Przedświąteczna krzątanina czyli widelcowe podsumowanie numer 22 – listopad/grudzień 2016
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?
Na początku listopada, restauracja Smaki Gruzji otworzyła budkę na przystanku przy ulicy Dietla z chaczapuri to go. Chaczapuri penovan dostępne jest w trzech wersjach: z aromatyczną pastą z czerwonej fasoli, z mieszanką serów oraz z mięsem wołowym. Niedługo w ofercie ma pojawić się również gruziński rożek gideli. Punkt czynny jest w w godzinach od 12.30 do 21.00
W miejscu po Roast and Toast działa Burrito Cartel
77 Sushi wyprowadziło się ze świętej Anny na ulice Poselską.
ZAMKNIĘCIA: Wychodzi na to, że Roast and Toast nie działa już od dłuższego czasu, w październiku zamknęła się Szybka Rybka, 27 listopada działalność kończy Big Red Bustaurant i Bumbu Jawa, a Magnes też już nie wróci po remoncie.
Wydarzyło się w Krakowie (15-30 listopada 2016):
15 listopada, na Długiej otworzyły się greckie delikatesy Athina. To oddział znanych wszystkim delikatesów z ulicy Krakowskiej.
19 listopada miało miejsce oficjalne otwarcie L’Officina della Pasta, podczas którego miałam szansę spróbować ich makaronów i deserów. Restauracja prowadzona jest przez Włochów i ma włoskiego szefa kuchni. W związku z zamieszaniem z koncesjami, wino mieć będą dopiero w grudniu więc dopiero w tym miesiacuwybiorę się tam, aby spróbować czy dania smakować będą tak samo jak podczas otwarcia i zdać Wam z tej wizyty relację. Zdradzę tylko, że zapowiada się na miejsce z najlepszymi makaronami w mieście.
23 listopada miało miejsce otwarcie drugiej w Krakowie kawiarni Nakielny..
27 listopada oficjalnie zamknięto Bumbu Jawa i Big Red Bustaurant.
29 listopada, przy Lwowskiej otwarto bistro Suchy Pedro. W menu tosty z różnym nadzieniem, croissanty, zupy i pierogi.
30 listopada otwarto nową włoską restauracje na Woli Justowskiej (w miejscu dawnego Alpino): Ristorante Chianti. Bardzo jesteśmy jej ciekawi, bo za tym projektem, tak jak za wspomnianym wyżej L’Officina della Pasta, stoją Włosi.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 grudnia 2016):
Do 4 grudnia potrwa Festiwal Włoskich Smaków w hotelu Andels. Za cały rachunek zapłacicie 50% taniej (nie dotyczy napojów).
W Żarówce, od poniedziałku do 4 grudnia trwa Śniadaniowy tydzień w Żarówce. Akcja ma na celu prezentację nowego śniadaniowego menu w atrakcyjnych cenach.
Od dziś do 6 grudnia, trwa Festiwal Farmerskiej Tortilli w Farmie. Podczas Festiwalu, każda farmerska tortilla kosztuje 14 PLN>
1 grudnia, w Chinkalni, degustacja naturalnych win gruzińskich. W menu wina z małych winnic, wina qwewrowe oraz hity kuchni gruzińskiej.
1 grudnia, w Wine Spot (Fitagain Cafe), dzień otwartej butelki. Między 18 a 22 będzie okazja do spróbowania wielu ciekawych win.
1 grudnia w „po prostu wino”, degustacja na słodko i sztuka łączenia wina z jedzeniem, a w BARaWINO degustacja win chilijskich.
1 grudnia, Weźże Krafta, totalne przejęcie wszystkich kranów przez Browar Bazyliszek. Będą ich znane piwa jak również nowości, a także ekipa browaru, osobiście polewająca piwo proste z beczki po Chardonnay.
1 grudnia, Cocktail Meeting w Krakowskiej Wolnicy. W cenie biletu (35 PLN) trzy koktajle z karty i koncert gitarowy.
1 grudnia, kolejna edycja Tajemniczej Degustacji. Tym razem tematem przewodnim będzie zima na Sardynii. Każde danie zostanie idealnie sparowane z winem.
Również 1 grudnia, otwarcie Pinakoteki, czyli nowego lokalu w kompleksie Tytanu przy Dolnych Młynów 10. Ich misją jest jedzenie, sztuka i muzyka. Zobaczymy co z tego połączenia wyjdzie. Zaczynają od wernisażu z kieliszkiem szampana, plakatów autorstwa Marty Frej, oraz koncertu do białego rana. Pinakoteka obiecuje, że serwować będzie najlepsze żeberka w Krakowie.
2 grudnia, w BALu, warsztaty wypiekania pierniczków dla dzieci.
2 grudnia, w SushiRolls Grab&go, Noc Sushirolkożerców. Szczegóły wydarzeniu na Facebooku.
2 grudnia, w kinie KIKA, Wytrawny Wieczór Filmowy połączony z degustacja polskich cydrów. Na ekranie film dokumentalny: Łowcy owoców.
3 grudnia, w Szkole Sommelierów , poziom 2 Kursu Wiedzy o winie.
3 grudnia, w Castor coffee&lunch, warsztaty dla dzieci z pieczenia świątecznych pierniczków.
3 grudnia, w Magazynie Wina, winne seminarium o Morawach. W programie prezentacja historii winiarstwa w regionie, opowieści o historii regionu, powiązaniach dynastycznych, historycznych i ekonomicznych z Polską w kontekście winnym> Jednym słowem winnie przybliżą nam mocno naszych południowych sąsiadów.
3 i 4 grudnia, w Forum Przestrzenie, Art & Food Bazar na Kiermashu! Spróbować można będzie delikatesów z różnych stron świata, rozgrzewającego menu, świątecznych deserów oraz zakupić kulinarne prezenty dla bliskich. Nie zabraknie kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, arabskiej, azjatyckiej, świeżych owoców morza i prosecco.
4 grudnia, warsztaty zdobienia pierniczków dla dzieci w 2 Okna Cafe.
4 grudnia, degustacja w ciemno w Wine Spot (Fitagain Cafe).
5 grudnia, startuje Festiwal Kawy – Coffee Week z aplikacja KofiUp, który potrwa do 11 grudnia. W 20 krakowskich kawiarniach będzie można wypić kawę z 50% zniżką, a w części z nich również zjeść deser za pół ceny. Jako ambasadorzy Festiwalu Kawy, przypominamy też o konkursie na naszym Facebooku, w którym możecie wygrać kody na darmową kawę.
7 grudnia, w restauracji Biała Róża, degustacja starych roczników z bodegi Toro Albala. Podczas degustacji będzie można spróbować win nawet z 1965 roku.
8 grudnia, w LUTOMSKI.WINO, degustacja win na święta.
8 grudnia, w Kulinarnych Kreacjach, wegańska wigilia z Alicja Rokicką, autorka bloga Wegan Nerd. W programie przygotowanie bezmięsnych potraw na święta.
8 grudnia, w Enotece Pergamin, kolacja degustacyjna z winami z Toro Albala. Dodatkowo podczas kolacji będzie można spróbować również octów i oliwy produkowanych w bodedze Toro Albala.
9 grudnia, w Magazynie Wina, degustacja komentowana win z Rías Baixas. Wina te urzekają swoim skoncentrowanym owocem, świeżością oraz solidną budową.
9 grudnia, w Modlniczce koło Krakowa, Warsztaty Cukiernictwa Z Mistrzem” Master Martini”. Warsztaty poprowadzi wielokrotnie nagrodzony Mistrz Cukiernictwa Sebastian Szmyd.
9 grudnia startuje Cracow Craft Beer Fest w Tytano, który potrwa do 11 grudnia. W festiwalu udział weźmie 20 browarów, poleje się około 150 rożnych piw na 40 różnych stoiskach z piwem, cydrem oraz jedzeniem (między innymi Streat Slow Food).
Od 9 do 11 grudnia, pub Fog House zaprasza na swoje pierwsze urodziny. W związku z tym szykują promocyjne ceny na na wybrane alkohole i koktajle.
10 grudnia, czwarta edycja Wege Festiwal Kraków w Forum Przestrzenie. Podczas festiwalu zaopatrzyć się bezie można w wyjątkowe przyprawy, słodycze i przetwory, nie dostępne na co dzień w sklepach.
10 grudnia, w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej na ulicy Rajskiej, warsztaty „Od jelit do zdrowia”.
10 grudnia, w Food & People by Pastrami Deli, Cucinare Bene! Buon Natale! czyli kolejna edycja warsztatów kulinarnych z Krakowskim Makaroniarzem.
11 grudnia, cupping w Chederze. Mistrzem ceremonii będzie Bartek Kozina z Karmy, który pomoże Wam rozwijać kawowe horyzonty i stać się bardziej świadomymi klientami kawiarni. Tematem będą kawy z Afryki.
11 grudnia, Atelier zaprasza na wspólne lukrowanie pierników świątecznych. Lukrowanie pierników jest oczywiście bezpłatne i przeznaczone dla wszystkich, bez względu na wiek (dzieci bardzo mile widziane!)
11 grudnia, w Wine Spot (Fitagain Cafe), warsztaty łączenia z czekolady z winem. Degustowanych będzie 5 win z dobranymi czekoladami.
13 grudnia, Zabłocki „śledzik” w BALu czyli impreza integracyjna zabłockiej społeczności. W programie:śledź na trzy co najmniej sposoby, ryba „po grecku”, ziemniaki „tytłane”, barszczyk z pasztecikiem i zmrożona Wyborowa.
14 grudnia, również w BALu, Warsztaty ozdabiania pierniczków i ozdób świątecznych II.
Co dalej?
Jesteśmy coraz bliżej otwarcia Meat & Go! Już niedługo podzielimy się z Wami bardziej szczegółowymi informacjami na ten temat.
W grudniu planowane jest otwarcie nowego sushi baru przy ulicy Poznańskiej: Yamato Sushi
Alebriche planuje otwarcie foodtrucka.
W lokalu po Sushi 77 przy ulicy świętej Anny urządza się Genji. To już druga lokalizacja tej marki.
W pomieszczeniach na parterze budynku po Galeria Centrum odbywa się remont. W wyremontowanych pomieszczeniach działalność gastronomiczną będą prowadzić właściciele Hawełki. Jaką? Czas pokaże.
W marcu planowane jest otwarcie w Krakowie franczyzowego lokalu restauracji Vegus.
W grudniu spodziewamy się otwarcia Legal Cakes na Tomasza.
Czekamy tez na otwarcie pizzerii: IVO Cracovia Pizzeria, znanego z Top Chefa Ivo Violante.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.