Widelcowe podsumowanie numer 80 – kwiecień/ maj 2019

Warsztaty kulinarne w GMT to świetna okazja na spotkanie z kuchnią gruzińską w najlepszym wydaniu.

Wydarzyło się w Krakowie (23 – 30 kwietnia 2019):

23 kwietnia, foodtruck Turlaj Klopsa wyruszył na trasę po krakowskich korporacjach. Drugi stacjonuje w starym miejscu przy placu Inwalidów.

26 kwietnia, otwarto restaurację portugalską Tasca Ruczajnik.

27 kwietnia Indus Tandoor otworzył nowy lokal przy ulicy Starowiślnej 36.

28 kwietnia, otwarto Manoa Green Resto Bar na Zabłociu.

29 kwietnia, otwarto restaurację rodzinną Aż się uszy trzęsą.

Wydarzy się w Krakowie (1 – 15 maja 2019):

1 maja wystartowała Majówka w Balu, która potrwa do końca długiego weekendu. Codziennie wieczorem niezobowiązująca impreza bądź kino plenerowe lub pod dachem.

Od 6 do 26 maja trwać będzie piąta, promująca niemieckiego Króla Win, edycja Riesling Weeks. W Zakładce, od 1 do 31 maja dostępne będą na kieliszki 3 niemieckie rieslingi. A 16 maja będzie miała miejsce 3-daniowa kolacja z 3 kieliszkami specjalnie dopasowanego niemieckiego rieslinga. Więcej szczegółów w następnym podsumowaniu.

7 maja, w Szkole Sommelierów, WSET Level 1 Spirits.

7 maja, otwarcie kawiarni w Forum Designu.

7 maja, we Flomaro, degustacja serów francuskich.

7 maja, w Zakątek Cafe & Wine, Liban z winnej strony, degustacja pięciu win z Libanu.

8 maja, w Szkole Sommelierów, WSET Level 2 intensywny.

9 maja, w Karakterze, kolacja z Júlią Hegyi-Kaló, naturalistką z Węgier. Tego wieczoru spróbujecie nowych roczników win Júlii, zadacie jej pytania i zobaczycie jak radzą sobie z kuchnią Karakteru.

9 maja, w Enotece Pergamin, Taylor’s Dinner czyli wykwintna kolacja, której towarzyszyć będzie degustacja porto Taylor’s Port Wine.

10 maja, w Szkole Sommelierów, MC Eger – załapać byka za rogi – prowadzenie Julia Hegyi-Kalo i Monika Bielka Vescovi.

10 maja, w Dworze Sieraków, Weekend z winami polskimi i koncertem Grzegorza Turnaua.

10 maja, warsztaty kuchni gruzińskiej w GMT.

10 maja, w Baroque Food & Style, Smaki Lwowa. Kulinarne spotkanie z Robertem Makłowiczem.

10 i 11 maja, w pubie Rabona, Microbeer Festival – Kameralny festiwal piw rzemieślniczych.

Od 10 do 12 maja, Street Food Polska Festival w Galerii Kazimierz edycja majowa.

11 maja, w Szkole Sommelierów, Podstawowy kurs wiedzy o winie.

11 maja, warsztaty sushi w Musso Sushi.

11 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni greckiej.

11 maja, w Dworze Sieraków, kolacja sandomierska z winami Doliny Wisły.

11 i 12 maja, Bezogródkowy Zlot Foodtrucków.

11 maja, w Kuflach i widelcach, Kraftowe parowanie piwa z jedzeniem. Atlas Smaków: Belgia.

12 maja, w muzeum Manggha, Małe Najedzeni Fest! Asia. W programie, między innymi: warsztaty parzenia herbaty, kulinarne warsztaty kuchni chińskiej dla dzieci, degustacja azjatyckich alkoholi.

14 maja, w Kuflach i Widelcach, Food and beer pairing vol7.

Co dalej?

Przy ulicy Krupniczej powstaje nowy plac z food truckami: Mural.

W miejscu Zenitu powstaje restauracja Salta. Specjalizować się będą w wołowinie.

Przy ulicy Lea powstaje lokal Miski. Otwarcie już niedługo. Zdradzimy, że na najbliższe miesiące planowane jest też otwarcie kolejnego lokalu z bowlami.

Krakowska Palarnia Kawy szykuje lokal przy ulicy Zwierzynieckiej. Otwarcie w maju.

M22 planuje otwarcie dwóch nowych lokali: przy ulicy Miodowej 12 i na Muralu.

W maju planowane jest otwarcie bistro Spacerova przy ulicy Tynieckiej.

W maju, planowane jest otwarcie N’Pizza, nowego lokalu właścicieli Nolio.

W Podgórzu, przy ulicy Solnej, powstaje polska restauracja jakiej jeszcze nie było: Na Pole.

Na Kazimierzu powstaje wine bar Lustra.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.