Co nam przyniesie nowy rok czyli widelcowe podsumowanie numer 72 – grudzień 2018/styczeń 2019

Best Nine on Instagram 2018
Nie da się ukryć, że ten rok upłynął pod znakiem Zaczynu. Przez, a raczej, dzięki ich chlebom, odechciało mi się piec chleb w domu. 😉 Zdjęcie pochodzi z aplikacji Best NIne on Instagram 2018

Wydarzyło się w Krakowie (14-31 grudnia 2018):

14 grudnia, otwarto Teraz Cafe przy ulicy Zamenhoffa (okolice Dworca Głównego).

17 grudnia, otwarto TORTI naturalnie, cukiernię z naturalnymi wypiekami słodzonymi ksylitolem.

20 grudnia, otwarto Ekosferę Ruczaj, sklep, w którym znajdziecie produkty z targu Ekosfera Mateczny. Przez cały tydzień dostępne będą oliwki, miody, ryby, wędliny, wina Morawskie, sery, oleje itd. W soboty dostępny będzie świeży towar od dostawców z targu: śmietany farmerskie, warzywa, owoce, świeże pasty, hummusy, ciasta, itp. Przez cały tydzień w lokalu serwować będą kawę, zupy, kanapki i inne dania z produktami z targu.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 stycznia 2019):

1 stycznia, wielu z nas będzie szukało lekarstwa po szaleństwach sylwestrowej nocy. Śniadanie zjecie od rana w Zenicie. Na noworoczny brunch zapraszają Nadwislańska (od 10.00) i BAL (od 12.00). Ramen People zaprasza na kacowy ramen (od 14.00).

Od 3 stycznia, w każdy czwartek, w Smak Sztuki Kobierzyńska, degustacja herbat, kaw speciality i czekolad.

4 stycznia, w klubie Cellario przy ulicy Nadwislańskiej, degustacja win musujących.

5 stycznia, Cheder tradycyjnie zaprasza na drugie śniadanie.

6 stycznia, poranna niedzielna supra w GMT.

8 stycznia, w Szkole Sommelierów, startuje WSET Level 2.

8 stycznia, w Kuflach i widelcach, parowanie piwa z jedzeniem.

10 stycznia, w Słonecznym Kredensie, Bal maskowy czyli degustacja win polskich w ciemno.

11 stycznia, w MAG Gallery, Tajemnicza Degustacja; Portugalia.

12 stycznia, w Musso Sushi, kurs sushi.

13 stycznia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z dziczyzny.

Co dalej?

Massolit szykuje kolejny lokal przy placu Bohaterów Getta. Tymczasem możecie zamawiać słynny massolitowy sernik przez UberEats.

Przy parku Decjusza powstaje pizzeria Bella Antonina autorstwa właścicieli 27 Porcji Slow Food.

Przy ulicy Kupa, powstaje restauracja polska Trzy Gęsi.

W pasażu przy Miodowej powstaje Bar Wschód z azjatyckim street foodem, a przy ulicy Węgłowej restauracja Hello India.

Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.