Pierekaczewnik, sajgonka i śledź czyli Terra Madre Slow Food Festival

Przez ostatnie dwa dni w centrum kongresowym ICE odbywał się Terra Madre Slow Food Festival czyli spotkanie producentów, głownie żywności, ze Środkowej Europy. Targom towarzyszą warsztaty, degustacje, projekcje, koncerty, a także cykl kolacji w krakowskich restauracjach.  W porównaniu z rokiem poprzednim, Terra Madre zyskało zdecydowanie na przestrzeni, ale straciło jeśli chodzi o liczbę gości. A wydawałoby się, że przeniesienie imprezy z oddalonej od centrum hali Expo do centralnie zlokalizowanego centrum kongresowego wyjdzie festiwalowi na dobre. Ogromne przestrzenie ICE były gotowe przyjąć znacznie większą liczbę gości. Na niedobór odwiedzających wpływ miała na pewno promocja festiwalu, a raczej jej brak. Ani razu nie usłyszałam o Terra Madre w radiu, ani też nie widziałam żadnych reklam  na mieście. Festiwal promowany był właściwie tylko w Internecie. Z punktu widzenia gościa festiwalu, brak tłumów jest zdecydowanie aspektem pozytywnym. Niestety z punktu widzenia wystawcy wygląda to trochę gorzej, tym bardziej, że ceny za stoiska nie były niskie. Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre

Jeśli chodzi o ofertę warsztatowo-pokazową, to była ona bardzo rozbudowana, tak że każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Nie służyła im jednak lokalizacja na trzecim piętrze, gdzie ciężko było trafić oraz brak możliwości zakupu biletów na warsztaty bezpośrednio przed danym wydarzeniem. O ile trudno wymagać od organizatorów, żeby jakimś cudownym sposobem przenieśli sale konferencyjne na parter ICE, to oznakowanie drogi na warsztaty mogłoby już być lepsze. Mi udało się posłuchać trochę o kuchni tatarskiej oraz o polskiej kuchni azjatyckiej. Zrobiłam też pokaźne zakupy, między innym, serów (od Wańczyka), salcesonu (dla Widelca), pieczywa i kapusty kiszonej w główkach. Walenty Kania ugościł mnie flakami, które, o dziwo, pachniały dużo przyjemniej niż flaki zwykły pachnieć, a potem dokonał cudownego rozmnożenia kiełbasy z kozy. W sumie więc z wizyt na targach jestem zadowolona i mam nadzieję, że organizatorzy postarają się aby następnym razem zadowoleni byli też wystawcy i żeby chcieli do Krakowa na Terra Madre wracać.

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - stoisko Consonni

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Walenty Kania i Pazibroda

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Walenty Kania

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - wina

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - warsztaty Azja w Polsce

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - warsztaty Azja w Polsce - Mateusz Suchecki

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - warsztaty Azja w Polsce - kimchi z jabłek

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - warsztaty Azja w Polsce - Bitos Hoang i Mateusz Suchecki

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Kuchnia tatarska - Dżenneta Bogdanowicz - pierekaczewnik

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Kuchnia tatarska - Dżenneta Bogdanowicz - krojenie pierekaczewnika

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Kuchnia tatarska - pierekaczewnik

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Kuchnia tatarska

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Sylwester Wańczyk i sery

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - trufle

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Szklarek, Janicki i Nowicki

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Kuba Janicki i Wojciech Nowicki

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Jacek Szklarek, Kuba Janicki i Wojciech Nowicki

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - warsztaty Wina naturalne w wydaniu płci pięknej

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Wina naturalne w wydaniu płci pięknej

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Wina naturalne w wydaniu płci pięknej - warsztaty

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Slow Food Szczecin

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Walenty Kania - podroby

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Tłocznia Chocznia

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Myśliwskie Smaki

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Joanka

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Gawor z Podstolic

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Gospodarstwo Mleczne Łukasików

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Gospodarstwo Mleczne Łukasików - buncok

Kraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Austriackie Exclusive

terKraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - grzyby

terKraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - grzybyArt Food

terKraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Piskorek

terKraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Rybajka

terKraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Wojciech Komperda

terKraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre -oscypki

terKraków - Centrum Kongresowe ICE - Terra Madre - Consonni

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter