Przedświąteczny rwetes czyli widelcowe podsumowanie numer 71 – grudzień 2018

Wydarzyło się w Krakowie (30 listopada-14 grudnia 2018):

Ostatniego dnia listopada otwarto Gate of India, restaurację indyjską.

1 grudnia, otwarto nowy lokal z kuchnią azjatycką przy ulicy Krupniczej: PAN DA JEŚĆ. W menu, między innymi, krewetki i papryczki w tempurze, zupa tom yum,tajskie curry i butter chicken.

3 grudnia, przy ulicy Sebastiana otwarto kawiarnię Fika.  Ten malutki lokal oferuje kawę speciality, ale też lemoniady i ciasteczka.

Przy placu Nowym, 8 grudnia, otwarto nowy lokal Poco Loco.

Od 9 grudnia, Real Greek zaprasza do nowego powieszonego lokalu (wciąż w tym samym miejscu przy ulicy Zwierzynieckiej) .

9 grudnia, otwarto Słodko – kawiarnię z naturalnymi wypiekami i kawą speciality przy parku Krakowskim.

Wydarzy się w Krakowie (15-31 grudnia 2018):

15 i 16 grudnia, w Zaułku Małopolskiego Wina, Bożonarodzeniowy Kiermasz Polskich Win i 4 grzańce z 4 winnic.

15 grudnia, w nowym lokalu Poco Loco, przy placu Nowym,  Wielkie Śniadaniowanie czyli śniadania w cenie 10 PLN w godzinach od 8.00 do 12.00. Dostępnych będzie 6 opcji śniadaniowych. 

15 grudnia, w kinie KIKA, specjalny pokaz filmowy Alain Ducasse – kuchenne wyzwania oraz zakończenie Jesieni Enologicznej.

15 grudnia, otwarcie Wiśnióffki przy ulicy Józefa.

15 grudnia, kolejna wielka degustacja na targu Ekosfera Mateczny.

15 grudnia, kurs sommelierski w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

15 grudnia, otwarcie Winoteki przy ulicy Retoryka.

15 grudnia, Family Gingerbread Decorating w One World Multicultural Family Center przy ulicy Starowiślnej.

15 grudnia, warsztaty sushi w Musso Sushi.

15 grudnia, w Per Tutti, warsztaty dla dzieci z dekorowania pierniczków

15 grudnia, wyczekiwane otwarcie wegetariańskiego food trucka z kuchnia japońską czyli BUBU Arare. Znajdziecie ich w Truckarni przy ulicy Dajwór 21.

15 grudnia, premiera wiślackiego piwa w restauracji Twórca Smaku.

Od 15 do 16 grudnia, potrwa Festiwal Kawy w Centrum Filmowym na Zabłociu.

15 i 16 grudnia, w Forum Przestrzenie,kolejny Kiermash i towarzyszący mu Art & Food Bazar.

15 i 16 grudnia, warsztaty pierniczkowe w BALu.

16 grudnia, poranna niedzielna supra w GMT.

17 grudnia, w Tekturze przy Kleparzu, cupping Figa (Wrocław) i warsztaty Latte Art.

17 grudnia, w BALu, warsztaty kulinarne dla dorosłych: Pierniczki i inne świąteczne ciasteczka. 

18 grudnia,  w Tekturze przy ulicy Krupniczej, warsztaty Latte Art.

18 grudnia, w Wine Spot (tym razem w Zakątek Cafe & Wine), degustacja świąteczna BYOB.

19 grudnia, w Tekturze przy Kleparzu, warsztaty sensoryczne, „Jak lepiej poczuć kawę?”.

19 i 20 grudnia, JAVA Coffee Pop Up, czyli zakupy i cupping.

19 grudnia, Akademia Kocham Wino w Trattorii Venezia.

20 grudnia, otwarcie Ekosfery Ruczaj, sklepu, w którym znajdziecie produkty z targu Ekosfera Mateczny. Przez cały tydzień dostepne będą oliwki, miody, ryby, wędliny, wina Morawskie, sery, oleje itd. W soboty dostepny będzie świeży towar od dostawców z targu: śmietany farmerskie, warzywa, owoce, świeże pasty, hummusy, ciasta, itp. Przez cały tydzień w lokalu serwować będą kawę, zupy, kanapki i inne dania z produktami z targu.

20 grudnia, w Słonecznym Kredensie, świąteczne Spotkanie z Dominiką Friedrich przy sycylijskim winie, tradycyjnych przekąskach, opowieściach o świątecznych tradycjach – również kulinarnych – i krajobrazach z Południowych Włoch. 

21 grudnia, w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, Poczuj się jak prawdziwy chocolatier czyli warsztaty czekoladowe.

21 grudnia, w Wine Concept, degustacja komentowana Domaine Forey Pere& Fils.

31 grudnia – o tym co przygotowały na ten wieczór krakowskie bary i restauracje przeczytacie w specjalnym wpisie.

Co dalej?

Massolit szykuje kolejny lokal przy placu Bohaterów Getta. Na stanie lokalu jest piękny piec chlebowy więc szykujcie się na wypieki.

Przy parku Decjusza powstaje pizzeria Bella Antonina autorstwa właścicieli 27 Porcji Slow Food.

Przy ulicy Kupa, powstaje restauracja polska Trzy Gęsi.

W pasażu przy Miodowej powstaje Bar Wschód z azjatyckim street foodem, a przy ulicy Węgłowej restauracja Hello India.

Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia

Wciąż czekamy na start Krakoskiego Hultaja (pojawiają się na razie tylko na eventach, bo wciąż szukają stałej miejscówki).

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.

Podziel się na
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter