Majówka czyli widelcowe podsumowanie numer 32 – kwiecień/maj 2017
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?
ZAMKNIĘCIA: Na Woli zamknięto włoską restaurację Chianti oraz restaurację Pomodorino. Tę ostatnią zastąpi restauracja Per Tutti z nowym właścicielem. Zamyka się również uzbecki bar Bek Somsa przy alei Kijowskiej.
Wydarzyło się w Krakowie (16-30 kwietnia 2017):
18 kwietnia, Przystanek Pierogarnia uruchomił nowy punkt przy Kauflandzie na osiedlu Kombatantów.
20 kwietnia, przy Mogilskiej, otwarto sklep Wagelove oferujący duży wybór produktów na wagę (suszonych owoców, bezglutenowych mąk) oraz śniadania i kawę.
22 kwietnia, otwarto Bistro Medusa przy Warszauera. W menu króluje kuchnia sycylijska.
22 kwietnia, otwarto Halę Główną nowe miejsca w Tytano (za Kraftem i Meat&Go). Znajdziecie tam kraftowe piwa z 10 kranów, autorskie koktajle, własnej produkcji infuzy, dobrą kawę i proste jedzenie (pizza, paluszki grissini).
26 kwietnia, Ogrodnicy w kuchni otworzyli nowy sklep przy ulicy Masarskiej.
27 kwietnia na Dajwór 21 powróciła Gruzja na kółkach.
29 kwietnia, otwarto nową lodziarnię przy rynku Podgórskim: Emil kręci lody.
29 kwietnia, Kocham naleśniki otworzyło punkt w nowej lokalizacji przy Galerii Kazimierz.
29 kwietnia, otwarto nowy punkt Good Lood na Azorach.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 maja 2017):
Od 1 do 3 maja, Majówka w Bezogródku czyli otwarcie sezonu grillowego. Nie zabraknie klasyków, jak i wyszukanych nowości.
5 maja, pierwsze urodziny Krakowskiej Wolnicy. Czekać na Was będą specjalne urodzinowe koktajle.
5 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.
5 maja, drugie urodziny Carioca Resto Bar i koncert na żywo.
6 maja, otwarcie Resto Bar Ogień w Pogorzanach czyli restauracji jakiej jeszcze nie było, za którą stoją Jadwiga, Marcin i Kuba Lorek, których znają wszyscy, którzy odwiedzili Koziarnię, Pavel Portoyan (Krakó Slow Grill), Aleksander Baron (Solec44), Rafał Bernatowicz (BernOnTable), Bartosz Wilczyński (Promotor kulinarny) i Przemysław Błaszczyk. „Ogień” bazuje na wspólnocie bliskich sobie ludzi oraz na najlepszym jakościowo, lokalnym produkcie, traktowanym z najwyższym szacunkiem. Sens „OGNIA” to: krystaliczna woda, otwarty ogień, sól i produkt.
6 maja, w Pożegnaniu z Afryką, degustacja/foodpairing serów francuskich połączony ze świeżo paloną kawą – nie francuską, lecz z różnych zakątków świata.
7 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej, a 12 maja, kuchni indyjskiej.
10 maja, w ICE, konferencja gastronomiczna „Zatrudniaj, angażuj i zarabiaj”.
11 maja, w Zakładce, Riesling na 3 kieliszki – kolacja z winem.
11 maja, w „po prostu wino”, ostatnia degustacja BYOB czyli „bring your own bottle”.
12 maja, w kinie KIKA, wytrawny wieczór filmowy: Riesling. Tym razem za selekcję win odpowiada Tomasz Wagner. On też przeprowadzi Was przez świat rieslinga. Do wina dobrane zostaną przekąski i film, którego tytuł ujawniony zostanie już niedługo.
13 i 14 maja, pierwszy w tym roku zjazd food trucków pod Galerią Kazimierz czyli Street Food Polska Festival. Szykuje się doskonały skład z takimi gwiazdami jak B.B.Kings, Momo-Smak Kuchnia Azjatycka, AkitaRamen. Oprócz nich jeszcze wiele innych food trucków, z których część pojawi się w Krakowie po raz pierwszy.
13 maja, w gospodarstwie Podskalany, degustacja win i serów, zorganizowana we współpracy ze Stacja Winiarska Michałowice.
Co dalej?
Na Stradomskiej 17 powstaje Bhajan Cafe.
Na maj planowane jest otwarcie Ka udon bar.
Na Siennej, w miejscu po restauracji Aperitif, powstaje Moo Moo Steak & Wine.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.