Czy to już przedwiośnie? Czyli widelcowe podsumowanie numer 53– marzec 2018

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 marca 2018):

5 marca Jajownia otworzyła się na nowo z nowymi właścicielami.

9 marca, food truck Luki Food Mięsna Buła i Pizza rozpoczął działalność na terenie Krakowa (dowóz).

10 marca otwarto Dworek Street Food Park przy ulicy Pawiej. Znajdziecie tam rzemieślnicze piwo od Brokreacji, Frytki Belgijskie, food trucka z kubańskimi kanapkami, naleśniki, Bubble Waffles oraz lody od Good Lood.

11 marca Real Greek otworzył lokal przy ulicy Zwierzynieckiej (bliżej Filharmonii).

Wydarzy się w Krakowie (16-31 marca 2018):

18 marca, węgierska wiosna na Starym Kleparzu czyli węgierskie potrawy w Madziar Food Truck. Spróbować będzie można policzków jelenia w czosnku niedźwiedzim.

16 marca,  w Magazynie Wina, podstawy wiedzy o winie. Specjalną degustacja, która ułatwi początkującym adeptom wiedzy winiarskiej poruszać się swobodnie w tej tematyce.

16 marca, w Wine Concept, degustacja Amarone. Degustacja win wyjątkowych pochodzących od winiarzy, z których część to prawdziwe legendy Amarone.

17 marca otwarcie lokalu Akita Ramen przy ulicy Węgłowej 4.

17 marca,  w Smakach Roślinnych, warsztaty: dieta wegańska w praktyce.

17 marca, w O ja Cię Donacie, wielka słodka degustacja wypieków z siostrzanej firmy Wypieki, że o Ja Cię.

17 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty przygotowywania ceviche z rożnych stron świata oraz warsztaty przygotowywania azjatyckich zup.

17 marca, w Magazynie Wina, warsztaty kulinarne: Kuchnia włoskich Żydów.

18 marca, w Smakach Roślinnych, warsztaty: Dieta roślinna w żywieniu dzieci.

18 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi sashimi.

18 marca, w Dwie Dziewiąte, warsztaty z przygotowania burgerów dla dzieci.

18 marca, w Sweet life, warsztaty z parzenia kawy metodą aeropress. 

20 marca, w Enotece Pergamin, degustacja win toskańskich.

21 marca, w Magazynie Wina, degustacja win z winnicy Cascina I Carpini.

21 marca, w Winomanie, degustacja win z Polski. 

21 marca, w ramach projektu Goût de France/Good France 2018!, w kilkudziesięciu restauracjach w całej Polsce będzie można spróbować specjalnego menu będącego hołdem dla francuskiej sztuki kulinarnej. W Krakowie będą to restauracje: Unicus, Novo Lounge Bar, Szara Gęś, W dzikim winie, Zakładka, Enoteka Pergamin, La Petite France, Trzy Rybki, La Fontaine.

22 marca,  w restauracji Filipa 18, kolacja degustacyjna: Fine diningowe regiony Polski, przygotowana przez dwóch Szefów Kuchni: Marcina Sołtysa z restauracji Filipa 18 Food Wine Art oraz Janusza Myjaka z Hotel Spa Dr Irena Eris Krynica – Zdrój. Kolacja będzie pierwszą kolacją z kwartalnego cyklu regionalnych kuchni polskich w fine diningowej odsłonie.

22 marca, w Stoccaggio, Born in the USA! czyli degustacja win ze Stanów Zjednoczonych.

23 marca, w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia, warsztaty Culinary Survival for men.

23 marca, w sklepie Dobry Rok, degustacja win na wiosnę.

24 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni greckiej.

24 marca, w lokalu Kufle i widelce, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem.

28 marca,  w Wine Spot, degustacja sześciu najbardziej niedocenianych win.

29 marca, w eko sklepie Ulubiony, spotkanie pod hasłem; wyjaśniamy działanie certyfikatów żywności. 

Co dalej?

Ramen People planuje otwarcie kolejnego lokal w Krakowie.

W marcu planowane jest otwarcie restauracji Art przy ulicy Kanoniczej (w miejsce Kurki Wodnej). Karta oparta będzie na menu degustacyjnym, ale będzie też możliwość wyboru dań z krótkiej, autorskiej karty menu.

W kwietniu planowane jest otwarcie Lodowego Warsztatu na Dębnikach.

Tofu Bistro planuje otwarcie lokalu w Krakowie przy ulicy Śląskiej (okolice Nowego Kleparza)

Mezzalians szykuje nowy lokal przy ulicy Kalwaryjskiej 66. Otwarcie już na wiosnę.

Przy ulicy Wałowej powstaje Carl&Bart Zabłocie. Otwarcie już w Kwietniu.

Do otwarcie szykuje się Zbiory Bistro.

Przy ulicy Starowiślnej powstaje indyjska restauracja Parampara (wcześniej profil na FB sugerował, że restauracja będzie się nazywać Namaskar).

Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie planowane jest w kwietniu.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium