Majówka czyli widelcowe podsumowanie numer 8 – kwiecień/maj 2016

Majowy weekend sprzyja piknikom, dlatego we wszystkich krakowskich parkach food trucków trwa majówka. Otworzyło się kilka nowych miejsc, a i w maju też czekają nas otwarcia znanych już projektów w nowych lokalizacjach. Będzie też winnie, dzięki cyklowi imprez związanych z rieslingiem i weekendowi polskiego wina. Pierwszą połowę maja zamknie kolejna edycja festiwalu Małe Najedzeni Fest, tym razem w Podgórzu. Zapraszamy do lektury!Kraków - Chinkalnia - chinkali - instrukcja

Wydarzyło się w Krakowie (15-30 kwietnia 2016):

16 kwietnia otworzyła się Chinkalnia przy kładce. Sieć tych restauracji z powodzeniem funkcjonuje na Ukrainie i przyjęła się z ciepłym przyjęciem we Wrocławiu. Po mojej pierwszej wizycie stwierdzam, że ciasto robią dobre, ale z mięsem już jest słabiej. Lula kebab w Gruzji na kółkach jest o niebo lepszy (i tańszy), tak samo z pchali z bakłażanem.

16 kwietnia miało miejsce oficjalne otwarcie Bezogródka. Ostatnimi czasy do grupy stacjonujących tam food trucków dołączył piękny wóz Sztuka śledzia. Pewnie nie zdążymy już tam zajrzeć przed naszym wyjazdem do Gruzji, ale nadrobimy to po powrocie. O Bezogródku przeczytacie też w sekcji „wydarzy się”.

19 kwietnia wystartował food truck House of Donuts przy kampusie Uniwersytetu Ekonomicznego.

19 kwietnia Bumbu Jawa zamknęła się na czas remontu.

22 kwietnia miało miejsce otwarcie trattorii Sicilian Corner przy Meiselsa 14 (obok Woka). Jeszcze nie zaglądaliśmy, ale czytaliśmy wiele pozytywnych recenzji.

22 kwietnia otworzył się food truck z pizzą na Ruczaju, na wysokości ulicy Chmieleniec. Mam nadzieję przetestować w okolicach wtorku.

23 kwietnia miało miejsce oficjalne otwarcie parku food trucków Plac Izaaka. Przy placyku stacjonuje oczywiście Walenty KaniaCompadrePotato Factory (vel krakowskie ziemniaczki),Trdelnik, VEGE To Tu, a już niedługo dołączy do nich, serwujące indyjskie przysmaki, Indian Curry i tajskie lody.

Również 23 kwietnia, miało miejsce otwarcie winoteki i restauracji Winoman przy ulicy Brackiej.

Od 25 kwietnia, na Żabińcu działa DORA Resto Bar. W menu głownie pizze zupy, sałatki i burgery. Jest też specjalne menu dla najmłodszych (oczywiście pomidorówka i kurczaczek;-)).

Od 27 kwietnia food truck VEGE To Tu będzie w środy stacjonował pod Tesco przy Kapelance.

27 kwietnia, Rzeźnia otworzyła drugi lokal, przy placu Dominikańskim 4.

29 kwietnia miało miejsce otwarcie Łąka Cafe przy Zamoyskiego. Z opisu na Facebooku: To kawiarnia stworzona przez ludzi aktywnych dla ludzi aktywnych. To także przestrzeń spotkań z kulturą, sztuką i interesującymi osobistościami. Naszym głównym celem, oprócz serwowania doskonałej kawy, jest zachęcanie do działania. ” W menu oprócz kawy znajdziecie kanapki oraz pozycje wegetariańskie.

30 kwietnia, Nolio powiększyło się o ogródek. O miejsce w nim pewnie nie będzie łatwo.

AKTUALIZACJA: Pod koniec kwietnia działalność rozpoczęły też Krym Art&Grill (na Dajworze w miejscu Bon Appetit) i Good Lood na placu Wolnica (w miejscu kebaba La Marsa).

Wydarzy się w Krakowie (1 – 15 maja 2016):

Od 30 kwietnia do 2 maja pod Galerią Kazimierz znów stacjonują food trucki. Wszystko to dzięki Street Food Polska. Dajcie znać co dobrego jedliście.

Trwa również festiwal piwa na Szpitalnej, majówka na Placu Izaaka i w Bezogródku.

Od 3 maja, Gruzja na kółkach będzie działać również w tygodniu. Wolne będą sobie robić tylko w poniedziałki.Szczegóły na Facebooku.

4 i 5 maja w Jamie Michalika będzie miał miejsce festiwal Polska-Katalonia. Podczas Festiwalu odbywać się będzie regularna degustacja produktów katalońskich m.in. serów, likierów czy win.

5 maja w po prostu wino będzie miała miejsce degustacja Grüner Veltlinera.

6 maja,  w Hummumusiji Amamamusi, bliskowschodnie śniadanie z pokazem robienia hummusu w ramach Cracow Orient Festiwal, a w Wine Concept degustacja win z okolic Werony.

W dniach 7-8 maja, do Krakowa znów zawitają food trucki w ramach imprezy ŻARCIE NA KÓŁKACH: Food Trucki w Krakowie.Tym razem przysmaków z mobilnych restauracji będziecie mogli spróbować w Bezogródku. Śledźcie nasz profil w tym tygodniu, bo będziemy mieli dla Was konkurs, w którym będzie można wygrać zaproszenia na tę imprezę. Napiszemy też więcej o wystawcach.

8 maja, na Lipowej, Festiwal polewki a w nim: prezentacja archaicznych warzyw – nieuprawnych roślin jadalnych, degustacja wybranych roślin, – polewka po królewsku w niejednej wersji. Szczegóły w wydarzeniu na Facebooku.

8 maja, Slow weekend w Starej Zajezdni na Kazimierzu czyli targi żywności przygotowywanej zgodnie z filozofią Slow Food.

8 maja, kolacja zamykająca Cracow Orient Festival w Hammam Szeherazad. Na talerzach będą królowały warzywa (bakłażan, papryka), egzotyczne owoce (granat, figi), mięso (wołowina i cielęcina) oraz aromatyczne zioła i przyprawy.

Od 9 do 29 maja Stowarzyszenie Kobiety i Wino zaprasza na cykl imprez pod patronatem Niemieckiego Insytutu Wina, którego bohaterem będzie wino z wyjątkowego szczepu winorośli – Riesling. Szczegóły na Facebooku.

11 maja w Churrasco odbędzie się degustacja win argentyńskich organizowana przez  stowarzyszenie Kobiety i Wino.

12 maja, w zespole szkół przemysłu spożywczego przy placu Matejki odbędą się warsztaty kuchni gruzińskiej z Keti Prangulaishvili. Gorąco polecam, bo to właśnie urocza Keti nauczyła mnie robić chinkali.

Również 12 maja, w Winomanie na Brackiej, degustacja win hiszpańskich z oferty Winomana.

Od 13 do 15 maja, w Stoccaggio, weekend z polskim winem  gdzie swoje wina zaprezentuje kilkunastu polskich winiarzy.

14 maja, będzie miała miejsce wyjątkowa degustacja w Magazynie Wina. Niezwykle mocna reprezentacja niemieckich rieslingów zmierzy się z rieslingami z innych części świata. A wszystko to w konwencji „w ciemno”. Szczegóły na Facebooku.

Również 14 maja, będzie miał miejsce re-opening baru No7 na Rynku Głównym.

15 maja, Małe Najedzeni Fest  pod hasłem: Nowalijki zawita do dawnej fabryki czekolady Optima w Podgórzu. Będzie wino, dużo wege, słodkości, oliwki, burgery, kiełbasy i pstrągi. A to podobno jeszcze nie wszystko. Lista wystawców dostępna jest w wydarzeniu.

15 maja w Churrasco, warsztaty kuchni włoskiej z Krakowskim Makaroniarzem. Szczegóły na Facebooku.

Co dalej?

Właściciele Kantonu zapowiedzieli otwarcie lokalu z wegańską kuchnią street food przy Miodowej 6. Otwarcie Zbiory Vege Bistro planowane jest na czerwiec 2016.

Przy Błoniach, w miejscu Piri Piri powstaje Pino Garden, czy drugi oddział restauracji Pino. Otwarcie planowane jest na maj.

Czekamy na otwarcie KIOSKu Streat Slow Food, które ma nastąpić w maju.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter