Nowe otwarcia w nowym roku czyli widelcowe podsumowanie numer 1 – styczeń 2016

W związku z tym, że w Krakowie dzieje się kulinarnie coraz więcej, a my nie nadążamy z recenzowaniem dla Was wszystkich nowych lokali, chcielibyśmy zaproponować Wam nową formę wpisów, bardziej informacyjną, nawiązującą w formule trochę do kalendarium, a trochę do spacerów. Chcemy informować Was szerzej, i bardziej regularnie, o tym, co ciekawego się w Krakowie wydarzyło (otworzyło) i co nas czeka na w nadchodzących tygodniach. Początkowo planujemy publikować nasze podsumowania co dwa tygodnie, ale jeśli będzie taka potrzeba, mogą one ukazywać się nawet co tydzień. Wasze opinie i komentarze są, jak zawsze, mile widziane.

Kraków - Zenit - MIodowa

Wydarzyło się w Krakowie (1-15 stycznia 2016):

Pierwsze dwa tygodnie stycznia to przede wszystkim otwarcia kilku nowych lokali w Krakowie. Już 1 stycznia ruszyła nowa restauracja Jana Kościuszko, Szara Gęś w Opatkowicach. Menu bazuje na mięsie, choć jest tez kilka pozycji z ryb i owoców morza. Wegetarianie raczej nie mają tam czego szukać. Chyba, że mają ochotę na pieczone ziemniaki albo pierogi.

Od 6 stycznia działa Industrial Restro & Bar na Zabłociu (ul. Lipowa 4a). Jak informują właściciele, lokal jest wynikiem połączenia trzech pasji: jedzenia, sztuki i architektury. Wnętrze, które mieliśmy okazję, na razie, podziwiać tylko z zewnątrz i na zdjęciach, prezentuje się imponująco. Podobno warto spróbować pierożków z dzika. Menu jest dostępne na Facebooku i na pierwszy rzut oka, ceny wydaja się dość wygórowane jak na Kraków. Szefem kuchni jest Michał Zakrajewski, poprzednio sous chef w Studio Qulinarnym.

Również 6 stycznia miało miejsce otwarcie rodzinnego domu restauracyjnego o niecodziennej nazwie „Kto wypuścił Skowronka?„. Restauracja mieści się przy ulicy Borkowskiej 32, i jest prowadzona przez właścicieli Malinowego Anioła (Zielonki) oraz również stosunkowo nowej restauracji Trzy Kaczki. Chodzą słuchy, że ciężko tam o stolik bez rezerwacji. Menu jest dostępne na Facebooku i na stronie restauracji.

7 stycznia wystartowało Zamieszanie Zupa Bar na Rajskiej 20. Już w pierwszych dniach działania lokalu, bemary zostały wyczyszczone do dna. Menu (dostępne na Facebooku lokalu) zmienia się codziennie i jest publikowane rano, przed otwarciem lokalu. Zupy podają w porcjach: 350 ml albo 600 ml, oraz w dwóch przedziałach cenowych (6/10 PLN i 8/12 PLN , w zależności od rodzaju zupy). Przybycie z włąsnym naczyniem obniża koszt zupy o 1 PLN. Serwują również sałatki.

Jeśli natomiast jesteście wielbicielami słodkości, to od 7 stycznia, przy Warszawskiej działa specjalizująca się w  wypiekach w amerykańskim stylu kawiarnia Sweet Life. Znajdziecie u nich również oczywiście kawę parzoną na rożne sposoby.

W okolicach 8 stycznia przy ulicy Dajwór 23/21 otworzył się Baozi House. To kolejny już lokal z pierożkami na parze.  W ofercie pierożki wegańskie i bezglutenowe. Wkrótce zupy i sałatki.

9 stycznia Pan Kumpir otworzył nowy lokal przy Meiselsa 22. Zapewniają, że będzie tak samo smacznie jak na skwerze Judah.

Choć lokal przy Grodzkiej 39 działa już jakiś czas, 9 stycznia miało miejsce oficjalne otwarcie Enoteki Pergamin, które poprowadzili Oliwier Janiak i Jakub Wesołowski. Na otwarciu pojawił się też Michel Moran. Enoteka łączy w sobie kilka konceptów: bistro z niesamowicie rozbudowana karta (menu dostępne na Facebooku), podziemnej restauracji z menu degustacyjnym,  winiarni i sklepu z winem, cocktail baru oraz delikatesów. W restauracji znajduje się również cygaro room. Na uwagę zasługuje podobno czarne risotto z krewetkami. Duży wybór polskich win i serów.

Od 12 stycznia działa restauracja Zenit przy Miodowej 19. Od dawna byłam ciekawa, co zagości w tej kamienicy po remoncie, ale aż do wczoraj pozostawało to zagadką. Według oficjalnych plotek miała się tam mieścić kancelaria adwokacka. Za kuchnię w Zenicie odpowiada Anna Rymgajło, znana już krakowskiej publiczności z takich lokali jak Deli8 czy Castor. Oficjalne otwarcie przewidziane jest na przełom stycznia i lutego. W menu (dostępnym na Facebooku) szczególnie urzekło nas śniadanie drwala. Aktualizacja: Na śniadaniu drwala jeszcze nie byliśmy, ale zarówno burgery, jaki i zupa z jagnięciną zdecydowanie na plus.

14 stycznia miało miejsce otwarcie Tak Yak Tandoori, które od początku zgromadziło tłumy. To lokal autorstwa panów znanych już z kultowego Curry Up! przy Krakowskiej. Chodzą słuchy, że butter chicken jest tam jeszcze lepszy niż w pierwszym lokalu, a baraninę i chlebki można by jeść bez końca. Za garami: Rafał Arndt i Szymon Sepiał. Na właściwą recenzję jeszcze przyjdzie czas, ale kebab barani i naan są rewelacyjne!

Spektakularnych zamknięć jeszcze w tym roku nie uświadczyliśmy, ale Kraków wciąż ubolewa nad przeprowadzką Ramen Girl of Yellow Dog do Warszawy i zamknięciem lokalu na Krupniczej.

Wydarzy się w Krakowie (16 – 31 stycznia 2016):

Na 16 stycznia planowane jest otwarcie „autentycznie indyjskiej” restauracji Zayka. Słowo zayka” pochodzi z języka Urdu i oznacza smak. Mamy więc tam spróbować smaków, które „nie są podobne do niczego co kiedykolwiek mieliśmy okazję wypróbować”. W dniu otwarcia będzie obowiązywać zamknięte menu w formie bufetu w specjalnej cenie 50 zł za osobę (dostępne na stronie restauracji). Ich standardowe menu już teraz wzbudza kontrowersje. No bo kto nie miałby ochoty na „indyjski biały ser (który) gotował się w tandoor ze zsiadłym mlekiem niezdolnym do podjęcia decyzji(…)”. AKTUALIZACJA; Zayka poprawiła już polszczyznę w swoim menu.

Na drugą połowę stycznia jest również planowane otwarcie kawiarni Niebieskie Migdały. Jednym z ich hitów ma być domowa tarta z gruszkami na winie.

Nowa restauracja powstaje też przy Zabłociu 13. Otwarcie lokalu pod przewodnictwem szefa Martina Lopeza przewidziane jest na koniec stycznia.

17 stycznia, restauracja Wiśniowy Sad szykuje kolejne warsztaty z cyklu Najedzeni, zadowoleni!  Tym razem w menu gołąbki z liści winogron. Cena 30 PLN.

Eataway zaprasza w przyszłym tygodniu akcję akcję “Wegetarianie i rowerzyści”.  Między 20 a 22 stycznia kucharze i gospodarze różnych nacji zapraszają do swoich domów w Krakowie i Warszawie na wegetariańskie kolacje z różnych stron świata. Mile widziani są również mięsożercy i ci, co na co dzień, na rowerach nie jeżdżą. Wymagana rejestracja na stronie: http://www.eataway.com/pl/meals.

Magazynie Wina planują na drugą połowę stycznia degustację karnawałową (16 stycznia) oraz kolejne spotkanie z serii „Przygoda z winem (20 stycznia)”.

16 styczniaEnotece Pergamin będzie miała miejsce degustacja komentowana win z Izraela. Tematem przewodnim będą Wzgórza Golan. Degustację poprowadzi sommelier Michał Stępień. 22 stycznia odbędzie się degustacja win z Tokaju.

Z kolei Umami zaprasza na wspólny niedzielny obiad (17 stycznia) w poszukiwaniu nowych smaków.

Drugie śniadanie zjecie w Chederze. Dwa razy w miesiącu Cheder zaprasza na szabatowe drugie śniadanie. Za każdym razem czekać na Was będzie inny zestaw, zainspirowany różnorodną kuchnią żydowską. Najbliższe śniadanie już 23 stycznia.

Tego samego dnia, Polskie Stowarzyszenie Wegańskie zaprasza na kolejną edycję Weganogarni w Pauzie In Garden. Najbliższe spotkanie odbędzie się pod hasłem: Więcej wegańskich.

W Daddy’s Billard na Krowoderskiej, 23 stycznia zagości Vagabond Pizza. Szczegóły na: http://www.pizzalove.squarespace.com/

Jak zwykle, będzie się działo również na Lipowej, 23 stycznia zapraszają na Romanian Night, a 29 stycznia na #21 edycję Podwieczorku na dwa kieliszki, podczas której, znani i cenieni szefowie kuchni, Agata Wojda i  Przemek Błaszczyk opowiedzą nam o swojej przygodzie z gotowaniem i nie tylko. Rozmowę i degustację poprowadzi niezastąpiony Mariusz Kapczyński.

25 stycznia włoska restauracja Ti Amo Ti zaprasza na degustację potraw z bakłażana.

Restauracja Cudawianki organizuje karnawałowe spotkania taneczne. Pierwsze, pod hasłem „LET’S TWIST AGAIN…”, miało miejsce wczoraj, ale kolejne już 22, 23 i 30 stycznia.

28 stycznia, w po prostu wino, degustacja win ze szczepu pinot noir.

A na ostatni dzień stycznia, Atelier, zaprasza na specjalne śniadanie pod hasłem: GIEŁDA ŚNIADANIOWA: wymień nietrafiony prezent i zjedź pyszne śniadanie!  Będą opcje dla mięsożerców, pyszne i zdrowe vege oraz coś dla łasuchów (na słodko). Dzieci mile widziane. Menu dostępne na stronie wydarzenia.

Co dalej?

Na początek lutego planowane jest otwarcie wegańskiej restauracji Krowarzywa, która ma już dwa lokale w Warszawie i wierną rzesze fanów.

W lokalu po Ancorze, przy Dominikańskiej,  urządza się restauracja i winiarnia Albertina Restaurant & Wine. nie możemy się doczekać, żeby poznać więcej szczegółów na temat tego miejsca.

Czekamy również na nowy adres restauracji Trzy Kroki w Szaleństwo i Pita Druze.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.