Widelcowe podsumowanie numer 81 – maj 2019
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 maja 2019):
7 maja, otwarto kawiarnię w Forum Designu.
8 maja, otwarto Yeti Burger.
Wydarzy się w Krakowie (16 – 31 maja 2019):
16 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Street Food południowych Włoch.
16 maja, w pracowni Czarny Szlak, warsztaty kawowe z Tekturą: Kawa to podstawa.
16 maja, w Zakładce, Plat et vin: Riesling czyli 3 dania + 3 kieliszki wyselekcjonowanych win.
17 maja, w Miso Place, POP-UP MISO PLACE x Pochlebstwo i Przyjaciele, podczas którego zaserwują bao w różnych smakach.
17 maja, w SŁonecznym Kredensie, Wieczory przy winie – Wina Ziemi Wulkanicznej – degustacja win z sycylijskiej rodzinnej winnicy Cantine Privitera.
17 maja, w COOLinarium, warsztaty kuchni włoskiej.
17 maja, w M&P Alkohole i wina świata, degustacja whisky.
17-19 maja, preo-pening Misek czyli nowego lokalu z bowlami smoothies przy ulicy Lea.
18 maja, w Szkole Sommelierów, zaawansowany kurs wiedzy o winie.
18 maja, w Truckarni, Pijane Nigiri w Bubu Arare.
18 maja, w Chederze, szabasowe drugie śniadanie.
18 maja, na Małym Rynku, Święto Obwarzanka.
18 maja, w klubie Forty Kleparz, Whisky Day Cracow III Edycja.
18 maja, w Zupitto, warsztaty: Kisimy dzikie rośliny z Bożeną Stawicką.
18 maja to również data zamknięcia Cafe Młynek przy placu Wolnica.
19 maja, Art & Food Bazar na Starym Kleparzu.
19 maja, w GMT, poranna niedzielna supra.
19 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.
20 maja, w Czeczotce, Zabarbar czyli Pierwsze Krakowskie Targi Kultury Gastronomicznej dla pracowników gastronomii.
21 maja, w hotelu Pod Różą, Master Class z Champagne Rene Geoffroy.
24 maja, w restauracji Vanilla Sky, degustacja tokajów z czołowej posiadłości Chateau Megyer & Chateau Pajzos.
24 maja, w Chederze, Erew Szabat: jedzenie i wino, vol. 4.
24 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Torty organiczne.
24 maja, w kinokawiarni KIKA, Wytrawny wieczór filmowy: Riesling.
24 maja, w Wine Concept, przegląd win, których juz wkrótce będziecie mogli spróbować w nowym wine barze Lustra na Kazimeirzu.
Od 24 do 26 maja, na stadionie Cracovii potrawa Beerweek Festival.
25 maja, w COOLinarium, warsztaty kuchni portugalskiej z Krakowskim Makaroniarzem.
25 maja, w Baroque, Wieczór FIT z Adą Palką oraz Love Catering.
26 maja, w Musso Sushi, warsztaty sushi dla mamy i dziecka.
26 maja, w Forum Wydarzeń, festiwal win organicznych, naturalnych i biodynamicznych Confetti Wine Fest.
27 maja, na Lipowej 6f, promocja ekskluzywnego przewodnika TokajGuide – TM połaczona z degustacją win z Tokaju.
28 maja, w Kuflach i Widelcach, food and beer pairing.
29 maja, w COOLinarium, warsztaty poświęcone pierożkom azjatyckim.
Co dalej?
Przy ulicy Krupniczej powstaje nowy plac z food truckami: Mural.
W miejscu Zenitu powstaje restauracja Salta. Specjalizować się będą w wołowinie.
Krakowska Palarnia Kawy szykuje lokal przy ulicy Zwierzynieckiej. Otwarcie w maju.
Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu.
M22 planuje otwarcie dwóch nowych lokali: przy ulicy Miodowej 12 i na Muralu.
W maju planowane jest otwarcie bistro Spacerova przy ulicy Tynieckiej.
W maju, planowane jest otwarcie N’Pizza, nowego lokalu właścicieli Nolio.
W Podgórzu, przy ulicy Solnej, powstaje polska restauracja jakiej jeszcze nie było: Na Pole.
Na Kazimierzu powstaje wine bar Lustra.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.