Ach ta baranina czyli Samarkand (zamknięte)

Ostatnimi czasy nowe lokale w Krakowie wyrastają jak grzyby pod deszczu. Mamy już restaurację tajwańską, bałkańską, a także nowy lokal z kuchnią francuską. Nas jednak najbardziej zaciekawiła restauracja prezentująca kuchnię kraju, o którym rzadko słyszymy w wiadomościach: Samarkand z kuchnią uzbecką.Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - Tandir - baranina po uzbeckuJa miałam już okazję zapoznać się z fragmentem ich możliwości na Najedzeni Fest Slow Food, natomiast dla Widelca była to zupełna niespodzianka. Do lokalu przyciągało go jedno słowo: baranina. Sami wiecie jak ciężko o dobrze zrobioną baraninę w naszym mieście.Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - szaszłyki baranie

Na widok karty, Widelcowi łza zakręciła się w oku ze szczęścia: rosół z baraniną, baranina po uzbecku, szaszłyki baranie, pierogi z baraniną, a to i tak nie wszystko! Do tego żeberka, skrzydełka, karkówka czyli to co Widelec kocha najbardziej. Uwierzcie mi, że był bardzo bliski zamówienia dwóch dań głównych (oczywiście poza zupą i przystawką). Wybrał w końcu rosół z baraniny (10 PLN), baraninę po uzbecku (32 PLN) i skrzydełka z kurczaka na przystawkę (9 PLN). Ja zdecydowałam się na qoplamę (7 PLN) i szaszłyki baranie z kaszą gryczaną (28 PLN).Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - menu

Na jedzenie w Samarkand chwilkę się czeka, ale można uprzyjemnić sobie ten czas popijając czarną lub zieloną herbatę, która w tym lokalu serwowana jest za darmo. Nie bez znaczenia dla czasu oczekiwania był zapewne również fakt, że w ostatnią niedzielę restauracja ta cieszyła się szczególną popularnością i została zamknięta o 16.00 na skutek wyprzedania wszystkich przygotowanych produktów (wpis ten już zniknął z ich Facebooka). Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - Qoplama ciasto z ziemnaków cebuli jajek i marchewkiKraków - Restauracja uzbecka Samarkand - Yumshoq qanotchalar

Ale warto było czekać, bo wszystko było po prostu rewelacyjnie pyszne! Skrzydełka, których zazwyczaj nie jadam, bo nie przepadam za obgryzaniem kości, w Samarkand nie sprawiają podobnych problemów. Mięso idealnie odchodzi od kości, jest kruche i soczyste, a smak uzupełnia autorski sos pomidorowy szefa kuchni. Qoplama, rodzaj ziemniaczanej tortilli, jest nadzwyczaj delikatna w smaku, przyprawiona z umiarem, z wyważonym udziałem marchewki, która nie dominuje nad pozostałymi składnikami. A to były dopiero przystawki.Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - uzbecki rosoł z baraniny Shurpo

W czasie gdy Widelec pałaszował rosół, tłuściutki, ale równocześnie nie za tłusty, z marchewką, ziemniakami, kawałkami mięsa i ciecierzycą, ja przystąpiłam już do konsumpcji dania głównego. Szaszłyki zrobione są z kawałków mięsa, można wyczuć te wszystkie żyłki, aczkolwiek nie przeszkadzają one w konsumpcji. Do tego kasza i rewelacyjna, lekko ostra, mini sałatka z pomidorów, papryki i czerwonej cebuli podana w połówce tej ostatniej. Mimo, że porcja jest całkiem spora, nie zajęło mi dużo czasu aby zniknęła z talerza.Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - Lula - szaszłyki z baraniny z kaszą gryczaną

Po moich szaszłykach, Widelec nie mógł doczekać się na swoje danie główne. Wreszcie wylądował przed nim spory talerz pełen baraniny i uduszonych w jej aromatycznym sosie ziemniaków i marchewek. I znów nie było mowy o żadnym obgryzaniu, mięso idealnie odchodziło od kości, rozpływało się w ustach. Baranina Widelca była doprawiona dużo delikatniej niż moje szaszłyki, smak mięsa był tylko delikatnie podkreślony. I niczego więcej jej nie było trzeba.Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - baranina po uzbecku

Czy potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty? My już nie możemy doczekać się kolejnej wizyty. Bardzo jesteśmy też ciekawi co podają na śniadanie. Nie jesteśmy, co prawda, w stanie porównać dań serwowanych w Samarkand do kuchni w Uzbekistanie, ale też jest nam to porównanie kompletnie zbędne, bo to co serwują w zupełności nam odpowiada. Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - baranina po uzbecku z duszonymi ziemniakami i marchewką Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - skrzydełka z kurczaka w sosie szefa kuchni Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - wnętrze Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - herbata Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - Lula Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - baranina po uzbecku z warzywami Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - tablica Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - Qoplama Kraków - Restauracja uzbecka Samarkand - szaszłyki z baraniny na kaszy gryczanejKraków - Restauracja uzbecka Samarkand - front

Syty niedzielny obiad dla dwóch osób kosztował 86 PLN.

MENU

Samarkand, ul. Dajwór 3, Kraków