Widelcowe podsumowanie numer 81 – maj 2019

Kraków - Piekarni obwarzanków Lewandowski - obwarzanki z sezamem i makiem
Już w ten weekend, na Małym Rynku, Święto Obwarzanka.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 maja 2019):

7 majaotwarto kawiarnię w Forum Designu.

8 maja, otwarto Yeti Burger.

Wydarzy się w Krakowie (16 – 31 maja 2019):

16 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Street Food południowych Włoch.

16 maja, w pracowni Czarny Szlak, warsztaty kawowe z Tekturą: Kawa to podstawa.

16 maja, w Zakładce, Plat et vin: Riesling czyli 3 dania + 3 kieliszki wyselekcjonowanych win.

17 maja, w Miso Place, POP-UP MISO PLACE x Pochlebstwo i Przyjaciele, podczas którego zaserwują bao w różnych smakach.

17 maja, w SŁonecznym Kredensie, Wieczory przy winie – Wina Ziemi Wulkanicznej – degustacja win z sycylijskiej rodzinnej winnicy Cantine Privitera.

17 maja, w COOLinarium, warsztaty kuchni włoskiej.

17 maja, w M&P Alkohole i wina świata, degustacja whisky.

17-19 maja, preo-pening Misek czyli nowego lokalu z bowlami smoothies przy ulicy Lea.

18 maja, w Szkole Sommelierów, zaawansowany kurs wiedzy o winie.

18 maja, w Truckarni, Pijane Nigiri w Bubu Arare.

18 maja, w Chederze, szabasowe drugie śniadanie.

18 maja, na Małym Rynku, Święto Obwarzanka.

18 maja, w klubie Forty Kleparz, Whisky Day Cracow III Edycja.

18 maja, w Zupitto, warsztaty: Kisimy dzikie rośliny z Bożeną Stawicką.

18 maja to również data zamknięcia Cafe Młynek przy placu Wolnica.

19 maja, Art & Food Bazar na Starym Kleparzu.

19 maja, w GMT, poranna niedzielna supra.

19 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.

20 maja, w Czeczotce, Zabarbar czyli Pierwsze Krakowskie Targi Kultury Gastronomicznej dla pracowników gastronomii.

21 maja, w hotelu Pod Różą, Master Class z Champagne Rene Geoffroy.

24 maja, w restauracji Vanilla Sky, degustacja tokajów z czołowej posiadłości Chateau Megyer & Chateau Pajzos.

24 maja, w Chederze, Erew Szabat: jedzenie i wino, vol. 4.

24 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Torty organiczne.

24 maja, w kinokawiarni KIKA, Wytrawny wieczór filmowy: Riesling.

24 maja, w Wine Concept, przegląd win, których juz wkrótce będziecie mogli spróbować w nowym wine barze Lustra na Kazimeirzu.

Od 24 do 26 maja, na stadionie Cracovii potrawa Beerweek Festival.

25 maja, w COOLinarium, warsztaty kuchni portugalskiej z Krakowskim Makaroniarzem.

25 maja, w Baroque, Wieczór FIT z Adą Palką oraz Love Catering.

26 maja, w Musso Sushi, warsztaty sushi dla mamy i dziecka.

26 maja, w Forum Wydarzeń, festiwal win organicznych, naturalnych i biodynamicznych Confetti Wine Fest.

27 maja, na Lipowej 6f, promocja ekskluzywnego przewodnika TokajGuide – TM połaczona z degustacją win z Tokaju.

28 maja, w Kuflach i Widelcach, food and beer pairing.

29 maja, w COOLinarium, warsztaty poświęcone pierożkom azjatyckim.

Co dalej?

Przy ulicy Krupniczej powstaje nowy plac z food truckami: Mural.

W miejscu Zenitu powstaje restauracja Salta. Specjalizować się będą w wołowinie.

Krakowska Palarnia Kawy szykuje lokal przy ulicy Zwierzynieckiej. Otwarcie w maju.

Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu.

M22 planuje otwarcie dwóch nowych lokali: przy ulicy Miodowej 12 i na Muralu.

W maju planowane jest otwarcie bistro Spacerova przy ulicy Tynieckiej.

W maju, planowane jest otwarcie N’Pizza, nowego lokalu właścicieli Nolio.

W Podgórzu, przy ulicy Solnej, powstaje polska restauracja jakiej jeszcze nie było: Na Pole.

Na Kazimierzu powstaje wine bar Lustra.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.