Na przełomie lat czyli widelcowe podsumowanie numer 48 – grudzień 2017/styczeń 2018
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?
Od początku grudnia przy ulicy Warszauera działa lokal z holenderskimi frytkami czyli Amsterdam Chips. Do frytek możecie dobrać jeden z własnoręcznie przyrządzanych przez nich sosów. A właściwie dwa. 😉
Wydarzyło się w Krakowie (16-31 grudnia 2017):
21 grudnia, przy ulicy Zwierzynieckiej, otwarto Ante – sklep z włoskimi specjałami.
27 grudnia otwarto nowy lokal BonJour Cava w Podgórzu, przy ulicy Brodzińskiego 4.
27 grudnia otwarto GMT – Georgian Wine&Art Gallery przy ulicy Bytomskiej (Łobzów). Możecie tam spróbować gruzińskich potraw i wina.
28 grudnia otwarto Massolit Cooks na Kazimierzu. Oficjalne otwarcie planowane jest na 6 stycznia.
28 grudnia Antler przeniósł się z ulicy Gołębiej na ulicę Wiślną.
30 grudnia otwarto Zalipianki pod dowództwem Ewy Wachowicz. W restauracja serwowane będą głównie dania kuchni małopolskiej. Śniadania podawane będą od 9 rano.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 stycznia 2018):
1 stycznia, Pies Pianista zaprasza na pożywne śniadania i ratującą życie kwaśnice. Kawa i naleśniki tez będą. Tymczasem Yatai Food Truck będzie leczyć Was ramenem.
3 stycznia startuje Panininiema na placu Imbramowskim.
5 stycznia, pierwsza w tym roku tajemnicza degustacja pod hasłem: Karnawał.
6 stycznia, oficjalne otwarcie Massolit Cooks.
7 stycznia, w Pozytywce, Śniadanie Mistrzów z Krakowskim Standardem.
7 stycznia, w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, spotkanie z japońskimi tradycjami kulinarnymi: opowieści o ryżu, podstawie japońskiej kuchni. A w kolejnych miesiącach na dzieci i dorosłych czekają smaczne niespodzianki i zaskakujące inspiracje z Japonii.
10 stycznia startuje Lavash Bar.
10 stycznia, stowarzyszenie Kobiety i Wino zaprasza na kolejne wydarzenie z cyklu Kobiece wieczory przy winie w nowootwartej restauracji Zalipianki. Gościem i mówcą będzie Magdalena Anna Glistak z Przestrzeń Kobiet, która wprowadzi Was w nowy rok pobudzając moc kobiecości i energię do realizacji planów i marzeń.
11 stycznia, w Szkole Sommelierów, Masterclass Chianti Classico wertykalnie i Szampania.
12 stycznia, w Wine Concept/ Wino kawa Oliwa, degustacja win gruzińskich i slajdy z podróży do Gruzji.
12 stycznia, w Wielochmielu, premiera dwóch nowych piw od BeerBros.
13 stycznia, w Magazynie Wina, degustacja nieoczywistych bieli czyli win, których unikalność polega na metodach ich produkcji, odmianach winogron, z których powstały oraz w jaki sposób postrzegamy współcześnie białe wina.
13 i 14 stycznia, KUK na Barce czyli pierwsze z serii nowego cyklu wydarzeń, podczas których na Barce gotować dla Was będą różni goście. W ten weekend Sumona zabierze Was na spotkanie z kuchnią bengalską.
14 stycznia, w lutomski.wino, druga edycja degustacji 8 na 8 czyli 8 serów i 8 win.
Co dalej?
Przy ulicy Starowislnej powstaje indyjska restauracja Namaskar.
Na Zwierzynieckiej powstaje Lokalna – nowe miejsce serwujące śniadania, lunche przyrządzane według tradycyjnych galicyjskich receptur oraz codziennie wypiekane domowe ciasta.
Wciąż przed nami: otwarcie Handelka przy Kleparzu, tapas baru La Fuente, piekarni Zaczyn na Dębnikach.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium
Kuba B.
sty 11, 2018 @ 13:21:28
Fajnie wylistowane wydarzenia! Zapisuję sobie kilka interesujących mnie pozycji! 🙂
Vubu
sty 21, 2018 @ 17:08:39
Dzięki za to zestawienie, wiem co śledzić 😀 I gdzie pójść w najbliższym czasie. Teraz mam fazę na steki po ostatniej wizycie w Ed Red 😀 Dawno nie jadłam lepszych 😉