Warszawa w ataku czyli Bobby Burger

Wybraliśmy się wczoraj na otwarcie pierwszego w Krakowie lokalu Bobby Burger. W stolicy działa już 5 restauracji pod tym szyldem (i dwa food trucki). Krakowski lokal dział na zasadzie franczyzy. Restauracja zlokalizowana jest w budynku Angel City, mniej więcej na wysokości przystanku Politechnika. Grupą docelową Bobby Burgera nie są jednakże studenci, a „imprezowicze, przemierzających nad ranem ulice w poszukiwaniu dobrego i niedrogiego jedzenia” (cytat za informacją prasową). Dlatego lokal ma być otwarty do późnych godzin nocnych,Kraków - Bobby Burger - Cheese Bacon z frytkami

Lokal urządzony jest dość prosto. Główną „ozdobą” jest mural, który powstawał na naszych oczach. Rozumiemy, że to jakaś część hipsterskiej mody, ale nam niestety nie przypadła do gustu konsumpcja w oparach farby. Na szczęście kiedy wy będziecie odwiedzać Bobby Burgera, mural będzie już gotowy i będziecie mogli zjeść w bardziej komfortowych warunkach. Obsługa była jeszcze lekko zdezorientowana (4 osoby za barem, z czego jedna przyjmuje zamówienia, a pozostałe plątają się tam i z powrotem), ale miła i uśmiechnięta. Na początku wydawało się, że przypadły nam w udziale miejsca stojące, ale szybko znalazły się dla nas krzesła. Nie było tez problemu z domówieniem frytek, praktycznie tuż przed podaniem burgera.

Kraków - Bobby Burger - kelnerka  Kraków - Bobby Burger - DJ  Kraków - Bobby Burger - ściana

Przejdźmy wreszcie do sedna czyli do jedzenia. Spróbowaliśmy dwóch rodzajów burgera: cheese bacon i burgera miesiąca z buraczkami i fetą. Pierwszy był poprawny, drugi zaskoczył pysznymi chrzanowymi buraczkami. Nie polecamy jednak spożywać go w ubraniu „wyjściowym”. Standardowe burgery w Bobby to 120 gram mięsa. Na nasz (a zwłaszcza Widelca) gust to trochę mało, gdyż krakowskie bary przyzwyczaiły nas do porcji 200 gramowych. Na niekorzyść wypada więc stosunek wielkości bułki do ilości mięsa. Polecamy zamawianie wersji double. Mięso jest smaczne, dobrze doprawione, raczej dobrze wysmażone, ale nie na podeszwę. Dodatki dość wyraziste, bułka duża i sezamowa. Nie jest to z pewnością bułka dla fanów „placka” z Moa, ale nam taka właśnie smakuje.Kraków - Bobby Burger - Cheese Bacon  Kraków - Bobby Burger - Cheese Bacon od środka  Kraków - Bobby Burger - Cheese Bacon zestaw

Do burgerów do wyboru są sosy: BBQ, Dijon, ziołowy, Classic i Hot Chilli. Do burgera z bekonem i serem wzięliśmy BBQ, a do burgera miesiąca, ziołowy. Sos barbecue w ogóle mi nie zapadł w pamięć, ale zjadłam tylko kawałek tamtego burgera. Widelcowi i naszym współtowarzyszom smakował. Ziołowy niestety przepadł, przytłumiony smakiem buraczków. Kraków - Bobby Burger - Burger miesiąca  Kraków - Bobby Burger - Burger z buraczkami i fetą

Jeszcze kilka słów o frytkach. Nie są to z pewnością najlepsze frytki w mieście. Bliżej im do mrożonki niż ziemniaków. Poza tym bez ostrzeżenia posypują je papryką i pieprzem, dlatego jeśli nie lubicie takich dodatków to uprzedźcie o tym obsługę. Doszły nas głosy, że niektórzy dostali frytki przesolone. Nasze słone nie były w ogóle więc mogliśmy posolić je według gustu. Do frytek niestety podają już sosy w saszetkach (keczup, majonez, musztarda).Kraków - Bobby Burger - barOgólnie jesteśmy z wizyty w Bobbym zadowoleni. Nie są to może jakieś odkrywcze burgery, ale dobrze wykonana robota. Żeby jednak w pełni wyrobić sobie o nich opinię musimy zajrzeć do Bobbyego za jakiś czas, już anonimowo, bez zaproszeń i voucherów. Mamy nadzieję, że będzie smakować nam tak jak wczoraj.Kraków - Bobby Burger - wejście  Kraków - Bobby Burger - sala  Kraków - Bobby Burger - serwetki  Kraków - Bobby Burger - menu

Cen w artykule nie podaliśmy, gdyż wczoraj stołowaliśmy się na koszt Bobby Burgera (dostaliśmy zaproszenie na otwarcie i vouchery). Ceny burgerów od 10 PLN (120 gram mięsa), double od 15 PLN. Burgery miesiąca droższe o 10 PLN od „klasika”.

MENU

Bobby Burger, ul. Pawia 34, Kraków

Bobby Burger Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato