Na przełomie lat czyli widelcowe podsumowanie numer 24 – grudzień 2016/styczeń 2017

Kraków - Rynek Główny

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

W miejscu Krym Art & Gril powstała restauracja z całkiem podobną kuchnią o wdzięcznej nazwie Chicheri. Może to po prostu nowe wcielenie tego samego lokalu? Tego jeszcze nie rozgryźliśmy

ZAMKNIĘCIA:  Z kulinarnej mapy Krakowa zniknął Lokal z burgerami z dziczyzny, z żalem pożegnaliśmy też Tak Yaka. W miejscu Krym Art & Grill działa już nowy lokal. Działalność zawiesiła też restauracja Senses

Wydarzyło się w Krakowie (15-31 grudnia 2016):

17 grudnia otwarto Yamato Sushi przy ulicy Poznańskiej.

22 grudnia działalność zakończył Tak Yak Tandoori. Ale obiecał, że jeszcze kiedyś powróci!

22 grudnia,  informację o zawieszeniu działalności podała restauracja Senses. Powodem mają być problemamy techniczne uniemożliwiającymi funkcjonowanie restauracji w lokalu na ul. Dominikańskiej 1.

31 grudnia otworzyła  się restauracja Pod Dzikiem, która zajęła miejsce po, krótko urzędującej przy Brzozowej, Brasaileni. Specjalnością „Dzika” ma być kuchnia staropolska i dziczyzna.

Wydarzy się w Krakowie (1-15 stycznia 2017):

5 stycznia,  w „po prostu wino” degustacja pod hasłem Nowy Rok, nowe roczniki. Wina z krajów rozpieszczanych słońcem. W rolach głównych Australia i Nowa Zelandia. Pierwsze butelki z rocznika 2016 i wina, które oddają tamtejszy klimat.

5 stycznia,  Czwartkowy OPEN BAR w Krakowskiej Wolnicy. W cenie biletu, przez cztery godziny, możecie wypić tyle na ile na ile macie ochotę. Open trwa od 20:00 do 23:59 i dotyczy tylko cocktaili oraz ewentualnych napojów bezalkoholowych.

5 stycznia, w ZakładceLagobava – winiarze / degustacja / kolacja czyli degustacja win z winnicy Lagobava oraz kolacja degustacyjna.

6 stycznia,  spotkanie z winiarzami z Lagobava odbędzie się natomiast w Magazynie Wina. Spotkanie poprowadzą Mikaela i Gabriele, opowiedzą Wam o swoim kawałku raju na ziemi, swojej pracy, życiu w Piemoncie, robieniu win naturalnych, słowem życiu i pracy w zgodzie z naturą.

7 stycznia,  w Szkole Praktycznego Winiarstwa w Wieliczce, Szkolenie – Produkcja cydrów jakościowych. Szkolenie poprowadzi Agnieszka Rousseau- enolog z wieloletnim doświadczeniem cydrowniczym zdobytym we Francji i Nowej Zelandii. Autorka pierwszego poradnika produkcji cydru napisanego po polsku – „Cydr z polskich jabłek”.

7 stycznia,  w Szkole Sommelierów, Podstawowy Kurs Wiedzy o Winie.

12 stycznia, na Lipowej, kolejny Podwieczorek na dwa kieliszki. Tym razem gościem będzie Krzysztof Varga. Podczas rozmowy, prowadzonej przez niezastąpionego Mariusza Kapczyńskiego, spróbujecie win z kolekcji Krakó Slow Wines oraz przekąsek przygotowanych przez Pawła Tabora – Węgierskie Specjały.

13 stycznia, Wytrawny Wieczór Filmowy: Węgry. Kino KIKA zaprasza na pierwszy w Nowym Roku filmowo – winny wieczór, którego bohaterem będą Węgry. Degustować będzie można węgierskie wina z selekcji House of Wine w połączeniu ze smakołykami od Paweł Tabor i Węgierskie Specjały.  Na ekranie debiutancki obraz Gábora Reisza: Sens życia oraz jego brak.

13 stycznia,  Tajemnicza degustacja – Karnawał. To koncept polegający na połączeniu sześciu idealnie dobranych win ze świetną, pełną fantazji kuchnią, oraz – co istotne – zaproszeniem gości do stołu nie w restauracjach, lecz w tajemniczych, niespodziewanych, ale zawsze pięknych miejscach w Krakowie.

14 stycznia, Szabat@Cheder: drugie śniadanie. Szczegóły poznamy wkrótce.

14 stycznia, w Food&People by Pastrami Deli, Warsztaty z pastrami, przeznaczone dla wszystkich chętnych, niezależnie od poziomu zaawansowania w sztuce kulinarnej. Nowicjusze odkryją jak proste w przygotowaniu są dania z pastrami, natomiast osoby bardziej doświadczone będą miały świetną okazję, aby poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności.

15 stycznia,  w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej przy ulicy Rajskiej, warsztaty „Od Jelit do Zdrowia”. 

Co dalej?

Legal Cakes planuje otwarcie w pierwszej połowę stycznia.

Również w styczniu powinno mieć miejsce otwarcie drugiego lokalu Genji Sushi przy ulicy świętej Anny.

W pierwszym kwartale 2017 rozpocznie działalność Cafe Lisboa przy ulicy Dolnych Młynów 3/4.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter