Gdzie po Wielkanocy czyli widelcowe podsumowanie numer 31 – kwiecień 2017

Wreszcie ruszył Piec na Zabłociu

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

1 marca, na Bieżanowie, ruszyła budka serwująca poutine czyli frytki z sosem pieczeniowym i serem. Wśród dodatków również boczek i mix mięs, a ofertę uzupełniają zapiekanki.

30 marca otwarto na Kleparzu Punkt Smaków, znany już bywalcom Placu Imbramowskiego. W ich ofercie znajdziecie naturalne wędliny, wytwarzane według domowej receptury,  zupy, pierogi, gołąbki czy pyzy.

ZAMKNIĘCIA: 31 marca zamknięto cukiernię Kama przy ulicy Szewskiej.

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 kwietnia 2017):

1 kwietnia, ruszył Smokehouse BBQ przy Błoniach. W menu burgery, żeberka, kanapki z boczkiem i pastrami.

4 kwietnia, otwarto na Kleparzu Zdrowe Ciacho, cukiernię wytwarzającą ciasta wyłącznie z naturalnych składników, a także ciasta dla cukrzyków i osób z alergiami.

4 kwietnia, otwarto restaurację Nota i bistro Bene sygnowane przez kucharza polskiej reprezentacji w piłce nożnej, Tomasza Leśniaka.

6 kwietnia, otwarto Cafe Lisboa serwującą tradycyjne, portugalskie tarteletki pastéis de nata .

8 kwietnia miało miejsce długo oczekiwane otwarcie Pieca na Zabłociu.

12 kwietnia, na Zwierzynieckiej, otwarto Big Hat of Coffee, kawiarnię oferującą też spory wybór słodkości.

13 kwietnia, na skwerku przy Bobrzyńskiego na Ruczaju, ruszyła wreszcie przyczepa Dilera. Ich oferta to kanapki, między innymi Philly Cheese Steak. Testy po świętach, jak się zbytnio nie przejemy. 😉

Od 13 kwietnia działa tez Cargo, restauracja i steak house w Tytano. Na razie działają jeszcze z okrojonym menu, bez win i mocnych alkoholi, z nieskończonym wystrojem i bez finalnie wydrukowanych kart menu, ale już możecie tam zaglądać.

Wydarzy się w Krakowie (16-31 kwietnia 2017):

W świąteczny poniedziałek, 17 kwietnia, w Bezogródku, polowanie na pisanki, w których czekają na was niespodzianki, w tym vouchery na pyszności z food trucków.

20 kwietnia, w Szkole Sommelierów, Masterclass Rioja i Priorat czyli możliwość tajemnic dwóch najsłynniejszych apelacji Hiszpanii posiadających ajwyższą klasyfikację DOCa. W Wine Spot, degustacja pod hasłem Malbec &Friends,  w BARaWINO, degustacja czwartkowa, połączona z wernisażem zdjęć z Winnicy Turnau autorstwa Katarzyny Kasickiej, a w „po prostu wino” degustacja: Wino i szparagi.

Od 21 do 30 kwietnia potrwa kolejny Kraków Restaurant Week, który tym razem odbywa się pod hasłem: Emocje na talerzach. W festiwalu udział biorą, między innymi, Bistro 11Gąska, Hilton Garden Inn Kraków Airport, Hurry curry, Klimaty Południa, Kurka wodna, NINE Kitchen, Rzeźnia, STóŁ, Twój Kucharz, Włoska.

21 kwietnia, Białej Róży, degustacja Białych Kruków Dionizosa czyli prawdziwych rarytasów z historycznych piwnic wraz z menu specjalnie dopasowanym do tych wyjątkowych win.

21 kwietnia, w Wavelove, kolacja degustacyjna połączona z degustacją win, której motywem przewodnim będzie Austria.

21 kwietnia,  w Wine Concept, degustacja komentowana win egerskich.

22 kwietnia, otwarcie Hali Głównej czyli nowego miejsca w Tytano. Co tam znajdziecie? Kraftowe piwa z 10 kranów, autorskie koktajle, własnej produkcji infuzy, dobrą kawę i proste jedzenie.

22 kwietnia,  w Scandale Royal, Weekendowa Szkoła Winicjatywy czyli weekendowy kurs wiedzy o winie.

22 kwietnia,  w „lutomski.wino”, degustacja win z położonej u podnóża Alp winnicy Baud, a wieczorem kolacja połączona z degustacją win z tejże winnicy.

22 kwietnia,  w Deli 8, warsztaty kulinarne pod hasłem dania kuchni francuskiej a la bistro.

22 kwietnia,  w Magazynie Wina, degustacja win mozelskich z winnicy rodziny Lotzów.

22 i 23 kwietnia,  w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego, XX Małopolska Giełda Agroturystyczna. To wydarzenie to nie tylko promocja oferty agroturystycznej Małopolski, ale także prezentacja i  degustacje potraw i napojów regionalnych.

22 i 23 kwietnia,  w Bezogródku, odbywał się będzie zlot foodtrucków. Lista wystawców ma pojawić się wkrótce na stronie wydarzenia. – w związku z pogorszeniem pogody wydarzenie zostało przeniesione na czerwiec.

23 kwietnia,  na Starym Kleparzu, pierwszy w tym roku Art & Food Bazar, na którym znajdziecie, jak zwykle, owoce morza, wino i mnóstwo propozycji wegetariańskich.

24 kwietnia, w Ti Amo Ti, spotkanie pod hasłem: Makaron we Włoszech. Historia Makaronu.

26 kwietnia,  w ramach cyklu: Kobiece wieczory przy winie, stowarzyszenie Kobiety i Wino zapraszana spotkanie w wine barze Winestone przy ulicy Pawiej.

27 kwietnia, kolejny Podwieczorek na dwa kieliszki, jak zwykle na Lipowej 6f. Mariusz Kapczyński zaprezentuje dwie niezwykłe winnice z Dolnego Śląska: Winnicę De Sas i Winnicę Wzgórz Trzebnickich.

27 kwietnia,  w Zakładce, Szparagi na 3 kieliszki – kolacja z winem. Menu pojawi się wkrótce na stronie wydarzenia.

27 kwietnia, stowarzyszenie Kobiety i Wino zaprasza na Mini class: Klasyczna Europa – Francja.

29 i 30 kwietnia, odbędzie się szkolenie z florystyki cukrowej czyli jak wykonać kwiaty i liście z cukru.

29 kwietnia, warsztaty “Coffee Hunting – czyli jak wybierane są najlepsze kawy świata”. 

Co dalej?

Na Stradomskiej 17 powstaje Bhajan Cafe.

Na maj planowane jest otwarcie Ka udon bar.

Na placyku przy Dajwór 21 stacjonuje serwująca pizzę przyczepa Laki Luka. Mają zamknięte do końca marca. Damy Wam znać, kiedy się znowu otworzą.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.