Lato, lato czyli widelcowe podsumowanie numer 39 – sierpień 2017

Kraków - Good Lood

Co nam umknęło w poprzednich miesiącach:

5 lipca, otwarto lunchbar, Pani Pasta, przy ulicy Starowiślnej. W menu świeże makarony, panini i kebab z kurczakiem.

17 lipca, ruszył food truck niemieckiej sieci Max&Moritz serwujacy kurczaki z rożna i zestawy obiadowe.  Znajdziecie go pod hipermarketem Carrefour przy ulicy Witosa.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 sierpnia 2017):

5 sierpnia, otwarto Gelaterię Vincenti przy ulicy Bonifraterskiej. Oprócz lodów, znajdziecie tam świeżo wyciskane soki i kawę.

11 sierpnia, otwarto nowy lokal Hana Sushi przy ulicy Kupa. Restauracja przeniosła się tutaj z ulicy Węgłowej.

12 sierpnia, otwarto kawiarnię i cocktail bar Mojito Caffé przy ulicy Meiselsa.

12 sierpnia, otwarto delikatesy Tre Storie na Zabłociu. To pierwszy koncepcyjny sklep Consonni, w którym znajdziecie słodkie produkty Consonni, delikatesowe produkty rekomendowane przez Slow Food oraz świeżo wypalaną kawę.

12 sierpnia, na Mostową, powróciła kawiarnia Po Drodze.

14 sierpnia, Good Lood otworzył nowy lokal przy placu Axentowicza.

15 sierpnia, w kiosku na rogu Kijowskiej i Nawojki, ruszyła piadineria Il pezzo. Serwują piadine i panini włoskich składników, a za przepisem na ciasto, wypiekane w piecu opalanym drewnem, stoi ekipa z En Plato.

Wydarzy się w Krakowie (16-31 sierpnia 2017):

Piknik Krakowski odbywa się w  soboty w Parku Bednarskiego (sierpień), a w niedzielę w Parku Decjusza (sierpień) i Parku Kościuszki (wrzesień).

17 sierpnia, restauracja White Camel świętuje pierwsze urodziny. Z tej okazji, do końca sierpnia obowiązywać będą różne promocje, których szczegóły znajdziecie w wydarzeniu.

18 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej. W menu ravioli, filet z kurczaka i tarta.

18 sierpnia, w Tytano, otwarcie restauracji i cocktail baru Enklawa. W weekend otwarcia otrzymacie 20% rabatu na wszystkie dania serwowane z kuchni.

18 sierpnia, w Klubie Parkowe Wzgórze w Mogilanach, degustacja komentowana Wieczór przy winie, którą poprowadzi Basia Lejkowska. Sprowadzane przez Basię wina będą trzonem sklepu z winem, który już niebawem zostanie uruchomiony przy bistro Klubu Parkowe Wzgórze.

18 sierpnia, w Krakowskiej Wolnicy, Wild Turkey night! czyli wieczor z koktajlami na bazie bourbonu.

18 sierpnia, w Dworze Sieraków, Winny Piątek czyli tematyczna kolacja z dobranymi do potraw winami, pod hasłem: Polskie sady i ogrody oraz nowoczesne wina z Mołdawii.

18 sierpnia, Bezogródek All Night Long czyli piwo, jedzenie i muzyka do białego rana.

19 i 20 sierpnia, przed Galerią Kazimierz, czwarta już w tym roku edycja Street Food Polska Festival.

19 sierpnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiny. W menu: stek z polędwicy z sosami, ragout i sałatka z rostbefem.

22 sierpnia, otwarcie bistro Mezzalians przy ulicy Nadwiślańskiej. Serwowac będą dania kuchni libańskiej i libańsko-syryjskiej, a trzon ich menu stanowić będą mezze czyli przystawki.

24 sierpnia, Klub Parkowe Wzgórze zaprasza na sushi.

26 sierpnia, w Szkole Sommelierów, Podstawowy kurs wiedzy o winie.

26 sierpnia, w Food&People by Pastrami Deli, warsztaty z przygotowania ramenu, do którego dodatkiem będzie oczywiście pastrami.

29 sierpnia, w Pauzie In Garden, spotkanie pod hasłem: Być albo nie być wege. Zdrowotne aspekty diet bezmięsnych.

Co dalej?

Na rogu ulic Floriańskiej i świętego Marka powstaje restauracja śródziemnomorska Trattoria Degusti. Otwarcie nastąpi, prawdopodobnie, jeszcze w sierpniu.

W sierpniu rusza cukiernia Na Ciacho przy ulicy Kazimierza Wielkiego.

Na Ruczaju powstaje restauracja Łemkowski Gar.

Na początku września rusza Paninoteca przy ulicy świętego Tomasza.

Szykują się zmiany w Zalipiankach. Jednym z udziałowców lokalu została Ewa Wachowicz, która planuje serwować w restauracji dania kuchni polskiej i regionalnej.

Przy ulicy Radzikowskiego powstaje restauracja Mamma Toscana.

M22 planuje otwarcie food trucka, który stacjonował będzie przy ulicy Dekerta.

Na Krakowskiej szykuje się otwarcie Krakowskiego Croissanta (naprzeciwko Curry Up).

W niedługim czasie, w Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter