Tańce, hulanki, swawola czyli widelcowe podsumowanie numer 27 – luty 2017

 

 Najedzeni Fest - Karnawał - Kraków - Carioca

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

Z końcem 2016 roku działalność zakończyło Leniwe Kopytko przy ul. Dajwór.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 lutego 2017):

7 lutego miało miejsce otwarcie wegetariańskiego lokalu Hariprasad Samosa&Curry.

14 lutego otwarto Legal Cakes, kawiarni z dietetycznymi deserami. W ich ofercie znajdziecie śniadania, ciasta, desery bezglutenowe, bez laktozy, wegańske i stworzone z myślą o diabetykach.

Przy Brodzińskiego, w lokalu po Chicken Cafe,11 lutego otworzyła się restauracja baskijska Euskadi. W ofercie tapas i nie tylko. Świetne ceny, a i smak podobno niezgorszy. Nasz kandydat na najbliższy obiad na mieście.

Wydarzy się w Krakowie (16-28 lutego 2017):

Od 10 lutego  do 31 marca, w Białej Róży można spróbować prawdziwego rarytasu – norweskiego Dorsza Skrei. Jego smakiem delektowali się wikingowie. „Skrei” oznacza „wędrowiec”, dorasta za kołem podbiegunowym, gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. Odławiany jest dopiero, kiedy kończy pięć lat i udaje się w długą drogę ku norweskim Lofotom. Ta długa droga, jaką pokonuje Skrei, sprawia, że jest tak niepowtarzalny. Oprócz Białej Róży, przystawkę i danie główne ze Skrei ma w swojej karcie również Ed Red.

Od 14 do 19 lutego trwa Coffee Week Kraków. Z aplikacją KofiUp możecie w tym czasie zakupić kawę (w wybranych kawiarniach) w atrakcyjnych cenach. Dostępne są również zniżki na desery.

16 lutego  do wyboru macie kilka warsztatów i degustacji. W Atelier już o 10.30 rusza Cooking class: Pierogi Grandma Style in Kraków! czyli warsztaty kulinarne z tradycyjnej kuchni polskiej. W restauracji Pod Aniołami walentynkowa degustacja chorwackich win, w Albertinie kolacja z Tokajami w Krakowie, a w „po prostu wino”” Wino-Sake-Sushi czyli wina oraz sake w połączeniach z sushi.

17 lutego również macie w czym wybierać. W Winestone na Pawiej, Bitwa na Kieliszki, w Wine Spot degustacja w ciemno, w restauracji Biała Róża degustacja francuskiej brandy Armaniak połączona z menu degustacyjnym, w GARAŻ Food&Wine poświęcenie nowej sali degustacyjnej, w Winomanie degustacja Wino i miłość i wreszcie w Wavelove wieczór pod hasłem Witamy Austrię w Wavelove  czyli kolacja w stylu austraiackim.

W sobotę, 18 lutego, dzień możecie rozpocząć od drugiego śniadania w Chederze, kontynuować na degustacji win z gospodarstwa Gaja w Stoccaggio oraz na warsztatach Cucinare bene z Krakowskim Makaroniarzem, a zakończyć na KarnawaLove reWalentynkowe DjParty! na Lipowej 6F.

W niedzielę, 19 lutego, Kulinarne Kreacje zapraszają na warsztaty kuchni japońskiej. Warsztaty poprowadzi Jakub Antoniszak znany jako „Komar”.

Od 20 do 28 lutego 2017 potrwa Fine Dininig Week czyli festiwal dedykowany kulturze restauracyjnej na najwyższym poziomie. W Krakowie, w Fine Dining Week udział biorą: Albertina Restaurant & Wine, Restauracja Biała Róża, Copernicus, CORSE – Restauracja Korsykańska, Kraków, Enoteka Pergamin, Filipa 18, Garden Restauracja, Hilton Garden Inn, L concept: Bar & Restaurant 13, Pod Nosem – Kanonicza 22, Restauracja Qualita, The Olive w Sheraton Grand Krakow, Twój Kucharz, Wierzynek, Włoska i ZaKładka – Food & Wine.

22 lutego na lipowej, kolejna edycja Podwieczorku na dwa kieliszki. Tym razem gwiazdą wieczoru będzie Legendarna Starka. W tym samym dniu Winoman zaprasza na Wieczory z Polskim Winem: Biodynamiczne Wina z Wieliczki.

23 lutego, w Wine Spot, degustacja pod hasłem Wino i łakocie. To oczywiście Tłusty Czwartek więc nie zabraknie tradycyjnego pysznego pączka ale i specjalnie przygotowanych na ten dzień słodkości.

24 lutego, u Naturalistów, startuje ”pub crawl”, podczas którego spróbować będzie można różnych win Meiklang. Tymczasem w Magazynie Wina degustacja win argentyńskich ze specjalnym menu.

Również 24 lutego, w Wavelove, wieczór portugalski. Podczas portugalskiego wieczoru będzie można kosztować przekąsek przygotowanych na bazie portugalskich specjałów z Amesa i delektować się portugalskim winem.

24 lutego  w Chederze kolacja szabatowa, inspirowaną żydowską kuchnią. W menu pity, hummus, a także burekas z paprykowym musem i desery.

25 lutego,  w nowo otwartej restauracji Anatomia, odbędzie się lekcja anatomii Tematem lekcji będzie pieczone prosię.

25 lutego  w Kinie pod Baranami obejrzeć można będzie film o najlepszej restauracji świata czyli Nomie. Krakowska premiera filmu połączona będzie z dyskusją po projekcji oraz kolacją inspirowaną kuchnią nordycką w restauracji Albertina.

25 lutego,  w Wine Spot, Before – wine & tapas party. Na ostatnia sobotę karnawału szykują dla Was ‚bifor’ w postaci bezpłatnej degustacji karnawałowych win. Będą musiaki, musanty 🙂 primitivo i kilka innych fajnych flaszek. Degustacja ma formułę: „Przyjdź, degustuj różnych win do woli i kup jedną z prezentowanych w tym dniu butelek”.

26 lutegoNajedzeni Fest! Ostatki oczywiście w Forum Przestrzenie. Będzie można konsumować, kupować, wziąć udział w warsztatach dla dzieci, których tematem będą kasze, albo w degustacji win.

Również 26 lutego,  w Soho Coffee, odbędą się warsztaty latte art. Nauczycie się prostych wzorów na kawie typu serce, tulipan. Zobaczycie na ile różnych sposobów można wykonać każdy ze wzorów.

28 lutego, w VintageMini Class. Klasyczna Europa – Hiszpania czyli mieszanka, tylko trochę wybuchowa, warsztatów, panelu degustacyjnego, treningu, wymiany myśli oraz doskonalenia wiedzy o winie. Organizatorem jest stowarzyszenie Kobiety i Wino.

Co dalej?

W drugiej lutego planowane jest otwarcie Pieca na Zabłociu. W menu oczywiście pizza i inne wypieki. Pierwsze testy wypadły podobno bardzo pomyślnie.

Lubiany lokal La Petite France ma powrócći w nowej odsłonie przy ulicy Szpitalnej jeszcze w lutym.

Przy ulicy Augustiańskiej 5, powstaje bar śniadaniowy Ranny Ptaszek. Otwarcie już niedługo.

W marcu planowane jest otwarcie restauracji Zielonym Do Góry przy ulicy Lwowskiej.

W pierwszym kwartale 2017 rozpocznie działalność Cafe Lisboa przy ulicy Dolnych Młynów 3/4.

Do otwarcia restauracji przy rondzie Grzegórzeckim przymierza się też Burgertata.

Czekamy też na otwarcie restauracji i bistro Tomasza Leśniaka przy ulicy Krzyża.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.