Wiosna, ach to ty czyli widelcowe podsumowanie numer 6 – marzec/kwiecień 2016

Choć dzisiaj akurat tego nie widać, zgodnie z kalendarzem, do Krakowa i krakowskiej gastronomii zawitała wiosna. Mamy dzisiaj dla Was sporo smakowitych informacji o nowo otwierających się lokalach i wszystko wskazuje na to, że nadchodzące tygodnie nie będą gorsze. Ten miesiąc rozpoczynamy z Restaurant Week i mamy nadzieję, że udało Wam się już zarezerwować stoliki w wymarzonych restauracjach. My naszą przygodę z rozkwitającą sceną restauracyjną zaczynamy już jutro i mamy w planie odwiedzić co najmniej trzy restauracje. O wrażeniach z tych wizyt na pewno Wam opowiemy. A teraz przeczytajcie, co jeszcze nas czeka w najbliższych tygodniach.

Kraków - Kyoto takoyaki - kulki z ośmiornicą - lokal

Wydarzyło się w Krakowie (16-31 marca 2016):

Od 18 marca, Holenderskie Sery mają już swój sklepik przy Starym Kleparzu. Jeśli jeszcze nie byliście, to zajrzyjcie koniecznie. Mają otwarte do 17, ale udało mi się zrobić zakupy i po tej godzinie. Mój ostatni ulubieniec to kozieradka, trufla i borowiki.

19 marca miało miejsce otwarcie Zupa Soup Factory na Warszauera 3, czyli drzwi w drzwi z otwartym równie niedawno ZUPA Soup Bar. Mamy w planach zupowy maraton zaczynając od Warszauera, przez Mostową w Zamieszaniu na Rajskiej kończąc.

21 marca otwarto nową kawiarnię przy Rakowickiej 20, Blossom. W menu oczywiście dużo kawy, alternatywy i klasycznej, a poza tym śniadania, bajgle, kanapki i słodkości. Prezentuje się to wszystko niezwykle zachęcająco więc zapewne niedługo wybierzemy się tam na śniadanie.

23 marca wystartowało Ciuri Ciuri czyli sycylijski fast food autorstwa odpowiedzialnego za Coca Antonia. Przygody z Coca i z lodami na Warszauera wspominamy dobrze, więc zajrzymy też z pewnością do Ciuri Ciuri.

31 marca, przy Lubicz, tam gdzie kiedyś rezydowała restauracja Trzy Kroki w szaleństwo, otwarto Terytorium Smaku. Patrząc na menu i wystrój, w mojej opinii ten lokal nie wyróżnia się absolutnie niczym więc będę potrzebowała dodatkowej zachęty żeby się tam wybrać. Jeśli ktoś z Was spróbuje i stwierdzi, że warto, to dajcie proszę znać. Poza tym bardzo nie lubię, kiedy ktoś podaje link  do strony, na której nie ma absolutnie nic.

31 marca miało nastąpić ponowne otwarcie restauracji 27 Porcji. Zapowiadają powrót do sezonowej kuchni z początków działalności. Relacji lub zdjęć z otwarcia na razie brak.

ZAMKNIĘCIA: 

16 marca o zamknięciu poinformowała restauracja japońska Kyoto Takoyaki. Komu nie udało się spróbować kulek z ośmiornicą, musi mieć nadzieję, że kiedyś uda im się do biznesu powrócić. Trzymamy kciuki.

Zafarszowani ogłosili zmianę lokalizacji, ale na razie nie wiadomo gdzie się przenoszą.

Wydarzy się w Krakowie (1 – 15 kwietnia 2016):

1 kwietnia  wystartował, wspomniany już wyżej, Kraków Restaurant Week. Tematem przewodnim tej edycji jest hasło „Kwitnąca scena restauracyjna”, „pod którym kryje się zdumiewający rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat – mnogość nowych i zaskakujących konceptów kulinarnych, wielki powrót świeżych i lokalnych składników, a także odwaga Restauratorów i Szefów Kuchni” (cytat za stroną wydarzenia). W krakowskim tygodniu restauracyjnym bierze udział 30 restauracji, a niektóre proponowane menu (w cenie 39 PLN za 3 dania) są naprawdę ciekawe.

Na 1 kwietnia planowane było otwarcie nowego parku food trucków czyli Bezogródka. Niestety pogoda dziś akurat nie dopisała. Ale już jutro powinno być lepiej i możecie udać się na Piastowską na belgijskie frytki, kawę z Bike Café, hot dogi od Jadło na kółkach, zapiekanki od  zapieksownia  oraz napoje od JOHN-LEMON POLSKA. Oficjalne otwarcie ma nastąpić 16 kwietnia. Od tej daty będzie czekać tam będzie na Was duży grill i dziesięć food trucków. Czekamy niecierpliwie na więcej szczegółów.

Również, 1 kwietnia, będziecie mieli szansę wziąć udział w jednej z czterech degustacji (ale musicie się bardzo pospieszyć): win polskich na Lipowej 6F, degustacji w ciemno w Stoccaggio na Krupniczej, prezentacji win naturalnych w Psie Pianiście (również w sobotę) albo w Przygodzie z winem dla początkujących w Magazynie Wina.

2 i 3 kwietnia, w Stoccaggio, Podstawowy Kurs wiedzy degustacji wina, a w BARaWINO (2 kwietnia), degustacja chleba i wina połączona ze zwiedzaniem zabytkowej kazimierskiej Piekarni Mojego Taty. O chlebie opowie Wojciech Smętek, założyciel Piekarni, a o winie – Marcin Zatorski i Marek Kondrat.

2 i 3 kwietnia, Atelier zaprasza na weekendowe śniadanie. Tradycyjnie będą opcje dla mięsożerców, pyszne i zdrowe wege i coś dla łasuchów.

3 kwietnia, Metaforma zaprasza na piknik z Otwartymi Klatkami i będzie częstować hot dogami z sojowymi parówkami.

4 kwietnia, Biała Droga, zaprasza na warsztaty dietetyczne. Temat: Odżywianie na WIOSNĘ wg dietetyki TCM.

5 kwietnia, w Stoccaggio, degustacja win węgierskich. Gościem specjalnym degustacji będzie Gergely Somogyi z portalu Tokaj Today, który zaprezentuje topowe tokajskie butelki od uznanych producentów.

7 kwietnia, Podgórskim Salonie Degustacyjnym, odbędzie się degustacja whisky The Glenfiddich.

Również 7 kwietnia,  w Vintage, wyjątkowe spotkanie przy winie, którego gośćmi będą: Agnieszka Wyrobek Rousseau, oraz Jarosław Springer.

8 kwietnia, Pierwsze Urodziny House of Donuts Na Jana. Z tej okazji przewidują różne atrakcje, w tym konkursy z nagrodami w postaci najlepszych donutów oraz nowe limitowane smaki donutów.

9 kwietnia, Warsztaty Kulinarne: Kuchnia Włoska z Krakowskim Makaroniarzem w ramach Restaurant Week oraz warsztaty rybne z Pawłem Portyanem na Lipowej.

Również 9 kwietnia, Karczma Cekierkówka w Kocmyrzowie zaprasza na warsztaty dla dzieci z pieczenia owsianych ciasteczek, a Cheder i Piekarnia Mojego Taty zapraszają na warsztaty pieczenia chałki.

10 kwietnia, Pauza In Garden, organizuje Roślinne Porady – Kraków – Wiosenne chwasty jadalne. Podczas tego spotkania z cyklu “Wiosenne chwasty jadalne” dowiecie się co zbierać i jeść w okresie od marca do maja włącznie.

11 kwietnia, Whisky Masterclass w Enotece Pergamin. Whisky takich marek jak: Balblair, Old Pulteney i Hankey Bannister zaprezentuje Globalny Ambasador International Beverage – Łukasz Dynowiak.

13 kwietnia, Kulinarne Kreacje zapraszają na Wegańskie burgery. Warsztaty z Wegan Nerd. W programie również przygotowanie pieczywa i kręcenie majonezu.

14 kwietnia kolejnym gościem „Podwieczorka na dwa kieliszki” na Lipowej będzie Grzegorz Turnau.

15 kwietnie, Podgórski Salon Degustacyjny zaprasza na Whisky Tasting Competition.

Co dalej?

Na dniach powinna się otworzyć nowa kawiarnia przy ulicy Starowiślnej: Mo-ja Cafe. Niestety nie podają jeszcze konkretnej daty otwarcia, ani też nie zdradzają, czego, oprócz kawy, będzie można u nich spróbować.

Na Rynek Główny powraca Da Pietro, nowy adres to Rynek Główny 19. Otwarcie już niebawem.

Na Anny, na miejscu The Dorsza, trwają przygotowania do otwarcia restauracji o swojskiej nazwie, ale niecodziennej pisowni: STóŁ. Z opisu na Facebooku wynika, że menu będzie dość zróżnicowane: „Azjatycka, fusion, Hamburgery, Owoce morza i Steki”. Choć wolimy miejsca o zawężonej specjalizacji, musimy przyznać, że zdjęcia dań na ich profilu prezentują się apetycznie. Oby za wyglądem szedł też smak.

Przy kładce (róg Mostowej i Podgórskiej) zagości Chinkalnia. Wrocławski oddział zbiera bardzo dobre recenzje więc może w końcu ktoś ten nieszczęsny lokal odczaruje.

Streat Slow Food planuje otwarcie SSF kiosku z burgerami. Opublikowane na Facebooku zdjęcia sugerują, że będzie on znajdował się na skwerze Konika Zwierzynieckiego, tam gdzie kiedyś serwowano smażone mrożonki z Holandii. Otwarcie planowane jest na maj, a my już nie możemy się doczekać, bo to rzut beretem od nas. 😉

W miejsc zlikwidowanego niedawno Bon Appetit szykuje się Krym Art&Grill. Na razie zwiastuje to tylko kartka wetknięta za szybę. Czekamy na rozwój sytuacji.

Na miejscu kebaba La Marsa na placu Wolnica podobno powstaje lokal z lodami rzemieślniczymi. Podobno, bo jeszcze nie mieliśmy okazji sprawdzić. Szkoda, że La Marsa zniknęła z mapy Kazimierza, bo to, naszym zdaniem, najlepszy kebab w mieście. Pozostają nam wycieczki na Kalwaryjską.

W lokalu po Ancorze, przy Dominikańskiej, nadal urządza się restauracja i winiarnia Albertina Restaurant & Wine. Szczegóły, co do daty otwarcia i charakteru menu restauracji nadal nieznane. Ostatnio zaserwowali nam  na Facebooku zdjęcia homarów i ogłosili, że otwarcie już niedługo. Widziany był tam również Kuba Janicki, co może oznaczać tylko to, że prace nad kartą win trwają.

W niedalekiej przyszłości, na rogu Bronowickiej i Głowackiego pojawić powinien się też wegański food truck. Damy Wam znać jak poznamy więcej szczegółów.

Wciąż czekamy na nowy adres restauracji Trzy Kroki w Szaleństwo.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter