Idą święta czyli widelcowe podsumowanie numer 47 – grudzień 2017
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 grudnia 2017):
Od 5 grudnia, Streat Slow Food można spotkać na Czarnowiejskiej, w okolicach Tytano.
9 grudnia, otwarto restaurację rodzinną Wesołe Gary.
9 grudnia, otwarto wreszcie House of Donuts w Galerii Kazimierz.
15 grudnia, otwarto kuchnię w Hevre. Śniadania podawać będą od 10.00 do 13.00, a wieczorem kuchnia będzie działać do 1.00 w nocy. Miałam przyjemność przedpremierowo spróbować kilku pozycji z ich karty i uwiodły mnie pstrąg w buraczkach oraz kawior żydowski. Bardzo ciekawie prezentują się też, sparowane z daniami, cocktaile, ale tych, niestety, nie mogłam spróbować. Zbierały jednak bardzo pozytywne opinie u współtowarzyszy biesiady. W karcie mają znaleźć się również zakąski idealne do dzielenia się podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi.
Wydarzy się w Krakowie (15-31grudnia 2017):
16 grudnia, pierwsze urodziny obchodzą targi Ekosfera Mateczny. Z tej okazji zapraszają na tort ,poczęstunek miodem pitnym i inne atrakcje.
16 grudnia, Małopolska kontroluje świąteczny smak czyli zimowa odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku na Placu Wolnica. Będą pierogi, aromatyczne ryby, świeże sery, pyszne miody i wędliny – prawdziwe bogactwo produktów regionalnych.
16 grudnia, w Deli Italia Kraków, degustacja włoskich win z małych regionalnych winnic z regionu Toskanii, Veneto, Piemontu i Sycylii. Dodatkowo w tym dniu będziecie mogli zakupić wszystkie wina z 10% rabatem.
16 grudnia, specjalny Dzień Kulinarny w Radiu Kraków. Ambasadorzy akcji #NieMarnuj na żywo, w holu Radia Kraków od 10:30 będą prezentować jak z kuchennych resztek wyczarować kulinarne cuda. Będzie można skosztować, zapytać, podyskutować, poznać kuchenne triki, które sprawią, że resztkowe potrawy nabiorą wyrafinowanego charakteru.
16 i 17 grudnia, Art&Food Bazar zagości na kiermaszu. Oprócz potraw kuchni Azji Środkowej, Bałkanów, kuchni wegańskiej i kolonialnych produktów, nie zabraknie też przetworów z rodzinnych upraw i kulinarnych prezentów przygotowanych dla odwiedzających specjalnie z okazji świąt.
16 grudnia, w BALu na Zabłociu, obchody Luciadagen czyli skandynawskiego święta światła. W programie: dekorowanie pierniczków, przygotowanie świątecznych wieńców i prezentowych zawieszek, dużo cynamonowych bułeczek i grzanego wina.
16 grudnia, w księgarni i kawiarni podróżniczej Bonobo, tradycyjna meksykańska posada bożonarodzeniowa. W programie: meksykańska tradycja przedwigilijnego wędrowania, piniata, degustacja meksykańskich tamales i ciepłe napoje.
16 grudnia, w Magazynie Wina, warsztaty kulinarne Cucinare Bene z Krakowskim Makaroniarzem. Tym razem przygotowywane będą dania z Lecce i Apulii.
17 grudnia, w Pinakotece, warsztaty kucharskie dla dzieci- kurs dekorowania pierników.
17 grudnia, w Atelier, pierniczkowy warsztat świąteczny pod hasłem: Lukrujemy!
18 grudnia, w Lokatorze, spotkanie autorskie z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Italia do zjedzenia”.
24 grudnia, kolacje wigilijną możecie zjeść, na przykład, w dworze Sieraków albo w restauracji hotelu Sheraton.
20 grudnia, w Tekturze, warsztaty Irish Coffee, podczas których nauczycie się przygotowywać rożne wersje tego kawowego koktajlu.
28 grudnia, otwarcie nowego lokalu BonJour Cava tuż przy kładce, przy ulicy Brodzińskiego 4.
28 grudnia, w Wine Spot, degustacja win wyłącznie z półtoralitrowych butelek.
31 grudnia to oczywiście czas zabawy sylwestrowej. W tym roku nie uda nam się przygotować osobnego wpisu z ofertą imprez na tę noc. Specjalną ofertę przygotowała, miedzy innymi: Koziarnia, Vintage, Weźże Krafta, Klimaty Południa, Manzana, restauracja Aquarius, Cargo, restauracja Biała Róża, Miejscówka, Scena 54, Mashroom, Wavelove, Filipa 18, BAL, Lastriko, Forum Przestrzenie, Sissi, Hevre, restauracja Armeńska, Baroque, Szajba w Krakowie, Strefa, Winoman, Le Scandale, Babbaluci, Veganic, Tomasza 20 RestoBar, Enoteka Pergamin, Włoska i Musso Sushi.
Co dalej?
Antler Poutinge&Burger przeprowadza się pod nowy adres.
Wciąż przed nami: otwarcie Massolitu na Kazimierzu, Handelka przy Kleparzu, tapas baru La Fuente, piekarni Zaczyn na Dębnikach.
Przy ulicy Rajskiej powstaje Lavash Bar.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium