamknięto Industrial, a w jego miejsce pojawiło się właśnie Orzo.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 grudnia 2017):

1 grudnia,  w Kurce Wodnej, kurs podstawowej wiedzy winiarskiej.

1 grudnia,  w Szkole Sommelierów, degustacja: Masterclass Chianti Classico wertykalnie i Szampania.

1 grudnia,  w Ka Udon Bar, degustacja sake z dobranym na tę okazję pięciodaniowym menu.

1 grudnia, w Filipa 18, kolacja z rumem Dictador. W trakcie sześciodaniowej kolacji degustacyjnej spróbujecie, między innymi, dwunasto i  dwudziestoletniego rumu oraz kawy Dictador.

1 i 2 grudnia,  w restauracji Chez Nicolas, weekend z kuchnią chińską czyli okazja do spróbowania men degustacyjnego podczas specjalnie przygotowanej przez szefa kuchni kolacji.

1-3 grudnia, urodziny Pinakoteki czyli specjalne drinki i specjalne menu oraz dodatkowe atrakcje.

2 i 3 grudnia,  na Rynku Podgórskim, Świąteczne Targi Rzeczy Wyjątkowych czyli znakomita okazja, by poznać wielu ciekawych artystów, nabyć oryginalne i zróżnicowane rękodzieło oraz rozsmakować się w słodkich, wytrawnych lub rozgrzewających przysmakach.

2 grudnia,  w Szkole Sommelierów, podstawowy kurs wiedzy o winie.

2 grudnia,  w Atelier, Hommos dla hommo sapiens czyli pierwsze z cyklu warsztatów kulinarnych, traktujących o kuchni bliskowschodniej. 

2 grudnia, drugie urodziny Smaków Roślinnych  i specjalne menu przygotowane na tę okazję.

3 grudnia,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z przygotowania azjatyckich pierożków: won ton, gyoza, baozi, dim sum i samos.

4 grudnia,  w restauracji Ganesh, warsztaty kuchni indyjskiej, które poprowadzi właściciel restauracji.

4 grudnia,  w Strefie, Mikołajkowa degustacja win selekcjonowanych przez Basię Lejkowską.

Od 4 do 31 grudnia, w Bonjour Cava, obowiązuje specjalna oferta promocyjna, której szczegóły znajdziecie w wydarzeniu na Facebooku.

5 grudnia  w Karmie przy ulicy. Wawrzyńca, Xmas Cupping na bazie kaw z etiopii i Brazylii.

5 grudnia, w Galerii Anna, Bobule czyli degustacja win polskich i morawskich połączona ze slajdowiskiem.

5 grudnia,  w Zenicie, warsztaty zdrowych słodyczy z ekocentryczka.pl.

6 grudnia, Sekcja Psychodietetyki Koła Nauk Psychologicznych PRAGMA zaprasza na Dzień Promocji Zdrowia, organizowany na wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej na III Kampusie UJ. W programie darmowe porady dietetyczne i zdrowe przekąski.

6 grudnia,  w Wavelove, Winny Mikołaj czyli winne spotkanie w Wavelove połączone z degustacją trzech win z Nowego Świata i wyjątkowych przekąsek.

6 grudnia,  w Fitagain Cafe, mikołajkowa degustacja z nagrodami.

7 grudnia, w Coffee Proficiency, trening Sensory Performance oraz warsztaty: 6 kolorów herbaty.

8 grudnia,  w restauracji Zabłocie 13, warsztaty kulinarne z Master Chefem.  Tematem przewodnim będą ryby.

8 grudnia,  w kinie KIKA, kolejny wytrawny wieczór filmowy. Tym razem pod hasłem: musująco. Na ekranie zagości, prawie miesiąc przed premierą, nowy film Sally Potter: Party.

9 grudnia, otwarcie restauracji rodzinnej Wesołe Gary.

9 grudnia,  w Smakach Roślinnych, warsztaty: Diety roślinne od strony teoretycznej i praktycznej.

9 grudnia,  w Szkole Sommelierów, szkolenie WSET Level 2 – kurs intensywny.

9 grudnia, Cheder tradycyjnie już zaprasza na drugie śniadanie. Tym razem będzie to śniadanie chanukowe.

9 grudnia,  w restauracji Zabłocie 13, warsztaty dla dzieci z finalistką Master Chefa Joanną Studnicką.

9 grudnia,  w Musso Sushi, warsztaty sushi dla dzieci.

9 grudnia,  na targach Ekosfera Mateczny zagości Mikołaj, który rozdawał będzie dzieciom cukierki i drobne upominki.

9 grudnia,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni wietnamskiej. W menu: Yum woon sen, zupa Pho, spring rolls – sajgonki, tom rang muoi i banh fan.

9 grudnia, w Kurce Wodnej, warsztaty wina dla zaawansowanych.

9 grudnia,  w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem.

10 grudnia, w w Smakach Roślinnych, warsztaty: Dieta Roślinna w żywieniu dzieci.

10 grudnia,  w Twoim Kucharzu, warsztaty roślinne; Święta bez cukru i glutenu.

10 grudnia, w lutomski.wino, degustacja francuskich win i serów.

15 grudnia,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Wegańskie Święta z Alicją

Co dalej?

Wciąż przed nami: otwarcie Massolitu na KazimierzuHandelka przy Kleparzu, tapas baru La Fuente, piekarni Zaczyn na Dębnikach.

House of donuts w Galerii Kazimierz miało się otworzyć z końcem listopada, ale najprawdopodobniej uda się to dopiero w grudniu.

Przy ulicy Rajskiej powstaje Lavash Bar.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium