Wkraczamy w sezon ogórkowy czyli widelcowe podsumowanie numer 12 – czerwiec/lipiec 2016 (AKTUALIZACJA 04.07.2016)

Ani się obejrzeliśmy, a czerwiec już za nami. Wkraczamy w sezon ogórkowy, co w temacie kulinariów przekłada się na większą dostępność ogórków i imprez plenerowych i, na szczęście, wcale nie oznacza posuchy i zwolnienia tempa. W ten weekend powracają targi śniadaniowe w ramach Pikniku Krakowskiego, a przed nami też kolejne otwarcia w kompleksie Tytano przy Dolnych Młynów. Wielbicieli street foodu zachęci oferta  Bezogródka, bo w drugi weekend lipca do Krakowa powróci Żarcie na Kółkach. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami kulinarnej oferty pierwszej połowy lipca oraz listą już otwartych i czekających na otwarcie nowych lokali gastronomicznych.

Kraków - Podgórze - cukiernia - Nad & Greg

Wydarzyło się w Krakowie (15-30 czerwca 2016):

Zaczynamy od lokali, które powinny znaleźć się w poprzednim podsumowaniu, ale ich otwarcie w pierwszej połowie czerwca jakoś nam umknęło: przy Karmelickiej, 11 czerwca, zadebiutowała restauracja Malva z kuchnią polską i europejską, a w okolicach hali Korony Lody na Kółkach w Podgórzu.

16 czerwca, na Dębnikach otworzyła się restauracja Kardamon. Stawiają na dania kuchni polskiej, choć w ofercie nie brakuje też burgerów. Od strony Alej przygotowali dla Was przytulny choć nieco głośny ogródek.

17 czerwca miało miejsce otwarcie nowej restauracji na Ruczaju, na terenie stadniny koni. Trattoria Cavalli oferuje oczywiście kuchnię włoską.

20 czerwca, w Podgórzu ruszyła francuska cukiernia Nad & Greg, oferująca szereg słodkości takich jak mini tarty, ptysie i francuskie drożdżówki. Ma już swoich wiernych fanów, do których mnie również możecie zaliczyć.

Również 20 czerwca, przy Starowiślnej (tam gdzie był Felix Chicken), otwarto lokal o nazwie Zielona Pietruszka. To, jakże dobrze nam znane, połączenie kuchni polskiej i włoskiej czyli w menu rosół, schabowy, makaron i pizza. Dysponują też ogródkiem.

22 czerwca, przy Tynieckiej 180 (okolice Kolnej) otworzył się bar o nazwie Wyspa. Strudzonych rowerzystów i nie tylko zapraszają na napoje zimne i gorąca, a także na kaszankę, flaczki, kiełbasę czy pierogi.

23 czerwca, w Galerii Kazimierz, otwarto lokal Express Oriental z orientalnym jedzeniem na wagę. Nas jakoś chińszczyzna z bemara nie pociąga, ale może ktoś będzie miał ochotę spróbować.

24 czerwca, przy Piastowskiej otworzył się  Streat Meat czyli przyczepa z burgerami i kanapkami.

25 czerwca ruszyły trzy lokale w kompleksie Tytano przy Dolnych Młynów 10. Pierwszy z nich, WeżżeKrafta, to nowy krakowski multitap z rzemieślniczym piwem polskich i zagranicznym.  Drugi lokal, Mr. Pancake to raj dla wielbicieli amerykańskich naleśników i gofrów. W menu mają również burgery. Trzeba przyznać, że ich pankejkowe kompozycje na zdjęciach prezentują się niesłychanie apetycznie. Kolejny lokal to Mashroom, w którym spróbujecie cocktaili z beczki i koreańskich przekąsek.

25 czerwca, na krakowską scenę kulinarną powróciła Bumbu Jawa. Wyremontowali lokal, stworzyli nowe menu. Może czas się tam wybrać.

28 czerwca, na Zabłociu otworzyło się Pochlebstwo czyli niskonakładowa mikropiekarnia. Kupicie tam ręcznie robiony chleb na zakwasie, bez chemii. Razowy, jasny, pszenny, żytni i mieszany. Będą też chleby z czarnuszką, ale z pewnością bez kminku.

29 czerwca przy Błoniach zadebiutował Lodowy Wóz, w którym znajdziecie kawę i oczywiście lody.

Wydarzy się w Krakowie (1–15 lipca 2016):

AKTUALIZACJA:1 lipca, otworzyła się restauracja śródziemnomorska przy Wawrzyńca 24 o wdzięcznej nazwie White Camel.

Już w najbliższy weekend, w  parkach: Bednarskiego (sobota,  2 lipca)  i Krakowskim (niedziela, 3 lipca) Piknik Krakowski, który odbywać się będzie regularnie w letnie weekendy (z przerwą na ŚDM). Oprócz jedzenia (kawa, chleb, hummus, pasty, oliwki, wegańskie i azjatyckie smakołyki, wędlina, pierogi, lemoniady, koktajle, hiszpańska tortilla bograczem, naleśniki, lody), będziecie mogli wziąć udział w zajęciach fitness i jogi, warsztatach i pokazach kulinarnych. Będą też zabawy i zajęcia dla dzieci. Piknik odbywać się będzie w godzinach od 10.00 do 16.00.

Cocktail bar Sababa wciąż czeka na otwarcie, ale już w sobotę, 2 lipca, zapraszają Was do Sababa pop-up baru. Od 16 do późnego wieczora, w ogródku Hamsy, od strony Miodowej serwować będą koktajle przy dźwiękach muzyki z Szerokiej – finałowego koncertu Festiwalu Kultury Żydowskiej.

AKTUALIZACJA: 4 lipca, otwarcie Naturalnego Sklepiku w nowej lokalizacji. Sklepik zajmie miejsce po Ramen Girl.

7 lipca,  w Enotece Pergamin kolacja degustacyjna połączona z degustacją win izraelskich.

8 lipca, Tajemnicza degustacja w wykonaniu Krakowskiego Makaroniarza i Moniki Bielki-Vescovi. Tym razem zbiorą Was w podróż po letnich alkoholach i tym razem nie skończy się na winie. Do każdego dania jak zawsze idealnie dopasowane zostanie nie tylko wino ale i piwo z browaru Trzech Kumpli – Browar Lotny.

8 lipca, w winebarze Stoccaggio, Enoturystyczna degustacja. Tematem przewodnim będą wina na wakacje z regionów, które warto odwiedzić.

AKTUALIZACJA: 9 lipca będzie miało miejsce otwarcie wegańskiej i wegetariańskiej restauracji właścicieli Bococa Bistro: Veganic. Lokal znajduje się w kompleksie Tytano przy Dolnych Młynów 10. Inspiracją dla ich kuchni jest między innymi książkam Yattam Ottolengiego „Obfitość”.

9 i 10 lipca, Bezogródek zaprasza na Żarcie na Kółkach. Tym razem, oprócz trzydziestu food trucków oferujących dania z całego świata, zaprasza do aktywnej strefy piknikowej – będą sporty miejskie, gry towarzyskie, atrakcje dla najmłodszych i muzyka.

9 i 10 lipca, odbędzie się również kolejna edycja wspomnianego wyżej Pikniku Krakowskiego.

14 lipca, Winoman zaprasza na degustację Winne Hity Sezonu. Degustowane będą wina, które są najliczniej kupowane i degustowane są przez klientów winiarni.

Co dalej?

Tak się składa, że wiele lokali które planują otworzyć się w lipcu nie ma jeszcze potwierdzonej daty otwarcia więc wylądowały w tej sekcji. Sporo lokali oczekuje na decyzje Sanepidu, który ma pełne ręce roboty przed ŚDM.

Do startu w Tytano szykuje się kolejny już lokal znanej i lubianej sieci BonJour Cava.

Przy Józefa 40, rozkręca się kawiarnia Dwa okna. Wiemy już na pewno, że dysponować będą ogródkiem, a w ofercie, oprócz kawy, znajdziecie ciasta i piwo.

Na Brzozowej 20, wkrótce otwiera się kazimierski oddział Che Bonta z włoskimi specjałami.

Ekipa Zbiory vege bistro pracuje nad wykończeniem lokalu i men.

Naprzeciwko Jubilata, w miejscu Via Otta  powstaje restauracja armeńska. Więcej wieści niestety na jej temat na razie nie mamy.

Przy Grzegórzeckiej 21 powstaje pierwsze oficjalne bistro Pastrami Deli: Food & People.

Na otwarcie czeka też Ball & Roll przy Starowiślnej czyli lokal z sushi na wynos.

Na jesieni, swój lokal ma w Krakowie otworzyć warszawska sieć kawiarni Green Cafe Nero.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.