Na przełomie lat czyli widelcowe podsumowanie numer 48 – grudzień 2017/styczeń 2018

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

Od początku grudnia przy ulicy Warszauera działa lokal z holenderskimi frytkami czyli Amsterdam Chips. Do frytek możecie dobrać jeden z własnoręcznie przyrządzanych przez nich sosów. A właściwie dwa. 😉

Wydarzyło się w Krakowie (16-31 grudnia 2017):

21 grudnia,  przy ulicy Zwierzynieckiej, otwarto Ante – sklep z włoskimi specjałami.

27 grudnia otwarto nowy lokal BonJour Cava w Podgórzu, przy ulicy Brodzińskiego 4.

27 grudnia otwarto GMT – Georgian Wine&Art Gallery przy ulicy Bytomskiej (Łobzów). Możecie tam spróbować gruzińskich potraw i wina.

28 grudnia otwarto Massolit Cooks na Kazimierzu. Oficjalne otwarcie planowane jest na 6 stycznia.

28 grudnia Antler przeniósł się z ulicy Gołębiej na ulicę Wiślną.

30 grudnia otwarto Zalipianki pod dowództwem Ewy Wachowicz. W restauracja serwowane będą głównie dania kuchni małopolskiej. Śniadania podawane będą od 9 rano.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 stycznia 2018):

1 stycznia,  Pies Pianista zaprasza na pożywne śniadania i ratującą życie kwaśnice. Kawa i naleśniki tez będą. Tymczasem Yatai Food Truck będzie leczyć Was ramenem.

3 stycznia startuje Panininiema na placu Imbramowskim.

5 stycznia, pierwsza w tym roku tajemnicza degustacja pod hasłem: Karnawał.

6 stycznia, oficjalne otwarcie Massolit Cooks.

7 stycznia, w Pozytywce, Śniadanie Mistrzów z Krakowskim Standardem.

7 stycznia, Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangghaspotkanie z japońskimi tradycjami kulinarnymi: opowieści o ryżu, podstawie japońskiej kuchni. A w kolejnych miesiącach na dzieci i dorosłych czekają smaczne niespodzianki i zaskakujące inspiracje z Japonii.

10 stycznia startuje Lavash Bar.

10 stycznia,  stowarzyszenie Kobiety i Wino zaprasza na kolejne wydarzenie z cyklu Kobiece wieczory przy winie w nowootwartej restauracji Zalipianki. Gościem i mówcą będzie Magdalena Anna Glistak z Przestrzeń Kobiet, która wprowadzi Was w nowy rok pobudzając moc kobiecości i energię do realizacji planów i marzeń.

11 stycznia,  w Szkole Sommelierów, Masterclass Chianti Classico wertykalnie i Szampania.

12 stycznia,  w Wine Concept/ Wino kawa Oliwa, degustacja win gruzińskich i slajdy z podróży do Gruzji. 

12 stycznia,  w Wielochmielu, premiera dwóch nowych piw od BeerBros.

13 stycznia,  w Magazynie Wina, degustacja nieoczywistych bieli czyli win, których unikalność polega na metodach ich produkcji, odmianach winogron, z których powstały oraz w jaki sposób postrzegamy współcześnie białe wina.

13 i 14 stycznia, KUK na Barce czyli pierwsze z serii nowego cyklu wydarzeń, podczas których na Barce gotować dla Was będą różni goście. W ten weekend Sumona zabierze Was na spotkanie z kuchnią bengalską.

14 stycznia,  w lutomski.wino, druga edycja degustacji 8 na 8 czyli 8 serów i 8 win.

Co dalej?

Przy ulicy Starowislnej powstaje indyjska restauracja Namaskar.

Na Zwierzynieckiej powstaje Lokalna – nowe miejsce serwujące śniadania, lunche przyrządzane według tradycyjnych galicyjskich receptur oraz codziennie wypiekane domowe ciasta.

Wciąż przed nami: otwarcie Handelka przy Kleparzu, tapas baru La Fuente, piekarni Zaczyn na Dębnikach.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium