Jak zabić czas przed Walentynkami czyli widelcowe podsumowanie numer 74 – styczeń/ luty 2019

W lutym, GMT przygotowało dla Was wiele ciekawych wydarzeń.

Wydarzyło się w Krakowie (16-31 stycznia 2019):

W połowie stycznia, w Krakowie pojawiła się nowa piekarnia oferująca pieczywo bezglutenowe: Bezglutelove. Chleb zamawiacie przez stronę internetowa i odbieracie w wybranym punkcie.

16 stycznia, otwarcie restauracji rodzinnej Rodzinnie po polsku.

Z końcem stycznia zamknięto restaurację Da Pietro. Wraz z końcem stycznia kończy swoją działalność, w obecnym miejscu i formie, również Lavash Bar.

30 stycznia, Churros and more otworzyło punkt w okrąglaku na placu Nowym.

31 stycznia, przy ulicy Kupa, otwarto restaurację polską Trzy Gęsi.

Wydarzy się w Krakowie (1-14 lutego 2019):

Do końca lutego, na Lipowej 6F, w kuchni gościnnie królują śpiewające kucharki z Udabno. Codziennie, oprócz poniedziałków, możecie ich posłuchać i spróbować dań ze Swanetii.

Od 31 stycznia do 2 lutego, potrwa Jarmark Rękodzieła i Żywności Regionalnej w Galerii Bronowice.

1 lutego, w Dworze Sierakow startuje trzydniowy kurs dla poczatkujących Zrozum i pokochaj wino. W tym samym dniu odbędzie się tematyczna kolacja połączona z degustacją: Między nami cabernetami – wybór francuskich win z najsłynniejszej odmiany świata.

1 lutego wypada Miedzynarodowy Dzień Furminta. Z tej okazji w Wine Concept odbędzie się degustacja komentowana win z tego szczepu.

1 i 2 lutego, warsztaty czekoladowe w Krakowskiej Manufakturze Czekolady.

1 lutego, cupping Coffee Grange w Tekturze.

1 lutego, w WINE & more, degustacja”Dwa/ Pięć” czyli dwa wina białe i pięć czerwonych.

Tylko od 1 do 14 lutego, w Zakładce, spróbować będzie można zimowego norewskiego dorsza Skrei.

2 lutego, w Ekosfera Ruczaj, degustacja win morawskich i warsztaty pieczenia chleba.

2 lutego, w Dworze Sieraków, tematyczna kolacja połączona z degustacją win: Gaskonia i południowy zachód Francji.

2 lutego, w Tektura Cafe, Coffee Hunting z Filipem Bartelakiem, który opowie między innymi o krajach producenckich, obróbce kawy i różnicach między Fair Trade, a Direct Trade.

2 lutego, w hotelu Q, spotkanie pod hasłem: Zestresowane jelita – czyli dlaczego zdrowa dieta to za mało.

2 lutego, w Magazynie Wina, karnawałowa degustacja win.

3 lutego, w GMT, niedzielna poranna supra.

2 lutego, w House of Beer, Wieczór Osobliwości – Kranoprzejęcie Browaru PiwoWarownia.

2 lutego, w Mojito Cafe, opowieści z Etiopii i degustacja kawy Roastains Specialty Coffee Project.

3 lutego, w Nad & Greg, fete de la chandeleur – święto naleśników.

3 lutego, w kawiarni FIKA, cupping kaw z nowej, krakowskiej palarni BeMyBean.

5 lutego, w ramach festiwalu Opera Rara ze smakiem Późne Aperitivo z Michałem Rusinkiem i Agą Kozak w Lconcept: Bar & Restaurant 13 .

5 lutego, w Kuflach i widelcach, kolejny food and beer pairing.

5 lutego, w Szkole Sommelierów, WSET Level 1, kurs intensywny.

5 lutego, w JAVA Coffee Showroom, szkolenie Master Brewer.

5 lutego, w Zakątek Cafe&Wine, degustacja: Niszowe wina Europy.

6 lutego, w GMT, Kolorowa Mołdawia z Raisą – warsztaty kulinarne i kolacja.

6 lutego startuje Fine Dining Week. W Krakowie do wyboru macie aż 11 restauracji.

6 lutego, kawowy cupping w Somnium.

7 lutego, w ramach festiwalu Opera Rara ze smakiem Późne Aperitivo z Robertem Makłowiczem i Bartkiem Kieżunem w Lconcept: Bar & Restaurant 13 .

7 lutego, wieczór otwartej butelki w KUKU.

8 lutego, warsztaty ramenu w Kulinarnych Kreacjach.

8 lutego, w Szkole Sommelierów, masterclass: Poznaj tajniki produkcji koniaku MC Prunier.

8 lutego, w Wine concept, degustacja win włoskich i spotkanie z Giovanną Paternoster, twórczyni win Quarta Generazione.

8 lutego, w Klimatach Południa, wieczór grecki.

9 lutego, w Szkole Sommelierów, kurs wiedzy o winie, poziom 2.

9 lutego, w Musso Sushi, warsztaty sushi.

9 lutego, na Targu Ekosfera Mateczny, walentynkowe warsztaty zdobienia babeczek.

9 lutego, w Małopolskim Ogrodzie Sztuki, pokaz filmu oraz spotkanie z młodymi krakowskimi szefami kuchni.

9 lutego, w Baroque, Węgierski Wieczór Kulinarny z Robertem Makłowiczem.

10 lutego, w Forum Przestrzenie, kolejna edycja festiwalu Najedzeni Fest. Tym razem pod hasłem: Na cyku.

10 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni portugalskiej.

10 lutego, w GMT, warsztaty kulinarne i supra z Ketino Sujashvili w Krakowie.

10 lutego, drugie urodziny Hariprasad Samosa&Curry. Z tej okazji szykują dla Was specjalne menu i atrakcje pozakulinarne.

10 lutego,, w GMT, warsztaty kulinarne i supra z Ketino Sujashvili.

13 lutego, w ramach festiwalu Opera Rara ze smakiem Późne Aperitivo z Maciejem Nowickim i Bogusławem Deptułą w restauracji Albertina.

13 lutego, kolejne spotkanie z akademia Kocham Wino w Trattorii Venezia.

13 lutego, w Słonecznym Kredensie, walentynkowa degustacja win.

14 lutego,  we Włoskiej, kolacja i degustacja win w ciemno. Specjalna ofertę walentynkową przygotowali też: Projekt Strzelnica, Emalia, Chez Nicolas, Biała Róża, Z ust do ust, Halicka Eatery&Bar.

Co dalej?

W miejscu Novej Krovy powstaje bistro Po krakosku.

Przy ulicy Rajskiej powstaje tajska restauracja Molam.

Na Zabłociu powstaje nowy lokal śniadaniowy La Baguette.

Massolit szykuje kolejny lokal przy placu Bohaterów Getta.

W pasażu przy Miodowej powstaje Bar Wschód z azjatyckim street foodem.

Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.