Włoska lekcja czyli Toskania w Pino

Restauracja Pino zaprosiła mnie na prezentację swojej nowej akcji pod hasłem „Toskania w PINO”. Podczas jej trwania, od 7 do 13 marca 2016, goście restauracji będą mogli spróbowaćwywodzących się z tego regionu dań. Akcję poprzedził tygodniowy pobyty szefa kuchni Pino i jego zastępcy w Montale, gdzie uczyli się gotować na sposób toskański. W nadchodzącym tygodniu zaprezentują nam siedem dań. Każdy dzień to inne danie. Informacja o tym, jaki rodzaj potrawy dostępny będzie w restauracji w danym dniu pojawiać się będzie przeddzień na Facebooku restauracji PINO. Po zakończeniu akcji ogłoszony zostanie  konkurs, w którym to goście restauracji wybiorą jedno z siedmiu dań, które na stałe zagości w karcie restauracji.

Kraków - Pino - Toskania w Pino

Z zaprezentowanych dań najbardziej przypadło mi do gustu risotto z karczochem podanym al dente oraz dzik w piwie na polencie. W Krakowie, w niewielu lokalach mamy okazję zjeść dziczyznę, a i o świeże, dobrze przyrządzone karczochy nie jest łatwo, dlatego tydzień w toskański w Pino może być dobrą okazją do ich spróbowania. Pozostałe pozycje, których będziecie mogli spróbować w tym tygodniu w Pino to chrupiąca lasagna z białą kaputą i salsiccią, która z pewnością zaskoczy Was teksturą, dorsz w pomidorach i ragout z dzika z ręcznie robionym, bezjajecznym makaronem pici. W weekend serowane będą desery tarta z jabłkami i migdałami na toskańskim kruchym cieście ze świetnymi lodami szałwiowymi oraz delikatna pistacjowa panna cotta. Szczegóły akcji znajdziecie na Facebooku restauracji.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter