Będzie się działo czyli widelcowe podsumowanie numer 79 – kwiecień 2019

To ostryga z targu rybnego w Tokio. W Krakowie na ostrygi najlepiej wybrać się na Art & Food Bazar.

Wydarzyło się w Krakowie (1 – 22 kwietnia 2019):

1 kwietnia, otwarto Toro Burger przy ulicy Borkowskiej.

2 kwietnia, otwarto restaurację Miodowa 13 specjalizującą się w nowoczesnej kuchni amerykańskiej.

4 kwietnia, otwarto nowy lokal La Baguette w Galerii Wnętrz przy ulicy Tetmajera. Otwarty jest już również lokal śniadaniowy na Zabłociu.

6 kwietnia, otwarto filię La Petite France w pawilonie Czapskiego przy ulicy Piłsudskiego.

8 kwietnia, otwarto Sushi Royal na osiedlu Dywizjonu 303.

6 kwietnia, otwarto tajską restaurację Molam przy ulicy Rajskiej. Od samego początku zbierają świetne recenzje dlatego na pewno niedługo tam zawitamy.

12 kwietnia  wystartował nowy food truck w Truckarni: Makaron na kółkach.

13 kwietnia, w Podgórzu, przy ulicy Długosza, otwarto Tbilisuri Pierogarnia. Znajdziecie tam chinkali, pielmieni, ale też ruskie.

16 kwietnia, Good Lood otworzył punkt przy ulicy Karmelickiej.

Wydarzy się w Krakowie (23 – 30 kwietnia 2019):

24 kwietnia, w COOLinarium, warsztaty z przygotowywanie azjatyckich makaronów.

25 kwietnia, pierwsze urodziny Taja, z okazji których przygotowali dla Was moc atrakcji.

25 kwietnia, kolacja Slow Food Masterclass w Restauracji Biała Róża.

25 kwietnia, 46. Podwieczorek na dwa kieliszki -spotkanie z Piotrem

Stopczyńskim.

25 kwietnia, w barze Dobry Rok, degustacja białych win francuskich.

25 kwietnia, w restauracji Filipa 18, kolacja degustacyjna pod zaborami.

25 kwietnia, w Enotece Pergamin degustacja prosecco.

26 kwietnia, otwarcie restauracji portugalskiej Tasca Ruczajnik.

26 kwietnia, Wiosna jest nasza – otwarcie Kafe Pod Księżycem.

26 kwietnia, Inwazja Food trucków przed centrum handlowym Czyżyny.

26 kwietnia, w Szkole Sommelierów, Masterclass zrozumieć fenomen Prosecco & food pairing.

26 kwietnia, cupping Roastains w Tekturze.

26 kwietnia, degustacja win na Smętnej „Nowa Rumunia”.

26 kwietnia, w Resto Pestka, kolacja degustacyjna z wine pairingiem.

26 kwietnia, w Klubie Cellario, degustacja: Wino – to nie jest takie trudne.

26 kwietnia, w Chederze, Erew Szabat: jedzenie i wino, vol. 4.

26 kwietnia, w Wino i Miód. Wiosenne klasyki w Hiszpańskim wydaniu. Degustacja komentowana.

26 kwietnia, w M&P alkohole i Wina Świata, Chateau Tanunda czyli gdzie kangury biegają nocą.

26 kwietnia, w Wine Concept, degustacjaWine bar Lustra. Przegląd win vol.1.

27 kwietnia, otwarcie Yatai Sushi Otsumami Bar w Rynku Podgórskim.

27 kwietnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Kuchnia mojej szwedzkiej teściowej.

27 i 28 kwietnia, otwarcie sezonu w Zaułku Małopolskiego Wina.

27 i 28 kwietnia, w Forum Wydarzeń, Festiwal Azjatycki, a ana nim strefa Chmiel&Winogrona,

28 kwietnia, otwarcie sezonu Art & Food Bazar na Starym Kleparzu.

28 kwietnia, Sakura Ramen Day, w Cafe Manggha.

28 kwietnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej.

Od 26 do 28 kwietnia, we Włoskiej, weekend z owocami morza.

Co dalej?

Przy ulicy Krupniczej powstaje nowy plac z food truckami: Mural.

W miejscu Zenitu powstaje restauracja Salta. Specjalizować się będą w wołowinie.

Przy ulicy Lea powstaje lokal Miski. Otwarcie już niedługo. Zdradzimy, że na najbliższe miesiące planowane jest też otwarcie kolejnego lokalu z bowlami.

Krakowska Palarnia Kawy szykuje lokal przy ulicy Zwierzynieckiej. Otwarcie w maju.

M22 planuje otwarcie dwóch nowych lokali: przy ulicy Miodowej 12 i na Muralu.

W maju planowane jest otwarcie bistro Spacerova przy ulicy Tynieckiej.

W maju, planowane jest otwarcie N’Pizza, nowego lokalu właścicieli Nolio.

W Podgórzu, przy ulicy Solnej, powstaje polska restauracja jakiej jeszcze nie było: Na Pole.

Na Zabłociu powstaje Manoa restauracja ze zdrowa żywnością.

Przy ulicy Szybisko powstaje nowa restauracja rodzinna Aż się uszy trzęsą.

Na Kazimierzu powstaje wine bar Lustra.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.


Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter