Hu hu hu, nasza zima zła czyli widelcowe podsumowanie numer 73 – styczeń 2019

Kraków - Mak - kawa
Już w styczniu kolejna edycja Slow Sunday w MAK Bread & Coffee

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

Z końcem grudnia, przy Rynku Głównym (linia A-B), otwarto restaurację Butcher serwującą steki z polskiej wołowiny, a w hotelu Metropolo by Golden Tulip, restaurację chińską Yulan.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 stycznia 2019):

4 stycznia, otwarto bar orientalny Laziza serwujący dania kuchni syryjskiej przy ulicy Starowiślnej.

5 stycznia, otwarto Maho sushi & restaurant przy ulicy Rakowickiej.

8 stycznia, otwarto indyjską restaurację Hello India w apartamentowcu na rogu ulic Augustiańskiej i Węgłowej.

10 stycznia, przy ulicy Kalwaryjskiej ruszył Folk Burger Steet.

10 stycznia, otwarto pizzerię La Siciliana przy ulicy Balickiej.

13 stycznia, otwarto pizzerię Bella Antonina autorstwa właścicieli 27 Porcji Slow Food.

Wydarzy się w Krakowie (16-31 stycznia 2019):

16 stycznia, otwarcie restauracji rodzinnej Rodzinnie po polsku.

16 stycznia, w Blossom, cupping HAYB Speciality Coffee.

16 stycznia, w Trattorii Venezia, Akademia Wina w Krakowie i spotkanie z winami z Hiszpanii i Portugalii.

18 i 19 stycznia, w Musso Sushi, open sushi bar za 79 PLN.

18 stycznia, w Tekturze, cupping HAYB Speciality Coffee.

18 stycznia, w Słonecznym Kredensie, spotkanie z winnicą Jadwiga.

18 stycznia, w sklepie Wino i Miód na Dębnikach, degustacja win z winnicy De Grendel z RPA.

18 stycznia, w Wine Concept, degustacja porównawcza win naturalnych i konwencjonalnych.

19 stycznia, w Szkole Sommelierów, podstawowy kurs wiedzy o winie.

19 stycznia, w Magazynie Wina, degustacja porównawcza win z Rodanu.

19 stycznia, we Włoskiej, kolacja i degustacja win w ciemno.

20 stycznia, w GMT, poranna niedzielna supra.

23 stycznia, w Tekturze przy Starym Kleparzu, Latte Art Throwdown #2.

24 stycznia, w Teraz Cafe, cupping z Coffee Proficiency.

24 stycznia, w lutomski.wino, degustacja karnawałowa.

24 stycznia, w Słonecznym Kredensie, Warszaty winiarskie na wesoło: skąd się biorą bąbelki w winie?

26 stycznia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.

26 stycznia, w Musso Sushi, kurs sushi.

26 stycznia, w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem.

26 stycznia, w Ekosfera Ruczaj, degustacja wina morawskiego oraz warsztaty pieczenia chleba.

26 stycznia, w Dworze Sieraków, kolacja i degustacja; Kuchnia i wina Izraela.

27 stycznia, w MAK Bread & Coffee, Slow Sunday #2.

27 stycznia, w JCC Kraków, Kuchnia spotkania. Żydzi, muzułmanie i chrześcijanie gotują.

31 stycznia, na Lipowej 6F, kolejny Podwieczorek na dwa kieliszki. Tym razem gościem Mariusza Kapczyńskiego będzie Wojciech Górecki – reporter, publicysta, znawca Kaukazu, autor znakomitego tryptyku kaukaskiego – „Planeta Kaukaz”, „Toast za przodków” i „Abchazja”.

31 stycznia, w Słonecznym Kredensie, w cyklu Czwartkowe wieczory przy winie, degustacja win węgierskich z winnicy Tamas Pince.

Co dalej?

Massolit szykuje kolejny lokal przy placu Bohaterów Getta.

Przy ulicy Kupa, powstaje restauracja polska Trzy Gęsi.

W pasażu przy Miodowej powstaje Bar Wschód z azjatyckim street foodem.

Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter